Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Network problem: NICs won't rise and have MAC 000000000000
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Aeroflop
n00b
n00b


Joined: 21 Oct 2007
Posts: 9

PostPosted: Wed Aug 27, 2008 6:07 pm    Post subject: Network problem: NICs won't rise and have MAC 000000000000 Reply with quote

Ok, I'll have to admit - I'm stuck. I have Sun Netra X1 and I'm trying to install Gentoo on it, to make it a decent firewall. But I have a problem, while I can't get the network up on Linux - both NIC's are showing MAC-address 00:00:00:00:00:00. I can associate IP-address on a NIC, but I can't lift it up, ifconfig eth0 up says SIOCSIFFLAGS: Invalid argument. I don't know if the cards have been disabled somehow or is it just a problem with the Linux driver (FreeBSD gets the nics up, but I honestly don't have bounds of interest to study pf, while I already have fully working configs for Netfilter/IPtables and I know how it works). It's not the traditional same-MACs-on-SPARC-syndrome (yep, I tested the local-mac-address -setting, no use).

Any help available, I'll grant a thank.

-Aero
_________________
Hw setup: x86, x86-64, MicroSPARC, UltraSPARC, MIPS, Alpha EV67, CBM
Sw setup: Gentoo Linux, Debian Linux, SGI Irix, NetBSD, FreeBSD, Solaris, WinXP, MS-DOS
Back to top
View user's profile Send private message
mamac
l33t
l33t


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 853

PostPosted: Thu Aug 28, 2008 1:27 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

How did you configure the driver, is it external module or from the kernel?

Do you have the interface up with the installation CD?
_________________
Powered by (x86) Gentoo Linux since 2003
Back to top
View user's profile Send private message
Aeroflop
n00b
n00b


Joined: 21 Oct 2007
Posts: 9

PostPosted: Thu Aug 28, 2008 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

mamac wrote:
Hi,

How did you configure the driver, is it external module or from the kernel?

Do you have the interface up with the installation CD?


No, the problem exists with the installation CD, so I haven't actually configured nor installed the system yet. But after reading your post I just realized I actually have universal installation CD, so it might inhold stage-tarball and portage snapshot.. Damn, I'm too used to install over network :P.
_________________
Hw setup: x86, x86-64, MicroSPARC, UltraSPARC, MIPS, Alpha EV67, CBM
Sw setup: Gentoo Linux, Debian Linux, SGI Irix, NetBSD, FreeBSD, Solaris, WinXP, MS-DOS
Back to top
View user's profile Send private message
mamac
l33t
l33t


Joined: 29 Feb 2004
Posts: 853

PostPosted: Thu Aug 28, 2008 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

If the gentoo CD doesn't support your card you can give a try to just any other livecd (e.g. ubuntu), see if network works and install from there.
_________________
Powered by (x86) Gentoo Linux since 2003
Back to top
View user's profile Send private message
Aeroflop
n00b
n00b


Joined: 21 Oct 2007
Posts: 9

PostPosted: Sun Aug 31, 2008 10:37 am    Post subject: Reply with quote

Gentoo CD does support the card - it has modules for it etc, MACs just show 00:00:00:00:00:00 and the cards won't rise. I installed Gentoo manually (transferred the needed tarballs with USB-stick), and managed to get the network up. Then I bolted the harddisks to where they belong, removed the CD-ROM drive, closed the lid and booted the system back up - and once again I'm lacking MACs.

I'm currently checking my kernel config, there's some faults from the first run, after that I'll get back fighting with the network.
_________________
Hw setup: x86, x86-64, MicroSPARC, UltraSPARC, MIPS, Alpha EV67, CBM
Sw setup: Gentoo Linux, Debian Linux, SGI Irix, NetBSD, FreeBSD, Solaris, WinXP, MS-DOS
Back to top
View user's profile Send private message
huehnerhose
n00b
n00b


Joined: 26 Jun 2003
Posts: 56
Location: Berlin

PostPosted: Wed Apr 07, 2010 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

Also this post seems rather old, I have the same problem. But I think I know why I have it :)
My NICs lack of MAC after resetting my NVRAM caused by a password problem, which I fixed using a second, blank, NVRAM.

So my actual NVRAM has an invalid HostID and "forgets" every boot the MAC... I think there is a connection
_________________
huehnerhose @ deviantart
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum