Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
X.Org X Server 1.5.3 upgrade problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Thu Apr 23, 2009 8:41 pm    Post subject: X.Org X Server 1.5.3 upgrade problems Reply with quote

The upgrade to X.Org X Server 1.5.3 on my Ultra1 was unsuccessful. I deleted my xorg.conf file before starting the server with startx. Here is my Xorg.0.log:

Code:
X.Org X Server 1.5.3
Release Date: 5 November 2008
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.27-gentoo-r10 sparc64
Current Operating System: Linux lavon 2.6.27-gentoo-r10 #1 Tue Apr 21 13:03:12 EDT 2009 sparc64
Build Date: 23 April 2009  12:23:21AM

        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Apr 23 16:35:28 2009
(EE) Unable to locate/open config file
(II) Loader magic: 0x6b0
(II) Module ABI versions:
        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
        X.Org Video Driver: 4.1
        X.Org XInput driver : 2.1
        X.Org Server Extension : 1.1
(II) Loader running on linux
(--) using VT number 7

(--) SBUS:(0xf006be20) Sun Turbo GX at /sbus@1f,0/cgsix@0,0
Primary device is not PCI
(==) Matched sunffb for the autoconfigured driver
New driver is "sunffb"
(==) Using default built-in configuration (30 lines)
(==) --- Start of built-in configuration ---
        Section "Device"
                Identifier      "Builtin Default sunffb Device 0"
                Driver  "sunffb"
        EndSection
        Section "Screen"
                Identifier      "Builtin Default sunffb Screen 0"
                Device  "Builtin Default sunffb Device 0"
        EndSection
        Section "Device"
                Identifier      "Builtin Default fbdev Device 0"
                Driver  "fbdev"
        EndSection
        Section "Screen"
                Identifier      "Builtin Default fbdev Screen 0"
                Device  "Builtin Default fbdev Device 0"
        EndSection
        Section "Device"
                Identifier      "Builtin Default vesa Device 0"
                Driver  "vesa"
        EndSection
        Section "Screen"
                Identifier      "Builtin Default vesa Screen 0"
                Device  "Builtin Default vesa Device 0"
        EndSection
        Section "ServerLayout"
                Identifier      "Builtin Default Layout"
                Screen  "Builtin Default sunffb Screen 0"
                Screen  "Builtin Default fbdev Screen 0"
                Screen  "Builtin Default vesa Screen 0"
        EndSection
(==) --- End of built-in configuration ---
(==) ServerLayout "Builtin Default Layout"
(**) |-->Screen "Builtin Default sunffb Screen 0" (0)
(**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
(**) |   |-->Device "Builtin Default sunffb Device 0"
(==) No monitor specified for screen "Builtin Default sunffb Screen 0".
        Using a default monitor configuration.
(**) |-->Screen "Builtin Default fbdev Screen 0" (1)
(**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
(**) |   |-->Device "Builtin Default fbdev Device 0"
(==) No monitor specified for screen "Builtin Default fbdev Screen 0".
        Using a default monitor configuration.
(**) |-->Screen "Builtin Default vesa Screen 0" (2)
(**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
(**) |   |-->Device "Builtin Default vesa Device 0"
(==) No monitor specified for screen "Builtin Default vesa Screen 0".
        Using a default monitor configuration.
(==) Not automatically adding devices
(==) Not automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(==) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/misc/,
        /usr/share/fonts/Type1/,
        /usr/share/fonts/100dpi/,
        /usr/share/fonts/75dpi/,
        built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(==) |-->Input Device "<default pointer>"
(==) |-->Input Device "<default keyboard>"
(==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
        Using the default mouse configuration.
(==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
        Using the default keyboard configuration.
(II) No APM support in BIOS or kernel
(II) System resource ranges:
(II) LoadModule: "extmod"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(==) AIGLX enabled
(==) Exporting typical set of GLX visuals
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.13.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "sunffb"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//sunffb_drv.so
(II) Module sunffb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.2.0
        Module class: X.Org Video Driver
        ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
(II) LoadModule: "fbdev"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//fbdev_drv.so
(II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 0.4.0
        ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
(II) LoadModule: "vesa"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//vesa_drv.so
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 2.2.0
        Module class: X.Org Video Driver
        ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
(II) LoadModule: "mouse"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.4.0
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 2.1
(II) LoadModule: "kbd"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.3.2
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 2.1
(II) SUNFFB: driver for Creator, Creator 3D and Elite 3D
(II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
(WW) Falling back to old probe method for sunffb
(WW) Falling back to old probe method for fbdev
(II) Loading sub module "fbdevhw"
(II) LoadModule: "fbdevhw"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux//libfbdevhw.so
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 0.0.2
        ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
(II) FBDEV(0): using default device
(WW) Falling back to old probe method for vesa
(II) Running in FRAMEBUFFER Mode
(II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen section
        "Builtin Default fbdev Screen 0" for depth/fbbpp 8/8
(==) FBDEV(0): Depth 8, (==) framebuffer bpp 8
(==) FBDEV(0): Default visual is PseudoColor
(==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(II) FBDEV(0): hardware: TGX sparc (video memory: 0kB)
(II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
(II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
(--) FBDEV(0): Virtual size is 1152x900 (pitch 1152)
(**) FBDEV(0):  Built-in mode "current"
(==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
(II) Loading sub module "shadow"
(II) LoadModule: "shadow"

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libshadow.so
(II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.5.3, module version = 1.1.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) UnloadModule: "sunffb"
(II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/drivers//sunffb_drv.so
(II) UnloadModule: "vesa"
(II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/drivers//vesa_drv.so
(EE) FBDEV(0): mmap fbmem: Invalid argument
(EE) FBDEV(0): mapping of video memory failed

Fatal server error:
AddScreen/ScreenInit failed for driver 0
Back to top
View user's profile Send private message
minor_prophets
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Oct 2007
Posts: 281

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 12:37 am    Post subject: Reply with quote

From your log file:
Code:
(EE) Unable to locate/open config file


As root and, say, in your /root directory run
Code:
Xorg -configure

This should generate a brand new file /root/xorg.conf.new
Test that
Code:
X -config /root/xorg.conf.net

If all works reasonably well, copy it over to your /etc/X11/ directory.
_________________
*Courtesy reminder* Prepend [SOLVED] to the title of your thread, if applicable


Last edited by minor_prophets on Sat Apr 25, 2009 10:41 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 1:40 am    Post subject: Reply with quote

Can you post your emerge --info ?
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 3:47 pm    Post subject: Reply with quote

minor_prophets, I will try your suggestions. I read the upgrade guide and it said you didn't really need a config file any more so I was trying to go that route.

d2_racing, here is emerge --info:

Code:
Portage 2.1.6.7 (default/linux/sparc/2008.0/server, gcc-4.1.2, glibc-2.8_p20080602-r1, 2.6.27-gentoo-r10 sparc64)
=================================================================
System uname: Linux-2.6.27-gentoo-r10-sparc64-sun4u-with-glibc2.0
Timestamp of tree: Wed, 15 Apr 2009 01:45:01 +0000
ccache version 2.4 [enabled]
app-shells/bash:     3.2_p39
dev-lang/python:     2.4.4-r13, 2.5.2-r7
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
dev-util/ccache:     2.4-r7
sys-apps/baselayout: 1.12.11.1
sys-apps/sandbox:    1.6-r2
sys-devel/autoconf:  2.13, 2.63
sys-devel/automake:  1.4_p6, 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.2
sys-devel/binutils:  2.18-r3
sys-devel/gcc-config: 1.4.0-r4
sys-devel/libtool:   1.5.26
virtual/os-headers:  2.6.27-r2
ACCEPT_KEYWORDS="sparc"
CBUILD="sparc-unknown-linux-gnu"
CFLAGS="-mcpu=ultrasparc -mtune=ultrasparc -O2 -pipe"
CHOST="sparc-unknown-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-mcpu=ultrasparc -mtune=ultrasparc -O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="ccache distlocks fixpackages parallel-fetch protect-owned sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.osuosl.org/ http://mirror.utdlug.org/linux/distributions/gentoo/ http://gentoo.mirrors.pair.com/"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X acl apache2 berkdb bzip2 cli cracklib crypt cups dba dri fortran ftp gcc64 gd gdbm gif gpm iconv innodb isdnlog ldap mailwrapper midi mudflap mysql ncurses nls nptl nptlonly openmp pam pcre perl php png pppd python readline reflection session snmp sparc spl ssl sysfs tcpd truetype unicode xml xml2 xorg zlib" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="suncg6"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LINGUAS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY


Thank you both for your replies!
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

For the Xorg -configure, I get:

Code:
List of video drivers:
        sunffb
        vesa
        fbdev
No devices to configure.  Configuration failed.

_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 5:03 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, can you post your actual /etc/X11/xorg.conf

And also this :

Code:

# rc-update show

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 5:03 pm    Post subject: Reply with quote

Is there a reason why you don't use hal ?
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 5:49 pm    Post subject: Reply with quote

d2_racing wrote:
Hi, can you post your actual /etc/X11/xorg.conf

I don't currently have an xorg.conf. Do you mean my old one from the previous working configuration?

Quote:
Code:

# rc-update show

Code:
# rc-update show
             apache2 |      default
            bootmisc | boot
             checkfs | boot
           checkroot | boot
               clock | boot
         consolefont | boot
                hald |      default
             hddtemp |      default
            hostname | boot
             keymaps | boot
               local |      default nonetwork
          localmount | boot
             modules | boot
               mysql |      default
            net.eth0 |      default
              net.lo | boot
            netmount |      default
          ntp-client |      default
                ntpd |      default
           rmnologin | boot
                sshd |      default
            sysklogd |      default
             urandom | boot
          vixie-cron |      default
              vsftpd |      default
                 xdm |      default

Quote:
Is there a reason why you don't use hal ?

hald appears to be enabled, is it not?
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Tue Apr 28, 2009 7:20 pm    Post subject: Reply with quote

Yes, but I don't see you Use flags :

Code:

# emerge -pv xorg-server

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Wed Apr 29, 2009 3:10 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
# emerge -pv xorg-server

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   ] x11-base/xorg-server-1.5.3-r5  USE="nptl xorg (-3dfx) -debug -dmx -hal -ipv6 -kdrive -minimal -sdl -tslib" INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse -acecad -aiptek -calcomp -citron -digitaledge -dmc -dynapro -elo2300 -elographics -fpit -hyperpen -jamstudio -joystick -magellan -microtouch -mutouch -palmax -penmount -spaceorb -summa (-synaptics) -tek4957 -tslib -ur98 (-virtualbox) (-vmmouse) -void (-wacom)" VIDEO_CARDS="suncg6 (-apm) (-ark) (-ast) (-chips) (-cirrus) -dummy -epson -fbdev (-fglrx) (-geode) -glint (-i128) (-i740) (-impact) (-imstt) (-intel) -mach64 -mga (-neomagic) (-newport) (-nv) (-nvidia) -r128 -radeon (-radeonhd) (-rendition) (-s3) (-s3virge) -savage (-siliconmotion) (-sis) -sisusb -sunbw2 -suncg14 -suncg3 -sunffb -sunleo -suntcx -tdfx (-tga) (-trident) (-tseng) -v4l (-vermilion) (-vesa) (-via) (-virtualbox) (-vmware) -voodoo (-xgi)" 0 kB

Total: 1 package (1 reinstall), Size of downloads: 0 kB

Yup, there it is, -hal. I will try a recompile with hal on.

I am doing a "emerge --update --deep --newuse --verbose world" to make sure nothing is missed, so I will get back to you tomorrow. :wink:
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Wed Apr 29, 2009 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

No problem :P
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Thu Apr 30, 2009 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

After 24+ hours, it is on update 80 of 88. This little UltraSparc I is really workin' up a sweat! :lol:
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Thu Apr 30, 2009 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Keep us inform of you progress :P
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Fri May 01, 2009 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you. Everything hal related has been recompiled and I have verified it is running. However, I am still getting the same issue. The Xorg -configure still returns no devices to configure.

What next?

Thanks again for any suggestions.
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Fri May 01, 2009 4:02 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, can you post your actual /etc/X11/xorg.conf

Also, you should know that with the new feature of Xorg 7.4 and Xorg-Server 1.5, you don't need at all a /etc/X11/xorg.conf

So you should try to startx without any config file actually.
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Fri May 01, 2009 5:07 pm    Post subject: Reply with quote

I am trying to start it with no xorg.conf. This is when I get the "No devices to configure. Configuration failed." error. Do you want me to post my old xorg.conf file from before the upgrade?
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Sat May 02, 2009 2:09 am    Post subject: Reply with quote

Yes
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Tue May 05, 2009 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen         0 "Screen0" 0 0
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
        Option         "BlankTime" "0"
EndSection

Section "Files"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
        Load  "extmod"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "xtrap"
        #Load  "dri"
        #Load  "glx"
        Load  "freetype"
        Load  "type1"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "auto"
        Option      "Device" "/dev/input/mice"
        Option      "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Sun Microsystems"
        #Option       "dpms" "on"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "suncg6"
        BusID       "SBUS:/sbus@1f,0/cgsix@0,0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth 8
        SubSection "Display"
                Modes     "1024x768"
                Depth     8
        EndSubSection
EndSection

_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Tue May 05, 2009 10:03 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, your new /etc/X11/xorg.conf should be like this :

Code:

Section "ServerLayout"
        Identifier     "X.org Configured"
        Screen         0 "Screen0"
        Option         "BlankTime" "0"
EndSection

Section "Files"
        FontPath     "/usr/share/fonts/misc/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/Type1/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi/"
        FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
        Load  "extmod"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "xtrap"
        Load  "freetype"
        Load  "type1"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor0"
        VendorName   "Sun Microsystems"
        #Option       "dpms" "on"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Card0"
        Driver      "suncg6"
        BusID       "SBUS:/sbus@1f,0/cgsix@0,0"
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
EndSection

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Wed May 06, 2009 3:09 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like I am missing the suncg6 driver, and it doesn't want to install:

Code:
# emerge --ask --verbose x11-drivers/xf86-video-suncg6

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild  N    ] x11-drivers/xf86-video-suncg6-1.1.0  USE="-debug" 226 kB
[blocks B     ] x11-drivers/xf86-video-suncg6 ("x11-drivers/xf86-video-suncg6" is blocking x11-base/xorg-server-1.5.3-r5)

Total: 1 package (1 new), Size of downloads: 226 kB
Conflict: 1 block (1 unsatisfied)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  ('installed', '/', 'x11-base/xorg-server-1.5.3-r5', 'nomerge') pulled in by
    >=x11-base/xorg-server-1.0.99 required by ('installed', '/', 'x11-drivers/xf86-video-fbdev-0.4.0', 'nomerge')
    >=x11-base/xorg-server-1.5.3 required by ('installed', '/', 'x11-drivers/xf86-input-evdev-2.1.3', 'nomerge')
    >=x11-base/xorg-server-1.0.99 required by ('installed', '/', 'x11-drivers/xf86-video-sunffb-1.2.0', 'nomerge')
    (and 5 more)

  ('ebuild', '/', 'x11-drivers/xf86-video-suncg6-1.1.0', 'merge') pulled in by
    x11-drivers/xf86-video-suncg6


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?full=1#blocked

Is this the correct setting in my make.conf?

Code:
VIDEO_CARDS="suncg6"

When I run with no xorg.conf, xorg seems to want to try to pull in the sunffb module.
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Wed May 06, 2009 3:53 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, can you try that :

Code:

# echo "x11-drivers/xf86-video-suncg6" >> /etc/portage/package.keywords
# emerge -av x11-drivers/xf86-video-suncg6

_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec


Last edited by d2_racing on Wed May 06, 2009 10:16 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Wed May 06, 2009 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

This still does not work. I think the suncg6 driver is not compatible with xorg > 1.0.99.
_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Moderator
Moderator


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13046
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Wed May 06, 2009 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, try that :

Code:

# emerge -pCv x11-drivers/xf86-video-suncg6


You should remove the old driver and install the latest version.
_________________
Sysadmin of GentooQuébec.org
Wiki
Signature
IRC on Freenode : #gentoo-quebec
Back to top
View user's profile Send private message
starrbuck
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 135
Location: North Texas

PostPosted: Thu May 07, 2009 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, there does not appear to be an old one installed:

Code:
# emerge -pCv x11-drivers/xf86-video-suncg6

>>> These are the packages that would be unmerged:

--- Couldn't find 'x11-drivers/xf86-video-suncg6' to unmerge.

>>> No packages selected for removal by unmerge

_________________
Gentoo Linux is groovy, baby! Yeah!
Back to top
View user's profile Send private message
agent_jdh
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1776
Location: Scotland

PostPosted: Thu May 07, 2009 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

If the suncg6 driver hasn't been updated for xorg-server-1.5.3, you might need to add sunffb and/or vesa to VIDEO_CARDS in order to get X to work. Actually, given the sun stuff is in brackets, it means that those drivers have been dropped since the previous version. So vesa it is.

EDIT - There's a suncg6 driver v 1.1.1 that appears to have been uploaded to the xorg ftp site 3 days ago. So maybe that will be compatible with xorg 1.5.3 and you can revert to using it.
_________________
Jingle Jangle Jewellery
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum