Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
libsandbox: Can't resolve open: (null) [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
guziknr1
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2007
Posts: 19
Location: Łaziska Górne

PostPosted: Thu Jan 03, 2008 7:52 am    Post subject: libsandbox: Can't resolve open: (null) [solved] Reply with quote

Here is problem description in Polish: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-629222-highlight-.html and http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-628415-highlight-.html

I've got a problem with emerge / sandbox. New installed system (in Xen) with only kernel (from hardened-sources) and grub (via emerge). System is starting up, but when I want to build world (or any single package).
Code:
libsandbox: Can't resolve getcwd: (null)

When I try
Code:
FEATURES="-sandbox" emerge sandbox

it work. When I run system from LiveCD, and chroot to my system it works too.
I've got similar machine installed half year ago and there is no problem.
I tried build gcc and glibc.
After glibc:
Code:
make: Leaving directory `/var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/work/e2fsprogs-1.40.3/lib/et'
>>> Source compiled.
>>> Test phase [not enabled]: sys-libs/com_err-1.40.3

>>> Install com_err-1.40.3 into /var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/image/ category sys-libs
make: Entering directory `/var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/work/e2fsprogs-1.40.3/lib/et'
        MKINSTALLDIRS /usr/lib64 /usr/lib64
mkdir /var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/image/usr
mkdir /var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/image/usr/lib64
        INSTALL-ELF-LIB /usr/lib64/libcom_err.so.2.1
        SYMLINK /usr/lib64/libcom_err.so.2
        SYMLINK /usr/lib64/libcom_err.so
libsandbox:  Can't resolve open: (null)
make: *** [install] Error 1
make: Leaving directory `/var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/work/e2fsprogs-1.40.3/lib/et'
 *
 * ERROR: sys-libs/com_err-1.40.3 failed.
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line 1701:  Called dyn_install
 *               ebuild.sh, line 1138:  Called qa_call 'src_install'
 *               ebuild.sh, line   44:  Called src_install
 *   com_err-1.40.3.ebuild, line   59:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *      make -C lib/et DESTDIR="${D}" install || die
 *  The die message:
 *   (no error message)
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/sys-libs/com_err-1.40.3/temp/build.log'.

emerge sandbox:
Code:
[...]
checking for style of include used by make... GNU
checking dependency style of gcc... libsandbox:  Can't resolve getcwd: (null)
../sandbox-1.2.18.1//configure: line 2967: sub/conftest.c: No such file or directory

!!! Please attach the following file when filing a report to bugs.gentoo.org:
!!! /var/tmp/portage/sys-apps/sandbox-1.2.18.1-r2/work/build-x86-x86_64-pc-linux-gnu/config.log
 *
 * ERROR: sys-apps/sandbox-1.2.18.1-r2 failed.
 * Call stack:
 *                    ebuild.sh, line 1701:  Called dyn_compile
 *                    ebuild.sh, line 1039:  Called qa_call 'src_compile'
 *                    ebuild.sh, line   44:  Called src_compile
 *   sandbox-1.2.18.1-r2.ebuild, line   87:  Called econf '--libdir=/usr/lib32' '--enable-multilib'
 *                    ebuild.sh, line  638:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                      die "econf failed"
 *  The die message:
 *   econf failed
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/sys-apps/sandbox-1.2.18.1-r2/temp/build.log'.
 *

Clean system, FEATURES="ccache", emerge screen
Code:
[...]
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables... configure: error: cannot compute suffix of executables: cannot compile and link
See `config.log' for more details.

!!! Please attach the following file when filing a report to bugs.gentoo.org:
!!! /var/tmp/portage/app-misc/screen-4.0.3/work/screen-4.0.3/config.log
 *
 * ERROR: app-misc/screen-4.0.3 failed.
 * Call stack:
 *             ebuild.sh, line 1701:  Called dyn_compile
 *             ebuild.sh, line 1039:  Called qa_call 'src_compile'
 *             ebuild.sh, line   44:  Called src_compile
 *   screen-4.0.3.ebuild, line   85:  Called econf '--with-socket-dir=/var/run/screen' '--with-sys-screenrc=/etc/screenrc' '--with-pty-mode=0620' '--with-pty-group=5' '--enable-rxvt_osc' '--enable-telnet' '--enable-colors256' '--enable-pam'
 *             ebuild.sh, line  638:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                      die "econf failed"
 *  The die message:
 *   econf failed
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/app-misc/screen-4.0.3/temp/build.log'.
 *

Without ccache
Code:
[...]
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking screen-4.0.3.tar.gz to /var/tmp/portage/app-misc/screen-4.0.3/work
libsandbox:  Can't resolve open: (null)
tar: Child returned status 1
tar: Error exit delayed from previous errors
 *
 * ERROR: app-misc/screen-4.0.3 failed.
 * Call stack:
 *             ebuild.sh, line 1701:  Called dyn_unpack
 *             ebuild.sh, line  817:  Called qa_call 'src_unpack'
 *             ebuild.sh, line   44:  Called src_unpack
 *   screen-4.0.3.ebuild, line   32:  Called unpack 'screen-4.0.3.tar.gz'
 *             ebuild.sh, line  475:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *                                      tar zoxf "${srcdir}${x}" ${tar_opts} || die "$myfail"
 *  The die message:
 *   failure unpacking screen-4.0.3.tar.gz
 *
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/app-misc/screen-4.0.3/temp/build.log'.
 *

My emerge --info
Code:
Portage 2.1.3.19 (default-linux/amd64/2007.0, gcc-4.1.1, glibc-2.5-r0, 2.6.23-hardened-r3 x86_64)
=================================================================
System uname: 2.6.23-hardened-r3 x86_64 Intel(R) Xeon(R) CPU X3210 @ 2.13GHz
Timestamp of tree: Tue, 11 Dec 2007 05:30:01 +0000
ccache version 2.4 [enabled]
app-shells/bash:     3.2_p17
dev-lang/python:     2.4.4-r6
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
dev-util/ccache:     2.4-r7
sys-apps/baselayout: 1.12.9
sys-apps/sandbox:    1.2.18.1-r2
sys-devel/autoconf:  2.61
sys-devel/automake:  1.9.6-r2, 1.10
sys-devel/binutils:  2.16.1-r3
sys-devel/gcc-config: 1.3.14
sys-devel/libtool:   1.5.22
virtual/os-headers:  2.6.17-r2
ACCEPT_KEYWORDS="amd64"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -pipe -march=nocona"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/env.d /etc/gconf /etc/terminfo"
CXXFLAGS="-O2 -pipe -march=nocona"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="ccache distlocks metadata-transfer parallel-fetch sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://src.gentoo.pl http://mirror.phy.olemiss.edu/mirror/gentoo ftp://ftp.linux.ee/pub/gentoo/distfiles/ http://ftp.gentoo.or.kr/"
LINGUAS="en en_GB pl"
MAKEOPTS="-j2"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --delete-after --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages --filter=H_**/files/digest-*"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="acl amd64 bash-completion berkdb bitmap-fonts cli cracklib crypt cups dri fortran gdbm gpm iconv isdnlog midi mmx mudflap ncurses nls nptl nptlonly openmp pam pcre perl pppd python readline reflection session spl sse sse2 ssl sysfs syslog tcpd truetype-fonts type1-fonts unicode xorg zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse evdev" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" LINGUAS="en en_GB pl" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="apm ark chips cirrus cyrix dummy fbdev glint i128 i810 mach64 mga neomagic nv r128 radeon rendition s3 s3virge savage siliconmotion sis sisusb tdfx tga trident tseng v4l vesa vga via vmware voodoo"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LDFLAGS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY

What can I do to build correctly world?

