Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
emerge fails: undefined reference 'clock_gettime' [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Tue Feb 19, 2008 2:25 pm    Post subject: emerge fails: undefined reference 'clock_gettime' [SOLVED] Reply with quote

Hi!

I have been trying to do an 'emerge -e world' for a few days now. It is getting closer but it still do not work. :)

When it is time to compile gstreamer i get:

Quote:
../gst/.libs/libgstreamer-0.10.so: undefined reference to `clock_gettime'
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [gst-xmllaunch-0.10] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
x86_64-pc-linux-gnu-gcc -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib64/glib-2.0/include -pipe -march=nocona -msse3 -O2 -o .libs/gst-launch-0.10 -pthread gst_launch_0.10-gst-launch.o ../gst/.libs/libgstreamer-0.10.so /usr/lib64/libgobject-2.0.so /usr/lib64/libgthread-2.0.so /usr/lib64/libgmodule-2.0.so -ldl /usr/lib64/libglib-2.0.so
../gst/.libs/libgstreamer-0.10.so: undefined reference to `clock_gettime'
collect2: ld returned 1 exit status
make[2]: *** [gst-launch-0.10] Error 1
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/media-libs/gstreamer-0.10.17/work/gstreamer-0.10.17/tools'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/media-libs/gstreamer-0.10.17/work/gstreamer-0.10.17'
make: *** [all] Error 2
*
* ERROR: media-libs/gstreamer-0.10.17 failed.
* Call stack:
* ebuild.sh, line 49: Called src_compile
* environment, line 464: Called die
* The specific snippet of code:
* emake || die "emake failed."
* The die message:
* emake failed.
*
* If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
* A complete build log is located at '/var/tmp/portage/media-libs/gstreamer-0.10.17/temp/build.log'.
* The ebuild environment file is located at '/var/tmp/portage/media-libs/gstreamer-0.10.17/temp/environment'.
*


This also happens when compiling 'wget' but there I choosed to 'emerge --resume --skip-first'. But now I want to get to the bottom with this 'clock_gettime'-errors. I have FEATURES="-confcache" in my /etc/make.conf.

Another solution would be to remove gstreamer but as it keeps ketting installed I guess some other package is depending on it... How do I check that?

Thanks in advance!
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB


Last edited by blossa on Sun Feb 24, 2008 11:21 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Wed Feb 20, 2008 5:58 am    Post subject: Reply with quote

Now it happened when trying to compile media-libs/alsa-lib
Quote:
x86_64-pc-linux-gnu-gcc -pipe -march=nocona -msse3 -O2 -o .libs/aserver aserver.o ../src/.libs/libasound.so -lm -ldl -lpthread
../src/.libs/libasound.so: undefined reference to `clock_gettime'
collect2: ld returned 1 exit status
make[1]: *** [aserver] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/media-libs/alsa-lib-1.0.16_rc2/work/alsa-lib-1.0.16rc2/aserver'
make: *** [all-recursive] Error 1
*
* ERROR: media-libs/alsa-lib-1.0.16_rc2 failed.
* Call stack:
* ebuild.sh, line 49: Called src_compile
* environment, line 2566: Called die
* The specific snippet of code:
* emake || die "make failed";
* The die message:
* make failed

_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
didymos
Advocate
Advocate


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 4798
Location: California

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 3:37 pm    Post subject: Reply with quote

emerge --info?
_________________
Thomas S. Howard
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Fri Feb 22, 2008 12:24 am    Post subject: Reply with quote

This is what I have right now.
Quote:
# emerge --info
Portage 2.1.4.4 (default-linux/amd64/2006.1, gcc-4.1.2, glibc-2.7-r1, 2.6.24-gentoo x86_64)
=================================================================
System uname: 2.6.24-gentoo x86_64 Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2140 @ 1.60GHz
Timestamp of tree: Wed, 20 Feb 2008 07:46:01 +0000
app-shells/bash: 3.2_p33
dev-java/java-config: 1.3.7, 2.1.4
dev-lang/python: 2.3.6-r2, 2.4.4-r4, 2.5.1-r5
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
sys-apps/baselayout: 1.12.11.1
sys-apps/sandbox: 1.2.18.1-r2
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.61-r1
sys-devel/automake: 1.4_p6, 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.1
sys-devel/binutils: 2.18-r1
sys-devel/gcc-config: 1.4.0-r4
sys-devel/libtool: 1.5.26
virtual/os-headers: 2.6.24
ACCEPT_KEYWORDS="amd64 ~amd64"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-pipe -march=nocona -msse3 -O2"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/config"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-pipe -march=nocona -msse3 -O2"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="distlocks metadata-transfer sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="ftp://ftp.tu-clausthal.de/pub/linux/gentoo/ ftp://ftp.linux.ee/pub/gentoo/distfiles/ http://ftp.linux.ee/pub/gentoo/distfiles/ ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/"
LINGUAS="sv sv_SE"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage/xeffects/trunk /usr/local/portage /usr/local/overlays/gentoo-science-overlay"
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X aac aalib acpi alsa amd64 amrnb amrwb apache2 arts authdaemond berkdb bitmap-fonts bonobo browserplugin bzip2 cairo cdparanoia cdr cgi cli cracklib crypt ctype cups curl dba dbus dri dts dvd dvdr dvdread emerald encode esd firefox flash fortran freetype ftp gd gdbm gimp glitz gpm gtk gtk2 hal iconv ipv6 isdnlog ivtv java javascript jpeg libcaca lm_sensors mad midi mp3 msn mudflap musepack mysql mysqli ncurses nls nptl nptlonly nvidia opengl openmp pam panel-plugin pango pcre pear perl plugins png ppds pppd python qt3 quicktime rc5 readline reflection rtc sasl sdl session smp sockets spl sse3 sse4 ssl svg tcpd tiff trash-panel-plugin truetype truetype-fonts type1 type1-fonts unicode usb vhosts wmf xanim xml xorg xv xvid xvmc" ALSA_CARDS="hda-intel" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="sv sv_SE" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nv nvidia%"
Unset: CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LDFLAGS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS

_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
didymos
Advocate
Advocate


Joined: 10 Oct 2005
Posts: 4798
Location: California

PostPosted: Fri Feb 22, 2008 1:40 pm    Post subject: Reply with quote

OK, I don't know if this'll work. I'm going to guess "No, it won't", but what the hell. So, attempt this:

Code:

cp /var/cache/edb/mtimedb /root/  && emerge -1 glibc


If that's successful, then do:

Code:

cp -f /root/mtimedb /var/cache/edb/ && emerge --resume


Basically, you're saving the current state of the "emerge -e world", then restoring it after the other emerge completes. Even if this doesn't fix the problem, it's a useful trick.
_________________
Thomas S. Howard
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Sat Feb 23, 2008 2:16 pm    Post subject: Reply with quote

You are absolutly right, 'what the hell' is a very good reason to try it. :D I will try it shortly and I will let you know how (and if) it works. Thank you!

About the trick you mention.... I guess one can use it for other cases. Like when emerging world and portage complains about 're-emerge that-package with USE="that-option" '. Until now I have done Like i was told and then started all over with emerging world.
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Sat Feb 23, 2008 2:58 pm    Post subject: Reply with quote

Tjoho! So far it seems to work! wget got emerged successfully now. I will not mark the thread as solved before everything is emerged though.
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Sat Feb 23, 2008 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

It stopped now at alsa-lib. But doing your trick once again also solved the alsa-lib problem. :D But I cannot understand why I have to do this everytime I get to a package that gives me the 'clock_gettime' error. Anyone who can explain that?
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Sat Feb 23, 2008 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

I am not sure theese problems are related, but this is also kind of strange...

When I get to compile dev-tcltk/snack it just stops. This is how it has looked for over an hour now:
Quote:
>>> Emerging (27 of 152) dev-tcltk/snack-2.2.10-r1 to /
* snack2.2.10.tar.gz RMD160 SHA1 SHA256 size ;-) ... [ ok ]
* checking ebuild checksums ;-) ... [ ok ]
* checking auxfile checksums ;-) ... [ ok ]
* checking miscfile checksums ;-) ... [ ok ]
* checking snack2.2.10.tar.gz ;-) ... [ ok ]
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking snack2.2.10.tar.gz to /var/tmp/portage/dev-tcltk/snack-2.2.10-r1/work
>>> Source unpacked.
>>> Compiling source in /var/tmp/portage/dev-tcltk/snack-2.2.10-r1/work/snack2.2.10/unix ...
./configure --prefix=/usr --host=x86_64-pc-linux-gnu --mandir=/usr/share/man --infodir=/usr/share/info --datadir=/usr/share --sysconfdir=/etc --localstatedir=/var/lib --libdir=/usr/lib64 --includedir=/usr/include --enable-alsa --build=x86_64-pc-linux-gnu
checking for Tcl configuration... found /usr/lib/tclConfig.sh
checking for Tk configuration... found /usr/lib/tkConfig.sh
will use stubs (normal)
will use ALSA
checking for x86_64-pc-linux-gnu-gcc... x86_64-pc-linux-gnu-gcc
checking for C compiler default output... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether x86_64-pc-linux-gnu-gcc accepts -g... yes
checking for x86_64-pc-linux-gnu-gcc option to accept ANSI C... none needed
checking how to run the C preprocessor... x86_64-pc-linux-gnu-gcc -E
checking for egrep... grep -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
configure: creating ./config.status
config.status: creating Makefile



Is one hour standing still at that point a resonable time? I do not think so...
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
blossa
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Jan 2005
Posts: 155

PostPosted: Sun Feb 24, 2008 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, the original issue in this thread seems to have been solved with the solution posted in this thread. I have other issues but maybe I will make a new thread for them.

Thanks for your help!
_________________
QX9650, P5E64WS Pro, 4x1GB
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 5675
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Sat Feb 21, 2009 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

I've run into this problem with 'clock_gettime', too

didymos' instructions unfortunately didn't fix it for me but the following did it:

Code:
export LDFLAGS=" -lrt " && emerge amarok


references:

sys-apps/coreutils-6.10-r1 fails to build due to unresolved clock_gettime
_________________
Unofficial minimal livecd x86/amd64 w/reiser4+truecrypt (by Neo2)
2.6.37.2_plus_v1: BFS, CFS,THP,compaction, zcache or TOI
Hardcore Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum