| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
cinek810 Tux's lil' helper

|
Posted: Tue Jun 30, 2009 8:57 am Post subject: [SOLVED]Instalacja Windowsa, na komputerze z Linux-em. |
|
|
Hej,
Dostalem komputer z linuxem, oraz wolna pierwsza partycja dysku z prosba zainstalowania tam jeszcze Windowsa Vista.
Czy ktos z Was mial doczynienia z taka sytuacja? Dwie partycje linux-owe, oprocz systemu zawieraja sporo danych. Zastanawiam sie, czy wlozyc Microsoftowa plyte, z obawy, ze instalator popsuje cos na tych partycjach. Popsuje?
Last edited by cinek810 on Tue Jun 30, 2009 9:55 am; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
caruso Apprentice

|
Posted: Tue Jun 30, 2009 9:05 am Post subject: |
|
|
Witam,
nie powinien. Tyle że lepiej sobie przygotować livecd ze sprawdzonym poprawnym montowaniem partycji na którym masz linuxa, aby dopisać linijkę dla visty i odpalić bootmanagera, bo vista nadpisze bootsector. Mogę się mylić, ale vista może potrzebować partycji podstawowej. Ja w taki sposób instalowałem siódemkę. _________________ caruso |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Tue Jun 30, 2009 9:19 am Post subject: |
|
|
Z bootsectorem sie domyslalem, mam gdzies gentoo liveCD wiec nie bedzie problemu.
Balem sie, ze instalator nie zapyta mnie gdzie instalowac tylko zrobi sobie jedna partycje z jednynym slusznym systemem plikow i tam wrzuci mi Viste.. |
|
| Back to top |
|
 |
dziadu Guru

Joined: 04 May 2006 Posts: 428 Location: Kraków/Darmstadt/Munich
|
Posted: Tue Jun 30, 2009 10:32 am Post subject: |
|
|
Ja to mam sposób na bootloader, którego dużo osób z niewiadomych mi przyczyn unika a nawet się boi.
Mam moją partycję /boot na sda3, tam też instaluję bootloadera, a następnie ustawiam sda3 na aktywną (bootowalną) np za pomocą cfdisk.
Ile razy bym potem nie instalował produktów Microsoftu które ustawiają zawsze swój bootloader w MBR, to wszystko uruchamia mi się bez problemów właśnie z sda3. _________________ 1% Twojego podatku to 100% naszej pasji! |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Tue Jun 30, 2009 2:11 pm Post subject: |
|
|
nie ma się czego bać. zwłaszcza, jak windows ląduje na pierwszej partycji. jasne, nadpisuje mbr'a, ale potem odpalasz tylko livecd -> chroot na linuksa ->
| Code: |
#grub
> root hd(x,y) //tam gdzie /boot
> setup hd0
> quit
|
wyjście z chroota, wyjscie z livecd, i gotowe. jeszcze warto wyedytować config gruba i dodać linijkę o windowsie.
tutti bene. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Tue Jun 30, 2009 7:39 pm Post subject: |
|
|
@Poe -> nie da sie go zainstalowac na nie pierwszej partycji Albo inaczej... da sie... ale jezeli 1 partycja nie bedzie FAT lub NTFS to sie nie da  _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Wed Jul 01, 2009 1:02 pm Post subject: |
|
|
@Belliash: Znaczy, że po prostu musze sformatować np. na FAT przed rozpoczęciem instalacji tę pierwszą partycję?
| Code: |
#mkfs.vfat /dev/sda1
| ? |
|
| Back to top |
|
 |
mentorsct Apprentice

|
Posted: Wed Jul 01, 2009 1:54 pm Post subject: |
|
|
| Witam, jak nie chcesz tracić czasu na odpalanie liveCD itp to ja polecam Super Grub Disk. Prosciutki program wypalasz na CD bootujesz dwa klikniecia i masz bootloadera jak nowego ze wszystkim co było wcześniej lub nowym jakim tam chcesz. Pozdrawiam. |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Wed Jul 01, 2009 4:15 pm Post subject: |
|
|
tak musi byc fat... na linuksowej nie zainstalujesz i linuksowej nie sformatujesz z poziomu instalatora. A na pierwsza musi wrzucic swojego bootloadera i jakies tam smieci - wiec najlepiej wrzucic tam calego windowsa _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |

|
Posted: Thu Jul 02, 2009 6:04 am Post subject: |
|
|
@mentorsct: E... przecież to chyba więcej roboty z wypalaniem płyty, niż na live CD napisaniem tych 2-3 linijek do przywrocenia gruba ;)
Ale programik fajny, gdyby były takie jak zaczynałem przygode z liuxem :)
Postanowione, dzisiaj znów zobacze Windows. Na chwile tylko, ale mam nadzieje nie będzie to traumatyczne przeżycie. |
|
| Back to top |
|
 |
znal Apprentice

|
Posted: Thu Jul 02, 2009 8:10 am Post subject: |
|
|
| Belliash wrote: | | tak musi byc fat... na linuksowej nie zainstalujesz i linuksowej nie sformatujesz z poziomu instalatora. A na pierwsza musi wrzucic swojego bootloadera i jakies tam smieci - wiec najlepiej wrzucic tam calego windowsa | To ciekawe, bo ja parę dni temu stawiałem Vistę na 3 partycji (wcześniej jest /boot i / linuksowe), która nie była sformatowana jako fat.
Vista wymaga instalacji na partycji aktywnej (flaga boot w (c)fdisk). Nie da się oznaczyć istniejącej nieaktywnej partycji jako aktywnej z poziomu instalatora. Partycja musi być też podstawowa. Instalator visty nie nadpisuje nic poza tą wskazaną partycją i MBR, więc 1 partycji nic się nie stanie, jedynie trzeba będzie przeinstalować np. gruba.
ZTCW to tylko starsze windy (<2k) wymagały koniecznie instalacji na 1 partycji. |
|
| Back to top |
|
 |
Belliash Advocate

|
Posted: Thu Jul 02, 2009 9:17 am Post subject: |
|
|
| znal wrote: | | Belliash wrote: | | tak musi byc fat... na linuksowej nie zainstalujesz i linuksowej nie sformatujesz z poziomu instalatora. A na pierwsza musi wrzucic swojego bootloadera i jakies tam smieci - wiec najlepiej wrzucic tam calego windowsa | To ciekawe, bo ja parę dni temu stawiałem Vistę na 3 partycji (wcześniej jest /boot i / linuksowe), która nie była sformatowana jako fat.
Vista wymaga instalacji na partycji aktywnej (flaga boot w (c)fdisk). Nie da się oznaczyć istniejącej nieaktywnej partycji jako aktywnej z poziomu instalatora. Partycja musi być też podstawowa. Instalator visty nie nadpisuje nic poza tą wskazaną partycją i MBR, więc 1 partycji nic się nie stanie, jedynie trzeba będzie przeinstalować np. gruba.
ZTCW to tylko starsze windy (<2k) wymagały koniecznie instalacji na 1 partycji. |
lacznie z XP i 2003... _________________ Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Sat Jul 04, 2009 10:12 pm Post subject: |
|
|
| Belliash wrote: | @Poe -> nie da sie go zainstalowac na nie pierwszej partycji Albo inaczej... da sie... ale jezeli 1 partycja nie bedzie FAT lub NTFS to sie nie da  |
no tak to miałem na myśli. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
|