--
guzik


Last edited by guziknr1 on Sat Jan 19, 2008 8:06 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
guziknr1
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2007
Posts: 19
Location: Łaziska Górne

PostPosted: Thu Jan 03, 2008 9:12 am    Post subject: libsandbox: Can't resolve open: (null) [solved] Reply with quote

Strange thing! I build new kernel (2.6.23-hardened-r5), reboot machine after that and everything is OK (Windows syndrom).

--
guzik
Back to top
View user's profile Send private message
ProtectionFault
Apprentice
Apprentice


Joined: 14 Nov 2003
Posts: 170
Location: /dev/zero

PostPosted: Mon Jan 14, 2008 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, same here...
Reboot didn't help.
Recompiled kernel, rebooted again and everything worked just fine.
_________________
ASUS Z87-PLUS, i7-4770, 2x8GB DDR3-1600, 700W OCZ Power Supply, EVGA GTX760 4GB, 3TB HDD, Gentoo ~amd64 (3.10.10, dm-crypt full disk, awesome)
Back to top
View user's profile Send private message
eagle_cz
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 213

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 11:19 pm    Post subject: Whats wrong in this Hardened setup ? Reply with quote

Greetings folk,


i have found, that if i install hardened-multilib, multilib flags is not on. So if i add it manualy to the make.conf and
right after instalation i do emerge binutils gcc glibc , sandbox will stop working. I didnt find way how to recover from this situation.
If i use FEATURE=-sandbox i can upgrade most of other things, but after some time, compiling will stop definetly.
I know , that im not providing too many details, but my question is simple.

Is it possible that USE=multilib in fresh hardened-mutilib gentoo will somehow break something related to sandbox and probably some other things ?

I manage to reproduce it 3x. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Sadako
Advocate
Advocate


Joined: 05 Aug 2004
Posts: 3753
Location: sleeping in the bathtub

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

The multilib use flag is depreciated, it is now controlled by the profile you are using.

What does `ls -l /etc/make.profile` return?

"/usr/portage/profiles/hardened/amd64/multilib/" is probably the one you want.
_________________
"You have to invite me in"
Back to top
View user's profile Send private message
eagle_cz
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 213

PostPosted: Sat Jan 19, 2008 1:55 am    Post subject: Reply with quote

It does, but there are "../" in front of that ...... however it is untared stage3-hardened-multilib, so such things are probably correct.

ok .. simple question... when i emerge --sync, install logger, cron , kernel and sshd... i can reboot and things do work.
is system supposed to survive emerge system -u ?

This time i added march=opteron and --fomit-frame-pointers and it got stuck on glibc. however second try passed. I also changed patch to the profile from ../usr/portage/profiles/hardened/amd64/multilib to just /usr/portage/profiles/hardened/amd64/multilib .

And one more cach from this try... emerge glibc -pv indicate that nptl and nptl only flags are with - even when i have them in make.conf USE flags... however right now its installing nptl .... .

Is it just me, or those USE flags are sometime ... more less confusing


But next package after Glibc returning my favourite error

x86_64-pc-linux-gnu-gcc -pthread -shared -O2 -pipe -fforce-addr -march=opteron -fomit-frame-pointer -fno-inline-functions build/temp.linux-x86_64-2.4/src/Blowfish.o -o build/lib.linux-x86_64-2.4/Crypto/Cipher/Blowfish.so
libsandbox: Can't resolve getcwd: (null)
collect2: ld returned 1 exit status
error: command 'x86_64-pc-linux-gnu-gcc' failed with exit status 1

so .. what am i doing wrong... coz no matter how i do install hardened, sandbox always stop working and i didnt find way how to fix it.
feature=-sandbox emerge sandbox doesnt help.
Back to top
View user's profile Send private message
eagle_cz
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 213

PostPosted: Sat Jan 19, 2008 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

recompiling kernel also fixed my problem

Bugr eport about this issue
http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=206678
Back to top
View user's profile Send private message
eagle_cz
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 213

PostPosted: Sat Jan 19, 2008 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

solution can be find here
http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-4750745.html#4750745
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Administrator
Administrator


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10973
Location: the dutch mountains

PostPosted: Sat Jan 19, 2008 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

merged some posts here.
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
zlock
n00b
n00b


Joined: 05 Feb 2007
Posts: 4
Location: Sweden

PostPosted: Thu Jan 24, 2008 10:21 am    Post subject: Reply with quote

Jepp !
same here when "emerge --update --deep --newuse world" on a newly installed gentoo_64 in vmware env.
After recomping the kernel !? it worked fine again.
Back to top
View user's profile Send private message
reconciledthief
n00b
n00b


Joined: 31 Dec 2003
Posts: 46

PostPosted: Tue Feb 26, 2008 4:58 pm    Post subject: Reply with quote

I believe it has to do with upgrading glibc. I did an emerge -uDNav compiz-fusion (which was originally masked), and it emerged a new version of glibc. Afterwards, nothing would emerge. revdep-rebuild would fail as well.

I'm recompiling the kernel right now. We'll see if that fixes things.
_________________
Truth doesn't change according to our ability to stomach it.

If life has no meaning, then death is life's only reason.

Take part in the unanswered post initiative.
Back to top
View user's profile Send private message
mrprefect
n00b
n00b


Joined: 23 Oct 2005
Posts: 3

PostPosted: Fri Feb 29, 2008 12:56 pm    Post subject: Reply with quote

recompile kernel did not resolve this issue. I'm stuck so any help would be appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
alamuru420123
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Oct 2005
Posts: 82

PostPosted: Tue Mar 11, 2008 6:51 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having the same problem too ... emerged glibc and gcc, recompiled kernel, but it's still not working.

xlockmore, mplayer, amarok just aren't compiling.

kdm isn't even starting up. Does this have anything to do with the libexpat thing?
Back to top
View user's profile Send private message
slithy
Guru
Guru


Joined: 26 Nov 2005
Posts: 321
Location: Kansas

PostPosted: Thu Mar 27, 2008 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

Recompiling the kernel didn't fix my sandbox errors either. The only notable change I made to the system before this started happening was upgraded the kernel to 2.6.23-hardened-r7
Back to top
View user's profile Send private message
Lori
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 265
Location: Barcelona, Spain

PostPosted: Wed Apr 02, 2008 11:17 am    Post subject: Reply with quote

I have the same issue. When I boot my box in 2.6.23-hardened-r7, nothing would emerge with various sandbox errors, but when I reboot with 2.6.24-gentoo-r4, everything works fine. Any news on the topic?
_________________
"The hunt is sweeter then the kill."
Registered Linux User #176911
Back to top
View user's profile Send private message
Kilbasar
n00b
n00b


Joined: 03 May 2008
Posts: 1

PostPosted: Sun May 04, 2008 3:35 am    Post subject: Reply with quote

For me, this problem was caused by the following. I was running a multilib environment (mixed 64-bit and 32-bit), which is true for anyone using the standard amd64 profile. However, the standard hardened amd64 profile is NOT multilib, so after i changed /etc/make.profile to point to /usr/portage/profiles/hardened/amd64 and re-emerged gcc/glibc, that's when the problem started. I was able to resolve the problem by instead pointing it to /usr/portage/profiles/hardened/amd64/multilib when I did a fresh install. Unfortunately, I was unable to retroactively fix this problem. I tried changing the profile symlink, and then re-emerging gcc/glibc/binutils/sandbox (using FEATURES="-sandbox" to avoid the libsandbox error). This reduced the number of errors, but did not eliminate them. I suspect that following along this path might hold the answer. Possibly there are other things that need to be rebuilt as well?

But for now, the only solution I have is a full system re-install. Make sure make.profile points to the MULTILIB hardened profile, and that you use the matching stage3 tarball (stage3-amd64-hardened-multilib-2007.0.tar.bz2).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum