Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Hal, dbus, udev a mze cos innego...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
SlashBeast
Moderator
Moderator

PostPosted: Wed Jun 10, 2009 4:33 pm    Post subject: Hal, dbus, udev a mze cos innego... Reply with quote

Witam.

Mam problem z polapaniem sie w tym wszystkim, przy zabawie z notify-osd wyszlo kilka spraw - chcial bym uzywac tego notify do czegos innego poza wyswietlaniem informacji, ze przechodze na AC lub na zasilanie z baterii (acpid) czy informacji o nowych rozmowach w EKG. Chce, by notify-osd wyswietlal mi informacje o tym, ze zmienilem podswietlanie matrycy czy ze zmienilem poziom glosnosci, oba moge rozwiazac przez zbindowanie klawiszy do odpowiednich skryptow ale ja chce cos bardziej sprytngo - dostac informacje o zmianie glosnosci bez wzgledu na to, czym zmienilem jej poziom, czy to zrobil player czy ja alsamixerem, pewnie gdzies w /proc czy /sys jest plik z aktualnym poziomem ale nie widzi mi sie pisac skryptu ktory bedzie monitorowal zmiany w nim i podejmowal ew. akcje. Chcial bym tez wyswietlac sobie informacje, ze pojawil sie nowy pendrive czy karta SD w laptopie - to niby moge rozwiazac przez rules udeva, ale do 2 wczesniejszych zastosowan udev sie nie nadaje, to nie jego rola (tak sadze).

Reasumujac potrzebuje informacji, czy hal odbiera informacje o zmianach np. glosnosci i czy moge go jakos dzieki temu oskryptowac, by odpalil 'cos' gdy to sie stanie.

Dalszym krokiem, gdy juz zrozumiem choc troche hala bedzie nauczenie go pytania o haslo, gdy montuje np. pendrive zaszyfrowany dmcryptem.

// Zachcialo mi sie fancy ficzerow rodem z Ubuntu. //
elTimo
n00b
n00b

PostPosted: Tue Jan 26, 2010 7:08 pm    Post subject: Re: Hal, dbus, udev a mze cos innego... Reply with quote

SlashBeast wrote:
Witam.
Dalszym krokiem, gdy juz zrozumiem choc troche hala bedzie nauczenie go pytania o haslo, gdy montuje np. pendrive zaszyfrowany dmcryptem.

udała Ci się ta sztuczka?
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator

PostPosted: Wed Jan 27, 2010 8:49 am    Post subject: Reply with quote

Uzywam pcmanfm i w teorii powinien pytac, powinien to wykryc ale mu to zupelnie nie wychodzi. Napisalem sobie skrypty montujace po uuidach moje zaszyfrowane nosniki. Poleglem z halem.
elTimo
n00b
n00b

PostPosted: Thu Jan 28, 2010 8:10 pm    Post subject: Reply with quote

A jak rozwiązałeś kwestie pytania o hasło? Bo rozumiem że próbowałeś to zrobić w środowisku graficznym?
View user's profile Send private message
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum