| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 9:58 am Post subject: Szyfrowanie partycji - co jak i czym? |
|
|
Lepiej późno niż wcale - postanowiłem zaszyfrować kilka partycji.
Pytanie jak w temacie. A konkretniej chodzi o m.in. o to jaki wybrać filesystem i jaki sposób szyfrowania do sporej partycji (150 GB) z rozmaitymi prywatnymi mediami, z której w 95% czasu następuje tylko odczyt.
Do tej pory miałem na niej xfs, bo najlepiej wypadał w testach dla dużych partycji i dużych plików, ale nie wiem czy nie pogryzie się z szyfrowaniem.
Odrzuciłem z góry reiserfs, bo jest za wolny na duże partycje. Do wynalazków typu reiser4/ext4 nie mam zaufania, wolę zostać na tym co już od lat działa bezawaryjnie.
Dodatkowo chcę zaszyfrować /home, to są przeważnie małe partycje, gdzie trzymam głównie konfigi, maile, dokumentacje i drobne, prywatne rzeczy. Mam na nich reiserfs.
No i podstawowa sprawa: czym szyfrować? Co jest już najbardziej sprawdzone/popularne/bezawaryjne? _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Moderator

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2142 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Sun Feb 07, 2010 3:01 pm Post subject: |
|
|
truecrypt jest czyms najbardziej popularnym, multi platformowym, chyba najłatwiejszym w organizacji, a jednoczesnie daje wysoki poziom bezpieczeństwa. ale z mojej strony, to tylko teoria, w końcu nie testowałem, uznałem, ze szyfrowanie danych na lapku moze mieć negatywny wpływ na działanie baterii (długość działania na jednym naładowaniu) ze względu na operacje (de)/szyfrowania w locie.
co do FS'a, nie chciałbym tutaj robić flamewara żadnego. ale osobiście do XFS nie mam za grosz zaufania. co chwile słysze o utracie danych z tego fs'a. od zawsze mam reiserfs, w tej chwili na partycji niemal 200gb z /home i śmiga jak należy, a zdarzała się i rozładowana bateria, jakieś resety czy tego typu sprawy. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
ryba84 n00b

|
Posted: Sun Feb 07, 2010 3:17 pm Post subject: |
|
|
Ja mam zaszyfrowany cały dysk w lapku poza katalogiem /boot. Wszystko szyfrowane z pomocą cryptsetup z luks (algorytm szyfrujący aes-xts-plain z 512 bitowym kluczem). Klucze przechowuję na pendrive. Wszystko zrobione za pomocą tego tutoriala. Z tąd wziąłem plik init.
Ps. przy szyfrowaniu 1 partycji polecam zaszyfrować swapa i /tmp losowym kluczem co by się żadne dane nie wydostały niezaszyfrowane. Można to ustawić w /etc/conf.d/dmcrypt. Partycje szyfrowane stałymi kluczami również tam ustawisz. Tylko przy tak zaszyfrowanym swapie nie działa hibernacja. Jeśli jej potrzebujesz to musisz się posłużyć wyżej wymienionymi tutorialami aby zbudować odpowiedzni initramfs i swapa zaszyfrować również stałym kluczem. |
|
| Back to top |
|
 |
mormo n00b

|
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Advocate

Joined: 23 May 2006 Posts: 2058 Location: Zduńska Wola, Poland.
|
Posted: Mon Feb 08, 2010 8:07 am Post subject: |
|
|
Od niedawna uzywam ext4 na dmcryptach moich (ogarnia juz barrier device mapper!), jestem zadowolony. cryptsetup luks z aex-xts-plain 512. Zarowno rootfs jak i home + kazdy zewnetrzny dysk na tym jedzie. Truecrypta olej, tylko sie nerwow najesz przy aktualizacji jak nagle (znowu) zrzuca wpsarcie dna CLI w linuksie czy cos innego odwala.
Moj init z initramfs:
| Code: | #!/bin/sh
# Dla pewnosci, exit w przypadku bledu.
set -e
# Debugowanie
set -x
#Mount things needed by this script
mount -t proc proc /proc
mount -t sysfs sysfs /sys
#Disable kernel messages from popping onto the screen
echo 0 > /proc/sys/kernel/printk
#Clear the screen
clear
#Create all the symlinks to /bin/busybox
busybox --install -s
#echo -e "\n* Encrypted rootfs\n"
cat welcome.msg
#Create device nodes
mknod /dev/null c 1 3
mknod /dev/tty c 5 0
echo /sbin/mdev > /proc/sys/kernel/hotplug
mdev -s
#Function for parsing command line options with "=" in them
# get_opt("init=/sbin/init") will return "/sbin/init"
get_opt() {
echo "$@" | cut -d "=" -f 2
}
init="/sbin/init"
root="/dev/mapper/rootfs"
enc_root="/dev/sda2"
#Process command line options
for i in $(cat /proc/cmdline); do
case "${i}" in
root\=*)
root=$(get_opt $i)
;;
init\=*)
init=$(get_opt $i)
;;
enc_root\=*)
enc_root=$(get_opt $i)
;;
esac
done
#Open encrypted partition to create /dev/mapper/rootfs
cryptsetup luksOpen "${enc_root}" rootfs
#Get LVM volumes up
#lvm vgchange -a y
#tuxonice resume
#test -f /sys/power/tuxonice/do_resume && \
#echo 1 > /sys/power/tuxonice/do_resume
#Mount the root device
mount -o ro,noatime "${root}" /newroot
# /usr squashfs updater.
test -f /newroot/var/_squash/usr/usr_new.sqfs && \
mount -o remount,rw,noatime /newroot && \
mv /newroot/var/_squash/usr/usr.sqfs /newroot/var/_squash/usr/usr_old.sqfs && \
mv /newroot/var/_squash/usr/usr_new.sqfs /newroot/var/_squash/usr/usr.sqfs && \
mv /newroot/var/_squash/usr/rw /newroot/var/_squash/usr/rw_old && \
mkdir /newroot/var/_squash/usr/rw && \
mount -o remount,ro,noatime /newroot
#Unmount all other mounts so that the ram used by
#the initramfs can be cleared after switch_root
umount /sys /proc
#Switch to the new root and execute init
if [[ -x "/newroot/${init}" ]] ; then
exec switch_root /newroot "${init}"
fi
#This will only be run if the above line failed
echo "Failed to switch_root, dropping to a shell"
exec sh
|
_________________ [ BETTER-initramfs ] [ Public foo-overlay ] [ Gentoo Forums GoogleCSE ] [ slashbeast twitter ] |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Fri Feb 12, 2010 11:12 am Post subject: |
|
|
Ok, a więc dm-crypt i luks. Skoro system plików nie ma znaczenia, to zostanę przy starych wyborach (xfs/rfs).
Dokumenty, które przeglądam, mówią o wykorzystaniu pam do automatycznej autoryzacji i dostępie do szyfrowanej partycji, by nie musieć podawać hasła przy bootowaniu.
Można to osiągnąć bez pam? Wszystkie moje gentoo-boksy są bez-pamowe. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
lazy_bum Guru

|
Posted: Fri Feb 12, 2010 2:08 pm Post subject: |
|
|
Odnośnie szyfrowania… ktoś spotkał się z utratą danych na takich partycjach? Jakiś hardrebooty, błędy fs, kernel panic, podobne przypadki? _________________ roslin uberlay |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Advocate

|
|
| Back to top |
|
 |
ryba84 n00b

|
Posted: Fri Feb 12, 2010 6:26 pm Post subject: |
|
|
| Żadnych problemów nie doświadczyłem z dmcryptem. System plików to ext4. Co do kluczy ja przechowuję w postaci niezaszyfrowanej na pendrivie. Jak ktoś ma chęć to może np. dla niepoznaki wrzucić te klucze na końcu do plików powiedzmy z mp3, ale mi się nie chciało modyfikować skryptów startowych aby były w stanie z takiego klucza skorzystać. A no i jadę na jajku zen-sources 2.6.31, bo na 2.6.32 mam sporadyczne zwisy przez xorga na intelu. |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Advocate

|
Posted: Sat Feb 13, 2010 8:34 am Post subject: |
|
|
Kluczy moze byc kilka, moze to byc plik czy haslo, albo jedno, albo drugie. Co do intela i 2.6.32 - win zen-sources, przeciez to jest masakryczna anarchia i chaos w tych zrodlach, znajomy ktory to uzywa mowi, ze praktycznie kazda wersja 2.6.32 zena ma jakies hardcorowe bledy. _________________ [ BETTER-initramfs ] [ Public foo-overlay ] [ Gentoo Forums GoogleCSE ] [ slashbeast twitter ] |
|
| Back to top |
|
 |
ryba84 n00b

|
Posted: Sat Feb 13, 2010 8:44 am Post subject: |
|
|
| Zwisy na 2.6.32 to nie wina patchy zen-sources. Mam ten sam błąd, więc problem również z gentoo-sources jak i waniliowym kernelem. |
|
| Back to top |
|
 |
mbar Veteran

|
Posted: Wed Feb 24, 2010 6:59 am Post subject: |
|
|
też polecam | Code: | | cryptsetup luks z aex-xts-plain 512 | i XFS. Mam tak ogarnięte łącznie 6 TB na moim serwerku. |
|
| Back to top |
|
 |
|