| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Sat Oct 24, 2009 9:21 am Post subject: O słuszności uczelni |
|
|
witam, chciałbym się z wami podzielić krótkimi spostrzeżeniami na temat możliwości 'indywidualnego' rozwijania się na uczelni (przynajmniej mojej - UMCS). na II roku dziennikarstwa, spec. marketing polityczny mam 'ciekawy' przedmiot - projektowanei stron www. Nie chcąc ujmować nikomu z mojej grupy, średnio ludzie orientują się, co jest grane w komputerach poza gadu-padu i naszą klapą, więc postanowiłem poprosić o zwolnienie z zajęć u prowadzącego. uznałem, ze nie będzie z tym problemu, pokaże mu swoją www, wytłumacze, pokaże kod itp. a ten zarzucił mi tylko jakąś windowsową nazwą do tworzenia stron w stylu 'drag'n'drop' (chyba jakiś Silverlight). Kiedy mu staralem się wytlumaczyć, że PISZĘ strony w htmlu, css, odrobinę w php, to kazał mi usiąść. Mało tego, jak mu powiedziałem, ze nie mam windowsa na dysku, to kazał mi go zainstalować. ok, dostałem za darmo z uczelni windowsa 7 pro, ale co z tego? tak człowiek może się rozwijać na zajęciach tego typu... a co robilismy przez ostatnie 3 zajęcia? zakładalismy pocztę na gmailu, live.com, pokazywał, jak korzystać ze SkyDrive'a, kalendarza googli i dokumentów googli i pokazywał jak w windowsie 2008 server zmienić wygląd na taki a'la win7.... masakra.. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

|
Posted: Sat Oct 24, 2009 10:10 am Post subject: |
|
|
W takich chwilach ciesze sie, ze jestem ninja i nie trace czasu na takie bzdury ktore nazywaja studiami. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
mistix Apprentice

|
Posted: Sat Oct 24, 2009 11:35 am Post subject: |
|
|
To przyjmij moje wyrazy współczucia ... ja na szczęście na politechnice nie mam takich "perełek". _________________ Cuda się zdarzają. Co potwierdzi każdy programista. |
|
| Back to top |
|
 |
random_hero n00b

|
Posted: Sat Oct 24, 2009 4:31 pm Post subject: |
|
|
| Pewnie gość ma do was takie nastawienie: skoro jesteście na dziennikarstwie to pewnie nic nie umiecie jeśli chodzi o "projektowaniu stron www", niestety. Jestem na Politechnice Lubelskiej na informatyce, tam całe szczęście część laboratoriów zaczyna się od pytania "czy ktoś już to potrafi". |
|
| Back to top |
|
 |
BeteNoire Veteran

|
Posted: Sat Oct 24, 2009 5:08 pm Post subject: |
|
|
LOL?
Takie rzeczy robią dziś dzieci w gimnazjum. Poe, jesteś pewien, że to studia? Bo to brzmi jak jakaś tragedia... _________________ powered by power plant |
|
| Back to top |
|
 |
Ahenobarbi Developer

|
Posted: Sat Oct 24, 2009 9:34 pm Post subject: Re: O słuszności uczelni |
|
|
| Poe wrote: | | ... postanowiłem poprosić o zwolnienie z zajęć u prowadzącego. (...) a co robilismy przez ostatnie 3 zajęcia? zakładalismy pocztę na gmailu, live.com, pokazywał, jak korzystać ze SkyDrive'a, kalendarza googli i dokumentów googli i pokazywał jak w windowsie 2008 server zmienić wygląd na taki a'la win7.... masakra.. |
Tak to niestety jest, że im mniej ktoś się zna na tym co robi, tym bardziej nie lubi tych, którzy się znają choć trochę A niestety na każdym wydziale taki się trafi ( ale od wydziału zależy ilu - na moim 1. ( PW) znalazłem dwóch, a na 2. ( SGGW) nie chce mi się liczyć ( ok. 5 w 2 semestry znalazłem, w tym człowieka, który mnie przekonywał, że UDP - jednego z podstawowych protokołów internetowych się nie używa -_-)). Nie ma się sensu takimi przejmować, tylko zaliczyć i zapomnieć. |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

|
Posted: Sun Oct 25, 2009 11:14 am Post subject: |
|
|
| random_hero wrote: | | Pewnie gość ma do was takie nastawienie: skoro jesteście na dziennikarstwie to pewnie nic nie umiecie jeśli chodzi o "projektowaniu stron www", niestety. [..] |
to pewnie też w jakimś stopniu. ale gdyby to było jeszcze faktycznie stricte projektowanie, a nie jakaś podstawówka. a jeszcze prowadzący jest zdrowo postrzelony.
@BeteNoire - to jest jakaś masakra.. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
matt1366613 n00b

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 12:56 am Post subject: |
|
|
Witam.
Niestety muszę stwierdzić że czasem niewiele lepiej jest na wydziale mat-fiz-inf.
Wykład z przedmiotu o nazwie "Systematyczny kurs programowania" prowadził człowiek który z programowaniem nie wiele miał do czynienia.
Na ćwiczeniach natomiast najbardziej zaawansowanym projektem był program który wyświetla "choinkę z gwiazdek".
Poza tym od jakichś 2 lat zauważam stopniowe schodzenie UMCS na psy.
Pozdrawiam. |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 2:31 pm Post subject: |
|
|
@matt, ja mam to całe projektowanie stron www właśnei na mat-fiz-inf, z dr Kowalskim.
poza tym, jakie jest nowe hasło reklamowe UMCS? a - "65 lat, 65 mln długu"  _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 6:07 pm Post subject: Re: O słuszności uczelni |
|
|
| Poe wrote: | | witam, chciałbym się z wami podzielić krótkimi spostrzeżeniami na temat możliwości 'indywidualnego' rozwijania się na uczelni (przynajmniej mojej - UMCS). na II roku dziennikarstwa, spec. marketing polityczny mam 'ciekawy' przedmiot - projektowanei stron www. Nie chcąc ujmować nikomu z mojej grupy, średnio ludzie orientują się, co jest grane w komputerach poza gadu-padu i naszą klapą, więc postanowiłem poprosić o zwolnienie z zajęć u prowadzącego. uznałem, ze nie będzie z tym problemu, pokaże mu swoją www, wytłumacze, pokaże kod itp. a ten zarzucił mi tylko jakąś windowsową nazwą do tworzenia stron w stylu 'drag'n'drop' (chyba jakiś Silverlight). Kiedy mu staralem się wytlumaczyć, że PISZĘ strony w htmlu, css, odrobinę w php, to kazał mi usiąść. Mało tego, jak mu powiedziałem, ze nie mam windowsa na dysku, to kazał mi go zainstalować. ok, dostałem za darmo z uczelni windowsa 7 pro, ale co z tego? tak człowiek może się rozwijać na zajęciach tego typu... a co robilismy przez ostatnie 3 zajęcia? zakładalismy pocztę na gmailu, live.com, pokazywał, jak korzystać ze SkyDrive'a, kalendarza googli i dokumentów googli i pokazywał jak w windowsie 2008 server zmienić wygląd na taki a'la win7.... masakra.. |
Zapytaj sie jego czy apacha tez uzywa na windowsie + do tego ftp'a. Powiedz mu na temat szyfrowania protokolu ssh, a ftp . Ja osobiscie nie polecam metody przyjmowania agresywnosci tylko na spokojnie zapytac sie czy uzna Pan projekt w php...zauwazylem ze cwiczeniowcy/wykladowcy lubia czuc sie szanowani. Jak z armaty bys wystrzelil do niego ze to jest g*wno czego on uczy i niech idzie uczyc w gim to nawet jakbys wychodzil z siebie na zajeciach z tego masz pewne 2. Radze przyjac taktyke na spokojnie, wyjasnic czlowiekowi i sie grzecznie zapytac czy musisz koniecznie uzywac jakis dropow skoro znasz html'a i nie potrzebujesz tego - na usprawiedliwienie profesorka moge dodac tylko tyle (moze uznal ze starasz sie pokazac ile wiesz, a tak naprawde uznal on ze lepiej przestaniesz scieminiac o jakis cudach o ktorych on nie slyszal i grzecznie go posluchasz ). Pozdrawiam i wspolczuje...jest tez virtualbox do win7 wiec mozesz mu to ewentualnie pokazac  _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 7:03 pm Post subject: |
|
|
@soban, nie wiem gdzieś Ty się doczyttał w moim poście o agresywności i braku poszanowania dla prowadzącego to właśnie prowadzący tak średnio mnie wysłuchał i niezbyt uszanował. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 7:25 pm Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | @soban, nie wiem gdzieś Ty się doczyttał w moim poście o agresywności i braku poszanowania dla prowadzącego to właśnie prowadzący tak średnio mnie wysłuchał i niezbyt uszanował. |
Wiesz nie cytowales slow jakich uzyles moze tam w przecinkach bylo cos ukryte - oczywiscie zartuje. Podejdz do sprawy dyplomatycznie wytlumacz jak krowie na miedzy - jak to nic nie da to sie dostosuj do niego, chociaz musze powiedziec ze czesto ostatnio z przykroscia stwierdzam iz cos takiego jak linux sie nie uznaje. Chociazby teraz mam system baz danych gdzie klepiemy visio - wiec o linuxe mozna zapomniec, dobrze ze wchodzi juz sql . _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
Drwisz Apprentice

|
Posted: Mon Oct 26, 2009 9:15 pm Post subject: |
|
|
Poe, a nie jest tak, że uczelnia w zamian za oprogramowanie i etc. ma uczyć obsługi " jedynego słusznego"? W latach '90 na amerykańskich uczelniach takie umowy były normą (może i w innych dziedzinach ale mechanizm ten sam). Może staje się to normą i u nas? Wcale bym się nie zdziwił :/ Chyba że, osobom związanym z polityką a zwłaszcza z dziennikarstwem, nie wolno używać Linuxa bo trudniej jest ich podsłuchiwać  _________________ Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka
http://drwisz.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

|
Posted: Wed Oct 28, 2009 4:07 pm Post subject: |
|
|
nie wiem o co w tym wszystkim myśleć. wiem jedno, że dziś odpaliliśmy po raz pierwszy program do tworzenia stron www - m$ expression studio web 3. nawet było miejsce do pisania kodu, tyle ze trzeba było dużo pozmieniać w 'międzymordziu', zeby dostać się do tego. ale nic poza tym nie zrobilismy.. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
Drwisz Apprentice

|
Posted: Wed Oct 28, 2009 9:28 pm Post subject: |
|
|
No to moje gratulacje! Dopiero listopad, a ty już wiesz jak to uruchomić. Bardzo szybkie postępy, w grudniu wkleicie zdjęcie na stronkę A może w styczniu? _________________ Czytam "Homo Bimbrownikus" A. Pilipiuka
http://drwisz.blogspot.com/ |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Wed Oct 28, 2009 9:59 pm Post subject: |
|
|
| Drwisz wrote: | No to moje gratulacje! Dopiero listopad, a ty już wiesz jak to uruchomić. Bardzo szybkie postępy, w grudniu wkleicie zdjęcie na stronkę A może w styczniu? |
Spokojnie, wtedy to zaczna odpalac w przegladarce.  _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
jodri Tux's lil' helper

|
Posted: Thu Oct 29, 2009 5:00 pm Post subject: |
|
|
| Podpatruje sobie tak ten watek. Poe niestety to norma na kilku uczelniach ktore znam (Politechnika Wrocławska, WSZ L-ca, TPOU, WSM L-ca) . Na pocieszenie dodam, iz zdarzaja sie perelki wsrod wykladowcow ktorzy sa wprost stworzeni do nauczania (np dr Arkadiusz Liber). Zycze wiec wlasnie takich wykladowcow jak Arkadiusz Liber. |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

|
Posted: Fri Oct 30, 2009 12:07 pm Post subject: |
|
|
ale muszę przyznać, program mnie zagiął bo jak moim oczom ukazało się miejsce do pisania, to ja od razu, heja
| Code: |
<html>
<head>
<title>
....
|
żeby sprawdzić co to warte. g* warte, bo nawet nie kolorowało składni i nie zamykało znaczników. włączam podgląd, a tu kicha - widze na stronce znaczniki okazało się, że pisałem w miejscu, gdzie nie trzeba znać htmla ani nic takiego, zeby zrobić www, tylko a'la word - pogrubienie, powiększenie itp dopiero musiałem parę zakładek poprzestawiać, żeby dostać się do normalnego pisania. a wyglądem to to się nie rózni od quanty, którą bardzo lubię. no, może poza tym, ze od m$ jest tam wszystko czarne, platne i waży ze 3 razy tyle
jedyne, co bardziej mi się podobało to praca na naprawdę dużych, panoramicznych monitorach z wysoką rozdzielczością.
co do prowadzących, to prawda, że dobrzy to skarb... a niestety, często trudno na takich trafić. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Mon Nov 02, 2009 10:05 pm Post subject: |
|
|
Co do prowadzacych to sie zgodze. Jednak tez duzo zalezy od studenta - jesli siedzi cicho to potem sa wyniki takie ze nie zalicza - narzeka na cwiczeniowca itp. Gdy osoba jest zas aktywna to najstraszniejszy cwiczeniowiec staje sie super przyjacielem, ktory w biedzie jest chetny aby pomoc (tutaj chodzi mi o konsultacje i jak np czegos nie jestesmy w stanie ogarnac). Osobiscie zdarzaja sie perelki, ktore potrafia zaciekawic tematem i potrafia przykuc uwage studenta. Wiadomo ze czlowiek jak siedzi dlugo na wykladzie/cwiczeniach i slucha monotonnego gadania to odrazu "zasypia" - jednak sa tacy ktorzy potrafia przykuc uwage po 20 minutach gadania gdzie czlowiek zaczyna odplywac myslami. Np http://www.spik.swps.edu.pl/pracownicy/Piotr.Chrzastowski-Wachtel - mowiac o kombinacjach wspomnial o puzzlach eternity gdzie mozna wygrac 2mln $ dolarow http://pl.eternityii.com cala sala sie poruszyla (a bylo nas ponad 100) zeby zlamac te puzzle metoda kombinacji na komputrze . Wiec takich wykladowoc tez kazdemu zycze. _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
Johnny_Bit Apprentice

|
Posted: Sat Nov 07, 2009 9:31 pm Post subject: |
|
|
A co powiedzieć na dupka doktora, który myśli że pozjadał wszystkie rozumy, a żeby to udowodnić daje super-duper pojebane zadanie na 1.5h laborki które da się zrobić w 2 godziny - student robi w 20 minut używając dostępnych narzędzi które doktorek powinien znać a tu dupa - doktorek nie ma pojęcia. Doktorek zamiast cokolwiek się starać jest super dupa i twierdzi że RSS 2.0/Atom 1.0 nie mają nic wspólnego z xml.
No i weź tu i zdaj dając odpowiedzi które są rzeczywiście poprawne. Co ciekawe panie w dziekanacie na tego dupka srogo narzekają... |
|
| Back to top |
|
 |
soban_ l33t

|
Posted: Tue Nov 10, 2009 11:47 am Post subject: |
|
|
Kwestia czasu az taka osoba opusci uczelnie. Zadan nie mozecie robic w domu? Bo my na laborkach z metod programowania tez dostajemy takie ze szczeka opada - no ale mamy to zawsze zadane do domu. Jesli zas chodzi o osoby z doktoratem ktore uwazaja sie za bogow to ja takim osobom tylko przytakuje - umacniam ich wiare w siebie samych, a w duchu wiem swoje .
Co do "Pan" w dziekanacie to byl dobry tekst na demotywatorach "tutaj napiecie przedmiesiaczkowe trwa 24h przez caly rok" - podpisuje sie pod tym, nie wiem jak u Was ale ja unikam dziekanat jak moge. Bywaly sytulacje ze zamykali mi drzwi przed nosem po czym wyciagalem telefon i zalatwialem sprawe telefonicznie - dzwoniac wlasnie do dziekanatu. _________________ gg: 525600 |
|
| Back to top |
|
 |
|