| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
gexcite n00b

|
Posted: Wed Dec 30, 2009 5:41 pm Post subject: [solved] cups + ml-2010 |
|
|
Mam dwa komputery: stacjonarny, na nim cups 1.3.10 i notebook, tam cups 1.3.11. Drukarka Samsung ML-2010 podpięta pod sprzętowy serwer wydruku. Na komputerach zainstalowane sterowniki od samsunga - cokolwiek to znaczy:)
Problem pojawił się, gdy podłączyłem inny egzemplarz drukarki. Poprzednia umarła. Drukarka identyczna - ten sam firmware, ta sama wersja płyty głównej.
Problem polega na tym, że drukarka drukuje, ale przy drukowaniu kilku stron występują pauzy pomiędzy kartkami o długości około 3 sekund. Nie muszę chyba tłumaczyć jak bardzo jest to wnerwiające przy dokumencie kilkustronicowym. Z poprzednim egzemplarzem drukarki problemu nie było - no powiedzmy, ale o tym dalej.
Próbowałem wszystkiego, co mi wpadło do głowy. Zmieniałem sterowniki, dręczyłem serwis itp. Nic. Wszystkie próby na notebooku z cupsem 1.3.11. Raz się udało poprawić prędkość. Dodałem do systemu nową drukarkę i puściłem wydruk ze sterownika foomatic. Tu standardowo - czyli powoli. Następny wydruk ze sterownika samsunga, i zonk, bo drukarka zaczęła śmiagać jak szalona. Żadnych pauz pomiędzy kartkami. Do czasu gdy nie zachciało mi się wyciągnąć tonera i nim potrzepać na boki, bo się kończył powoli. Po włożeniu znowu ślimak. Nie pomogły żadne cudaczenia ze sterownikami.
Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby puścić wydruk ze stacjonarnego, którego do codziennej pracy nieczęsto używam. Jakież było moje zdziwienie, gdy drukarka ruszyła z kopyta. Żeby było ciekawiej, na notku teraz też działa bez zastrzeżeń.
Na obu komputerach identyczny plik ppd, takie same ustawienia drukarki, tylko serwer cups inny. To nie koniec zagwozdek. Na cupsie 1.3.10 wydruki wychodzą minimalnie bledsze. Jakość wydruku ustawiona jako ta z drukarki. Nie pomaga nawet wymuszenie wysokiej jakości - dalej takie jaki były, czyli bledsze.
Udało mi się ustalić, że przyczyną jest raczej cups. Skonfigurowałem sobie cupsy tak, że wydruk puszczony z notebooka leciał do lokalnego cupsa, potem do cupsa na stacjonarnym i dopiero potem na printserver - wydruk OK. Jeśli inicjatorem wydruku był cups 1.3.10 - wydruki blade.
Wygląda na to, że cups 1.3.10 generuje bledsze wydruki, ale za to "przestawia" coś w drukarce, i ta zaczyna drukować normalnie - to znaczy szybko. O tyle to dziwne, że drukuje się szybku już później i na innym cupsie.
Jeśli ma ktoś jakieś pomysły/sugestie co jeszcze sprawdzić, to będę wdzięczny.
Last edited by gexcite on Sat Jan 16, 2010 7:19 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Wed Jan 13, 2010 7:49 am Post subject: |
|
|
Cups 1.3.10? Tego już nie ma nawet w portage. Może pomyśl o upgradzie softu.
Obecnie mam Cups 1.4.2 i drukuję zarówno z laptopa jak i PC, który udostępnia rzeczoną drukarkę.
Btw. nigdy nie miałem z nią takich problemów, jedyne co się zdarzyło przy przejściu z Cups 1.3 na 1.4 to konieczność zmiany ścieżki urządzenia, opisane tutaj. _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
no4b Bodhisattva

|
Posted: Thu Jan 14, 2010 1:12 pm Post subject: |
|
|
I daj sobie spokój ze sterownikami Samsunga, użyj splix. _________________ GTK2/GNOME - The weakest link! |
|
| Back to top |
|
 |
gexcite n00b

|
Posted: Thu Jan 14, 2010 8:19 pm Post subject: |
|
|
| no4b wrote: | | I daj sobie spokój ze sterownikami Samsunga, użyj splix. |
A jakieś konkretne za i przeciw? Próbowałem splix i nie widać różnicy vs sterowniki samsunga.
EDIT
No i wyjaśniło się wszystko. Uszkodzona drukarka. |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|