Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE 4.4: cannot start nepomuk service
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
friesia
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Mar 2007
Posts: 190

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 3:24 pm    Post subject: KDE 4.4: cannot start nepomuk service Reply with quote

I've just updated KDE to 4.4.
This is what I get when trying to launch kmail for 1st and 2nd time after login:
Code:

$ kmail
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString)
kmail(2988)/kdepimlibs (mailtransport) MailTransport::TransportManagerPrivate::fillTypes: Have SMTP, Sendmail, and 0 Akonadi types.
kmail(2988)/kdepimlibs (mailtransport) MailTransport::Transport::Transport: "1366205080"
kmail(2988)/kdepimlibs (mailtransport) MailTransport::Transport::usrReadConfig: type 0
kmail(2988)/kdeui (Wallet) KWalletDLauncher::getInterface: The kwalletd service has been registered
"/usr/bin/kmail(2988)" Error in thread 139949368248160 : "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files"
kmail(2988)/nepomuk (library) <unnamed>::GlobalModelContainer::init: Connecting to local socket "/home/kensuke/.kde4/share/apps/nepomuk/socket"
"/usr/bin/kmail(2988)" Error in thread 139949368248160 : "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name"
QMutex::unlock: mutex lock failure:
<unknown program name>(2987)/: Communication problem with  "kmail" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken." "

$ kmail
<unknown program name>(3002)/: Communication problem with  "kmail" , it probably crashed.
Error message was:  "org.freedesktop.DBus.Error.NoReply" : " "Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken." "


If I open Desktop search in System Settings, I get the same error (The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files).
Another user with empty home directory has no problems. How can I fix this?
Back to top
View user's profile Send private message
wol
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jun 2002
Posts: 107

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 4:56 pm    Post subject: Same problem here Reply with quote

No problems in 4.3.5. Just compiled 4.4.0 and now no kmail. I normally run xmonad. Tried starting up in kde and get an error message about resources not found in akonadi, and then kmail shuts down.

Runlevel: default
syslog-ng [ started ]
unbound [ started ]
ntp-client [ started ]
ntpd [ started ]
netmount [ started ]
postgresql-8.4 [ started ]
sshd [ started ]
apache2 [ started ]
dbus [ started ]
cupsd [ started ]
hald [ started ]
udev-postmount [ started ]
vixie-cron [ started ]
local [ started ]
Dynamic Runlevel: hotplugged
net.eth0 [ started ]
Dynamic Runlevel: needed
sysfs [ started ]
consolekit [ started ]
Dynamic Runlevel: manual

emerge --info
Portage 2.1.7.17 (default/linux/amd64/10.0/desktop, gcc-4.3.4, glibc-2.10.1-r1, 2.6.32-gentoo-r3 x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.32-gentoo-r3-x86_64-Intel-R-_Core-TM-2_CPU_6400_@_2.13GHz-with-gentoo-2.0.1
Timestamp of tree: Wed, 10 Feb 2010 14:30:01 +0000
ccache version 2.4 [disabled]
app-shells/bash: 4.0_p35
dev-java/java-config: 2.1.10
dev-lang/python: 2.6.4-r1, 3.1.1-r1
dev-python/pycrypto: 2.1.0_beta1
dev-util/ccache: 2.4-r7
dev-util/cmake: 2.8.0-r2
sys-apps/baselayout: 2.0.1
sys-apps/openrc: 0.6.0-r1
sys-apps/sandbox: 2.2
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.63-r1
sys-devel/automake: 1.5-r1, 1.7.9-r2, 1.8.5-r4, 1.9.6-r3, 1.10.3, 1.11.1
sys-devel/binutils: 2.18-r3
sys-devel/gcc: 4.3.4
sys-devel/gcc-config: 1.4.1
sys-devel/libtool: 2.2.6b
virtual/os-headers: 2.6.30-r1
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
ACCEPT_LICENSE="* -@EULA"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -pipe"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/X11/xkb /usr/share/config /var/lib/hsqldb"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/eselect/postgresql /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/texmf/language.dat.d /etc/texmf/language.def.d /etc/texmf/updmap.d /etc/texmf/web2c"
CXXFLAGS="-O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="assume-digests distlocks fixpackages news parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-logs unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="ftp://chi-10g-1-mirror.fastsoft.net/pub/linux/gentoo/gentoo-distfiles/ http://gentoo.chem.wisc.edu/gentoo/ http://mirror.datapipe.net/gentoo http://gentoo.mirrors.tds.net/gentoo ftp://gentoo.cites.uiuc.edu/pub/gentoo/"
LANG="en_US.utf8"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j3"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/layman/kde-sunset"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X a52 aac access accessibility acl acpi alsa amd64 apache2 arts asf aspell avi bbdb berkdb big-tables bitmap-fonts bluetooth branding bzip2 cairo calendar cdda cddax cdparanoia cdr cgi cleartype cli consolekit corefonts cracklib crypt css ctype cups curl cxx dba dbus dri dso dssi dts dv dvd dvdnav dvdr dvdread dvdx4linux eds emacs embedded emboss encode evo extraengine extras fam fame fastcgi firefox flac fortran fts3 gcj gd gdbm gif gimp git glib glibc-compat glitz gnome gnutls gpg gpm graphviz gstreamer gtk gtk2 gtkhtml hal hash hbci iconv id3 id3tag imagemagick imap imlib innodb ipod ipv6 ithreads jack java jpeg jpg json kde latex ldap libffi libgcrypt libgda libnotify logitech-mouse logrotate mad maildir mhash midi mikmod mmx mmx2 mmxext mng modules mono mozdevelop mozilla mozilla-firefox mp3 mp4 mpeg mpeg2 mudflap multilib mysql ncurses nls nptl nptlonly nsplugin nsplugins nv nvidia ofx ogg opengl openmp pam pcre pdf pdflib pdo pdo-external pear pecl perl phonon php php5 plasma png policy policykit postgres postgresql ppds pppd python qt qt3support qt4 qtalsa quicktime quotes rar readline reflection samba sbcl scanner sdl semantic-desktop session simplexml slang slp smbclient smime smtp snmp sockets spell spl sql sqlite sqlite3 sse sse2 ssl startup-notification subtitles subversion svg svn sysfs syslog taglib tcl tcltk tcpd tetex threads thunar tiff tk tokenizer tordns truetype truetype-fonts type1 udev unicode usb usb2 utf8 vhosts vorbis webdav webkit x x264 xcomposite xft xine xinerama xinetd xml xml2 xmlreader xorg xsl xulrunner xv xvid zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic auth_digest authn_anon authn_dbd authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock dbd deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers ident imagemap include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation proxy proxy_ajp proxy_balancer proxy_connect proxy_http rewrite setenvif so speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" APACHE2_MPMS="worker" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" RUBY_TARGETS="ruby18" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nvidia"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS
_________________
Intellectual dishonesty is a mortal sin.
Back to top
View user's profile Send private message
Benson
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Feb 2004
Posts: 156
Location: Switzerland

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 5:19 pm    Post subject: Reply with quote

Had the same problem, wasn't able to start nepomuk, krunner (ALT+F2 or rightclick on the desk), dolphin, kmail and kontact. read over in the Arch Linux Forum about downgrading soprano from 2.4.0 to an older version. After restarting dbus/hal and logging into kde, nearly everything is working again, only Nepomuk Indexind is still disabled. Maybe we need to hardmask soprano 2.4.0, guess if others update world they'll get into trouble too...

cheers,
Benson
_________________
If it compiles, commit to CVS.
If it links, ship to customer.
If it runs without bugs, ..., nah, never had that case.
Back to top
View user's profile Send private message
wol
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jun 2002
Posts: 107

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 5:32 pm    Post subject: Downgrading Soprano to 2.3.1-r1 worked for me Reply with quote

Downgraded soprano, got out of kde, restarted kde, now it seems to work. I think I will be looking for a couple of replacement programs for the kde applications. I only use kmail, k3b and amarok anyway.
_________________
Intellectual dishonesty is a mortal sin.
Back to top
View user's profile Send private message
Kranu
n00b
n00b


Joined: 27 Jan 2008
Posts: 5

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 7:47 pm    Post subject: Reply with quote

Nepomuk works with dev-libs/soprano-2.4.0 just fine after I re-enabled java & clucene use-flags (although java is all you need to enable, I think)
Back to top
View user's profile Send private message
drizzt
Guru
Guru


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 337

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

doesn't work here:
Code:

[ebuild   R   ] dev-libs/soprano-2.4.0  USE="dbus java raptor redland virtuoso -clucene* -debug -doc" 0 kB


"/usr/bin/krunner(28256)" Error in thread 140278601930624 : "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files"
krunner(28256)/nepomuk (library) <unnamed>::GlobalModelContainer::init: Connecting to local socket "/home/drizzt/.kde4/share/apps/nepomuk/socket"


try downgrading now

UPDATE:
downgrade doesn't help either since nepomuk requires soprano > 2.3.70

Any ideas ?

2. UPDATE
Ok got a running combination (at least for now) :
- removed ~/.kde4/share/config/nepomuk*
- removed ~/.kde4/share/apps/nepomuk*
- emerged soprano as
Code:
[ebuild   R   ] dev-libs/soprano-2.4.0  USE="clucene dbus java raptor virtuoso -debug -doc -redland" 0 kB


Reboot.
After that procedure nepomuk/akonadi are running fine although starting akonadi manually each time is a bit irritating.
strigi is unusable and blocking whole system (especially krunner), no errormessage though
_________________
People don't have to earn my respect. I offer my respect to them, but be careful to lose my respect...
Back to top
View user's profile Send private message
HitMaker
Apprentice
Apprentice


Joined: 15 May 2008
Posts: 175
Location: Helsinki

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 10:19 pm    Post subject: Reply with quote

I have the same problem, I did all you say but I don't know how can I start nepomuk manually!
_________________
E8200 - 4GB - P5E-VM - 8800GTS & Dell SP2309W - 750GB Seagate SATA2 7200.11 -Antec P180Mini & Enermax Modu82+ 525W - Gentoo
MacBook Pro 3.1 - Snow Leopard
Samsung NC10
Back to top
View user's profile Send private message
rtomek
Apprentice
Apprentice


Joined: 05 Jan 2007
Posts: 210
Location: Chicago

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 10:53 pm    Post subject: Reply with quote

This is the same bug as the now infamous 'krunner' bug.

You have to kill krunner, kmail, anything else using akonadi/nepomuk/virtuoso and then run it again. For me, every time I log into kde I have to:
Code:

$ killall krunner
$ killall kmail
$ krunner&


and then kmail works again. Not sure if I need the last line, but it definitely doesn't hurt.

Either that, or downgrade soprano to 2.3.x and restart hald (which breaks neopmuk)
Back to top
View user's profile Send private message
aceFruchtsaft
Guru
Guru


Joined: 16 May 2004
Posts: 438
Location: Vienna, Austria

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 11:45 pm    Post subject: Reply with quote

WTF? On my system kmail only starts if the strigi file indexer is running... but that stupid thing seems to disable itself after each login and has to be started manually.

I wonder what the KDE devs were thinking when they created this mess.
Back to top
View user's profile Send private message
Kingoftherings
Guru
Guru


Joined: 04 May 2008
Posts: 328

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 4:23 am    Post subject: Reply with quote

I think I've tried everything in this thread except downgrading soprano and I can't get it to work.

The funny thing is that it worked with 4.4 rc3 this morning before I updated to final. :(
Back to top
View user's profile Send private message
drizzt
Guru
Guru


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 337

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 6:14 am    Post subject: Reply with quote

Has somebody tried the fix from http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=304315 ?

I'll give it a try when I get home from work in 8hrs.
_________________
People don't have to earn my respect. I offer my respect to them, but be careful to lose my respect...
Back to top
View user's profile Send private message
jburns
l33t
l33t


Joined: 18 Jan 2007
Posts: 826
Location: Massachusetts USA

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 7:38 am    Post subject: Reply with quote

It will work with dev-libs/soprano-2.4.0. There are too many ways of causing the problem. To get it to work the clucene use flag must be set for soprano and strigi, and file indexing must be enabled. Dolphin or whatever program you are trying could already be running but hung up. The last thing I did was delete .xsession-errors so that a new one would be created after I logged out and logged in again. When I logged in dolphin started up without selecting it. After that I had no problems running dolphin.
Back to top
View user's profile Send private message
picca
n00b
n00b


Joined: 11 Feb 2010
Posts: 1

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 7:48 am    Post subject: Reply with quote

jburns wrote:
It will work with dev-libs/soprano-2.4.0. There are too many ways of causing the problem. To get it to work the clucene use flag must be set for soprano and strigi, and file indexing must be enabled. Dolphin or whatever program you are trying could already be running but hung up. The last thing I did was delete .xsession-errors so that a new one would be created after I logged out and logged in again. When I logged in dolphin started up without selecting it. After that I had no problems running dolphin.


+1 on this. Now I have:
app-misc/strigi-0.7.0 +clucene
dev-libs/soprano-2.4.0 +clucene +java

and my kmail works again.
Back to top
View user's profile Send private message
Herring42
Guru
Guru


Joined: 10 Mar 2004
Posts: 372
Location: Buckinghamshire

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 10:00 am    Post subject: Reply with quote

I ended up nuking my .kde directories.

Sadly I messed up creating a backup :-(

kmail runs, but is exceedingly slow.

Anyone had any problems with kmail talking to Courier IMAP?
_________________
"The problem with quotes on the internet is that it is difficult
to determine whether or not they are genuine." -- Abraham Lincoln
Back to top
View user's profile Send private message
bloedie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Jul 2006
Posts: 87
Location: Germany

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 1:03 pm    Post subject: Reply with quote

Hi.

I had the same problems with kmail. I downgraded soprano-2.4.0 to
2.3.1-r1 and everything runs fine on my system.

Cu.
Bloedie
Back to top
View user's profile Send private message
albright
Advocate
Advocate


Joined: 16 Nov 2003
Posts: 2109
Location: Near Toronto

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 1:13 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
I wonder what the KDE devs were thinking when they created this mess.


I think it must have been something like:

Wouldn't it be fun to make the most unstable part of kde
a critical failure mode for everything? Whoopee!
_________________
.... there is nothing - absolutely nothing - half so much worth
doing as simply messing about with Linux ...
(apologies to Kenneth Graeme)
Back to top
View user's profile Send private message
aceFruchtsaft
Guru
Guru


Joined: 16 May 2004
Posts: 438
Location: Vienna, Austria

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 2:25 pm    Post subject: Reply with quote

drizzt wrote:
Has somebody tried the fix from http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=304315 ?

I'll give it a try when I get home from work in 8hrs.

Updating to soprano-2.4.0-r1 seems to fix most of the problem related to krunner and kmail.

BTW: Looking at .xsession-errors I have a zillion of these:
Code:

[/usr/bin/akonadi_nepomuk_contact_feeder] "/usr/bin/akonadi_nepomuk_contact_feeder(16059)" Error in thread 140123105146752 : "org.freedesktop.DBus.Error.UnknownObject - No such object path '/org/soprano/Server'"
[/usr/bin/akonadi_nepomuk_contact_feeder] "/usr/bin/akonadi_nepomuk_contact_feeder(16059)" Error in thread 140123105146752 : "Unsupported operation (2)": "Invalid model"


Any idea where this is coming from?

BTW 2: When did the KDE project decide to use .xsession-errors as a general purpose tracer / logger? Right after logging in and starting Kmail there are already 3,8 MB worth of logs in there. Kmail logs every single attempt to retrieve an IMAP folder, even if successful. This is ridiculous.
Back to top
View user's profile Send private message
drizzt
Guru
Guru


Joined: 21 Jul 2002
Posts: 337

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 3:48 pm    Post subject: Reply with quote

updating to soprano-2.4.0-r1 with clucene-useflag and recompiling strigi with clucene-useflag seem to fixed the most problems. Although I still have to start akonadi manually...
_________________
People don't have to earn my respect. I offer my respect to them, but be careful to lose my respect...
Back to top
View user's profile Send private message
reavertm
Developer
Developer


Joined: 05 Feb 2004
Posts: 264
Location: Wrocław

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 3:51 pm    Post subject: Reply with quote

It's been fixed recently in tree (dependency on kdepim-runtime (a'ka akonadi))
_________________
Maciek
Back to top
View user's profile Send private message
Dagger
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 11 Jun 2003
Posts: 765
Location: UK

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

There are some problems with nepomuk/soprano which cause lots of grief to all of us.

With kde 4.4.0 the only officially supported nepomuk backend is virtuoso. If for some reason nepomuk crashes it tries to spawn new virtuoso server (rather then using existing one) and everything dies.

Recent soprano-2.4.0.1 fixed problem where applications hang if nepomuk was not running.

If nepomuk dies, personally I killall /usr/bin/virtuoso-t and start nepomuk again. I hope upstream will fix it soon.
_________________
95% of all computer errors occur between chair and keyboard (TM)
Join the FSF as an Associate Member!
Post under CC license.
Back to top
View user's profile Send private message
bendy
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 May 2002
Posts: 274
Location: Gloucester, UK

PostPosted: Sun Feb 14, 2010 8:34 am    Post subject: Reply with quote

picca wrote:
+1 on this. Now I have:
app-misc/strigi-0.7.0 +clucene
dev-libs/soprano-2.4.0 +clucene +java

and my kmail works again.

I currently have a java-free system. Please someone tell me I don't need to install java just to read email in kde's native mail client :(
Back to top
View user's profile Send private message
friesia
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Mar 2007
Posts: 190

PostPosted: Sun Feb 14, 2010 8:52 am    Post subject: Reply with quote

There's still another problem with 4.4:
https://bugs.launchpad.net/strigi/+bug/519465

I start Strigi indexing and after some minutes it's off again. Seems like this is fixed in strigi 0.7.2, which isn't in portage yet.
Back to top
View user's profile Send private message
bendy
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 May 2002
Posts: 274
Location: Gloucester, UK

PostPosted: Sun Feb 14, 2010 9:16 am    Post subject: Reply with quote

I seem to have fixed my akonadi and kmail problems - this is how, in case it helps anyone else.

My I originally had +sqlite and -mysql in my USE flags, and so akonadi-server was built this way. The problems seemed to be back-end database related so I rebuilt qt-sql with +mysql and akonadi-server with -sqlite +mysql.

This didn't fix the problem, and when trying to start akonadi manually with "akonadictl start" it crashed with the following message:
Code:
[akonadiserver] QSqlDatabasePrivate::removeDatabase: connection 'initConnection' is still in use, all queries will cease to work.             
[akonadiserver] Database "/home/nick/.local/share/akonadi/akonadi.db" opened using driver "QSQLITE"

So, akonadi-server was still trying to open the database with the sqlite driver, even though it was now built without sqlite support.

It turns out there is a very well hidden setting in ~/.config/akonadi/akonadiserverc where I had to manually change "Driver=QSQLITE" to "Driver=QMYSQL". Now it all works fine and I can read my mail again.....

Incidentally, why does akonadi put all it's config stuff in ~/.local and ~/.config instead of under ~/.kde? Is it not a kde app?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum