| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Chaos Engine n00b

|
Posted: Tue Sep 14, 2010 6:41 pm Post subject: Gentoo.pl - co sie dzieje z domeną? |
|
|
Jak widać obecnie domena http://gentoo.pl/ leży i nie przedstawia wartościowej treści ani niczego co jest związane z naszą ulubioną dystyrybują.
Co możemy z tym fantem zrobić?
Wykupić domenę; wysłałem już zapytanie do właściciela domeny.
Propozycje:
- Zrobić Polską "planetę" tak jak inne kraje mają
- Postawić bloga, (wordpress, joomla, drupal) z jakimś porządnym kontentem tudzież jakieś WIKI.
- Zrobić redirecta na gentoo.org albo gdzieś indziej. Gdzie, jeszcze nie wiem ;-P
- Propozycje inne...?
imho najlepszą rzeczą jest zrobienie czegoś na kształ polskiego odpowiednika planet.gentoo.org.
Jak widać we wcześniejszym wątku http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-494907-highlight-planeta.html próby były ale nic z nich chyba nie wyszło  _________________ In the beginning there was Chaos |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Wed Sep 15, 2010 12:33 pm Post subject: |
|
|
Moved from Polskie forum (Polish) to Polish OTW. _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
| Back to top |
|
 |
ch4os Tux's lil' helper

|
Posted: Wed Sep 15, 2010 6:35 pm Post subject: |
|
|
| Domenę gentoo.pl próbowałem odkupić parokrotnie, właściciel zawsze milczał, chociaż oferowałem "ciut" więcej niż oplata za transfer, po którymś moim mailu domena trafiła do tego sedo-badziewia, czekam aż im/jemu się znudzi. |
|
| Back to top |
|
 |
Chaos Engine n00b

|
Posted: Wed Sep 15, 2010 8:37 pm Post subject: |
|
|
Aż żal patrzeć jak się domena marnuje.
Mam nadzieję ze Właściciel okaże się miłosierny i sprzeda własność.
No chyba że wyczeka nas aż domena straci na wartości ;-( _________________ In the beginning there was Chaos |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Thu Sep 16, 2010 9:20 pm Post subject: |
|
|
To moze jakies gen2o.pl? Swoja droga pomysl jest bardzo fajny. _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
ch4os Tux's lil' helper

|
Posted: Fri Sep 17, 2010 8:28 am Post subject: |
|
|
| Ja władam gen2.org, nie mam zamiaru się jej pozbywać myślę, że mógłbym główną komuś oddelegować. |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

Joined: 23 May 2006 Posts: 2540 Location: Zduńska Wola, Poland.
|
Posted: Fri Sep 17, 2010 10:54 am Post subject: |
|
|
Moze zamiast sie rozdrabniac, przylaczycie sie do czegos istniejacego jak http://larrythecow.org/ ? _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Fri Sep 17, 2010 10:39 pm Post subject: Re: Gentoo.pl - co sie dzieje z domeną? |
|
|
| Chaos Engine wrote: | | Zrobić Polską "planetę" tak jak inne kraje mają |
=!
| SlashBeast wrote: | | Moze zamiast sie rozdrabniac, przylaczycie sie do czegos istniejacego jak http://larrythecow.org/ ? |
Chyba, ze to ja sie myle. Chociaz nic nie mam przeciwko angielszczyznie, ale wtedy po co robic polskie forum... _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
qermit Veteran

|
Posted: Sun Sep 19, 2010 6:18 pm Post subject: |
|
|
Myślę że dobrze było by spróbować zrobić to drogą oficjalną, przez Gentoo Fundation czy nie wiem co.
Na miejscu tego pana też nie pozbywał bym się domenki tak poprostu. _________________ "A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit |
|
| Back to top |
|
 |
Zitan n00b

|
Posted: Fri Sep 24, 2010 8:16 pm Post subject: |
|
|
Gentoo.pl zajęte, a może np. Gentoolinux.pl, i po sprawie _________________ Gentoo miażdży mi umysł. Emerge doprowadza do wściekłości. Czas jaki spędzam przy kompilacji wywołuje u mnie mdłości. Powoli trącę zmysły, kocham ten system - Gentoo4live. |
|
| Back to top |
|
 |
sebas86 Guru

Joined: 01 May 2005 Posts: 502 Location: Szczecinek / Szczecin
|
Posted: Tue Sep 28, 2010 3:41 pm Post subject: |
|
|
Ale Gentoo.pl jest fajniejsze. Tylko tak naprawdę ilu jest piszących po polsku użytkowników Gentoo? Gdzieś była założona planeta, nieoficjalna ale zdaje się trafiały tam często różne śmieci nie mające nic wspólnego z Gentoo (nie pamiętam gdzie, przez kogo założona, wyleciała z RSS właśnie za niski poziom)... Ja bym to widział raczej jako jakąś inną formę dla społeczności, na pewno nie może to być forum, bo jak się to skończy zapewne każdy już wie.
Wiki? Byłoby fajne jako uzupełnienie właściwej dokumentacji (wiki ma przewagę ilościową, często słabiej wypada merytorycznie jednak łatwiej znaleźć informacje bliższe temu co potrzebujemy).
Miejsce do dzielenia się własnymi ebuildami (niby jest gentoo.bugs, ale...).
Fajnie byłoby mieć miejsce gdzie nie tylko udaję się jak coś mi się zes$#! w systemie ale będzie można również poczytać także po polsku o jakiś nowinkach (sporo żyłem w nieświadomości np. odnośnie powolnego wypierania HAL-a, a i tak nadal mam raczej mgliste pojęcie na ten temat). Oczywiście na forum dyskusje na takie tematy są możliwe, jednak giną w gąszczu śmieci, forum nie jest zbyt szczegółowo skategoryzowane, przeglądanie wszystkich tematów związanych z danym zagadnieniem jest uciążliwe - nie każdy posługuje się odpowiednimi tagami, więc wyszukiwanie to również niezły problem.
PS. Jest jeszcze www.gentoo.org.pl. _________________ Nieważne jaka dystrybucja, ważne, że Linux! |
|
| Back to top |
|
 |
|