Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Bootstrap OSX fails
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
deepspace9
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 214
Location: Netherlands

PostPosted: Tue Oct 02, 2007 8:14 pm    Post subject: Bootstrap OSX fails Reply with quote

I just tried to install gentoo on OSX by using this guide to bootstrap: http://www.gentoo.org/proj/en/gentoo-alt/prefix/bootstrap-macos.xml

Sadly it fails at "./bootstrap-prefix.sh $EPREFIX/tmp wget" because it can't find cc1:

Code:
gcc version 3.3 20030304 (Apple Computer, Inc. build 1819)
configure:2019: $? = 0
configure:2021: gcc -V </dev/null >&5
gcc: `-V' option must have argument
configure:2024: $? = 1
configure:2047: checking for C compiler default output file name
configure:2050: gcc -O2 -pipe   conftest.c  >&5
gcc: installation problem, cannot exec `cc1': No such file or directory
configure:2053: $? = 1
configure: failed program was:


I have Xcode installed, and cc an gcc can be accessed.. So what's wrong here?
_________________
Athlon 64 X2 3800+
MSI K8N Neo4 FI
Geil Ultra-X PC3200 400MHz CL2 5-2-2 DDR 2x512 GB
Asus 6600 Silence GFX
Watercooling (I just love the silence :) )
Back to top
View user's profile Send private message
deepspace9
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 214
Location: Netherlands

PostPosted: Fri Oct 05, 2007 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

Anyone?
_________________
Athlon 64 X2 3800+
MSI K8N Neo4 FI
Geil Ultra-X PC3200 400MHz CL2 5-2-2 DDR 2x512 GB
Asus 6600 Silence GFX
Watercooling (I just love the silence :) )
Back to top
View user's profile Send private message
Edweirdo
Guru
Guru


Joined: 28 Jan 2003
Posts: 348
Location: Boston, Mass, USA

PostPosted: Sat Oct 06, 2007 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

My install worked fine most of the way until I had to upgrade my Xcode to the latest version which fixed my issue. Maybe you should try that.
_________________
Life is too short and too important to { take seriously | use Windows }.
Back to top
View user's profile Send private message
Gustav IV
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 69
Location: Copenhagen

PostPosted: Sun Oct 07, 2007 7:31 pm    Post subject: Reply with quote

I've done an install back in September using the same procedure as yourself. It installed flawlessly. (You can only imagine, my surprise). Now I'd like to see what I can do with it, though. I'm hoping to using it as my primary package manager, but i need to get X11 on it.

I am running Mac OS X 10,4,10 on a PPC G5, with the lasted Xcode tools installed.

I like the ease and use of these Gentoo forums, but for this particular group, gentoo-alt, I find that there is more happening on the mail-list front.

Good luck!
_________________
"Hey, hey, hey — don't be mean. No need to be mean. 'Cause, remember: no matter where you go... there you are." - Buckaroo Banzai
Back to top
View user's profile Send private message
deepspace9
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 214
Location: Netherlands

PostPosted: Wed Oct 10, 2007 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

I did install the latest Xcode, including the development version..
_________________
Athlon 64 X2 3800+
MSI K8N Neo4 FI
Geil Ultra-X PC3200 400MHz CL2 5-2-2 DDR 2x512 GB
Asus 6600 Silence GFX
Watercooling (I just love the silence :) )
Back to top
View user's profile Send private message
Gustav IV
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2007
Posts: 69
Location: Copenhagen

PostPosted: Thu Oct 11, 2007 9:38 am    Post subject: Reply with quote

It looks like the first sign of compiling problems start with the line:
Code:
gcc: `-V' option must have argument


It could be that your compiler is busted. Update to the latest gcc version GCC 4.2.2 and then try again.

I'm no expert in this but that is where I would start.

Cheers
_________________
"Hey, hey, hey — don't be mean. No need to be mean. 'Cause, remember: no matter where you go... there you are." - Buckaroo Banzai
Back to top
View user's profile Send private message
grobian
Developer
Developer


Joined: 31 May 2006
Posts: 64

PostPosted: Thu Mar 27, 2008 9:07 am    Post subject: Re: Bootstrap OSX fails Reply with quote

deepspace9 wrote:
I just tried to install gentoo on OSX by using this guide to bootstrap:
Code:
gcc version 3.3 20030304 (Apple Computer, Inc. build 1819)



Use gcc_select to switch back to a 4.0.1 compiler. Something may have gone wrong in your switch causing the compiler not to be able to find its own cc1.
_________________
Gentoo on a different level
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum