Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Aloittelija ei pääse alkuunkaan, mutta ehkä kohta ...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Sat Jun 16, 2007 1:57 pm    Post subject: Aloittelija ei pääse alkuunkaan, mutta ehkä kohta ... Reply with quote

Muutama kerta olen yrittänyt, mutta ainakaan graafiset GTK+ asennusohjelmat eivät toimi koneessani. Ei aikaisempi eikä 2007-versio. Niistähän sanotaankin "ovat syvältä".

Seuraava yritys oli tilanteesta johtuen asennus ilman nettiyhteyttä siihen muka sopivalla elo-cd:llä. En ollut listannut paperille ohjekirjaa kun sen piti olla luettavissa levyltä asennuksen aikana. Jostain syystä ohjeen silmäily yhdellä silmälläni oli tosi hankalaa, kun näytön päivitys valutti sivua alas tipoittain kuin räntää keväällä. Gentoo ei osannut ohjata näyttöä (GeForce 6200 / ViewSonic VA902) tai minä en osannut konfiguroida, en tosin päässyt käsiksi xorg.conffiin jotta olisin yrittänyt.

Kehoittivat tekemään asennuksen nettiasennuksena ja imuroin sitä vastaavan asennuscd:n. Vahingosta viisastuneena printtasin koko suomenkielisen ohjekirjan etukäteen - se piti tehdä Windowssissa kun ei Ubuntu eikä juuri muutkaan saa Samsung ML 2010 laaseria toimimaan. Poikkeus on Sabayon, jossa toimii 4040:n ajurilla eli Gentoossa toimisi kun saisi asennettua.

Anteeksi syrjähyppy! Koneessani pelaa nettiyhteys linuxissa melkein heittämällä, sillä Ethernetkaapeli menee reititinpurkkiin ja siitä toinen piuha 2/512 ADSL-modeemiin. Tarvittavan osoitteen pitäisi siksi löytyä kunhan eth0:aa käsketään hakea se DHCP-palvelimelta 30 cm päästä.

Gentoon asennussysteemissä on "net-setup" jonka mukaan eth0 on "RTL-81139/8139C/8139C+ Buss type: pci". Ohjekirjan mukaan emolevyllä on RTL8100CLAN . Tosin minulla oli aikaisemmin koneessa käytössä pci-väylään laitettu ethernetkortti, mutta sen olen siirtänyt toiseen koneeseen. eth1 on Gentoon mukaan IEEE1394 (FireWire), lienee jokin piiri emolevyllä, mutta on kaksi ao. porttia yhdellä pci-kortillakin, mutta en usko, että niillä pääsee Nettiin.

Edellinen vaikuttanee sekavalta ja minäkin :roll: Net-setup kysyy myös SSID:tä, josta en tiedä mitään 8O

lienenkö aamulla viisaampi?

--------------------------

Sen verran että SSID on
Quote:
Short for service set identifier, a 32-character unique identifier attached to the header of packets sent over a WLAN
millä ei ole tekemistä ongelman kanssa.

Last edited by fossiili on Wed Nov 07, 2007 5:03 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Elekrep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 108
Location: Finland

PostPosted: Tue Jun 19, 2007 9:26 am    Post subject: Reply with quote

Hieman jäi epäselväksi mikä on ongelma...Mutta.

Pääseehän firewirelläkin nettiin jos ihan välttämättä haluaa. Itse tuon asennuksen olen tehnyt aina niin että käynnistän asennettavan koneen verkkopiuhan päähän, net-setupilla manuaalisesti joku ip-osote jonka muistan ( lähiverkkoon tietty ), sitten /etc/init.d/sshd start. Sitten vaan jollai toisella koneella ottaa ssh:lla yhteyden ja rupee seuraa ohjeita.

En tuota graafista ole vielä kummemmin kokeillut. Viimeksi tosin katsoin sitä tyyliä joka tuntuisi olevan nykyään muotia, että käynnistetään joku gui ja sen päällä joku asennusohjelma. Itsellä into loppui siihen ettei oikein saanut säädettyä kerneliä tms. itse. Nykytilasta en tiedä. Joka tapauksessa toi konsolista tapahtuva asennus antaa muutenkin enemmän vikasietosuutta. Ei tarvi koko asennusta alottaa alusta jos joku kääntäminen epäonnistuu.


Kaipa se mistä distrosta tykkää riippuu ihan tyypistä. Jos tykkää simppelistä niin varmaan jokin muu poistaa kutinan kuin gentoo. Itse tykkään siitä että tiedän mitä koneeseen on asennettu, toisin kuin esim ubuntussa ( jota testailinkin tuossa viikko sitten ), jossa käyttäjän tehtävä on painaa nextiä ja toivoa.
_________________
http://muronurkka.no-ip.org/
Tällä hetkellä pdf, josta saattaa olla apua gentoo palomuurin ja netinjaon virittämiseen.
Back to top
View user's profile Send private message
pussi
l33t
l33t


Joined: 08 May 2004
Posts: 727
Location: Finland

PostPosted: Tue Jun 19, 2007 10:54 am    Post subject: Reply with quote

ymmärsinköhän nyt oikein ettet saa nettiyhteyttä toimimaan asennus-cd:llä?
kuvailemassasi tilanteessa komento dhcpcd eth0 pitäisi saada sen pelaamaan.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Tue Jun 19, 2007 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

pussi wrote:
ymm�rsink�h�n nyt oikein ettet saa nettiyhteytt� toimimaan asennus-cd:ll�?
kuvailemassasi tilanteessa komento dhcpcd eth0 pit�isi saada sen pelaamaan.

Se siinä onkin kummallista. Asennuscd on se mini, jonka avulla asennuksen pitäisi sujua Internetistä imuroiden - jos olen oikein ymmärtänyt.
Useimmat livecd:t osaavat ottaa automaattisesti yhteyden koneen päällä olevaan routeriin, mikä toimii dhcp-palvelimena. Hankin sen siksi, että pääsin ppptms. konfiguroinneista joka kokeilun kohdalla.
Edellisen kerrankokeilin asennusta isolla asennuscd:llä, koska ajattelin yrittää ilman nettiä. Sitten ko. sovellus tms. ei osannut ajaa näyttöä muuten kuin kiduttavan hitaasti tiputtan pisaroina ohjekirjaa cd:ltä. Kyllästyin ja yritin lukea sitä netistä, ei silläkään netti toiminut. Luulin, että se johtui siitä, että asennuscd oli netitöntä asennusta varten.
Kokeilin erilaisia näitä netin konffauskäskyjä, joita löytyi kotona olevista kirjoista. Kai siinä oli dhcpcd eth0 myös mukana, en muista.

Yritän toki uudelleen. Rakentelen vanhasta mikrosta uutta uuden emolevyn yms. tauhkan voimalla. Kun saan sen kuntoon, yritän yhdistää molemmat yhtaikaa purkkiin, jolloin siis toisesta koneesta saan yhteyden irc-kanavalle (#gentoo tai #gentoo-fi) ja voin sitten tarkkaan kertoa, mitä tapahtuu tai mitä ei tapahdu. Jos tämä Gentoo-mysteeri vielä esiintyy :twisted:
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Wed Jun 20, 2007 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

Kaksi kertaa Gentoon asennusCDt eivät ole antaneet nettiyhteyttä, mutta nyt se sitten olikin valmiina, yllätys, yllätys!

Oikein kivasti pääsin eteenpäin suomenkielisen ohjeen avulla :D
Sain uskoa tulevaisuuteen. Näin linuxin asentaminen on oikeastaan kivampaa kuin erilaisilla "anakondilla" jotka tilttaa varsin usein. Tosin minulla käypä Genttoo-linux on vielä pitkän matkan takana.

Olen päässyt vain järjestelmän perustan asentamiseen, joka on vasta edessä. Jostain syystä "mirrorselect" ei saanut yhteyttä ja kehoitti tarkistamaan nettiyhteyden. Välittömästi annettu "ping ... gentoo.org" kuitenkin väitti että hyvin kulkee. Yrittänen aamulla uudestaan. Kovalevyllä on valmiiksi tavaraa, jonka asennuscd toivottavasti löytää.
Back to top
View user's profile Send private message
pussi
l33t
l33t


Joined: 08 May 2004
Posts: 727
Location: Finland

PostPosted: Wed Jun 20, 2007 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

fossiili wrote:
Olen päässyt vain järjestelmän perustan asentamiseen, joka on vasta edessä. Jostain syystä "mirrorselect" ei saanut yhteyttä ja kehoitti tarkistamaan nettiyhteyden.
Muistaakseni sama ongelma ollut allekirjoittaneella aina. Tuo mirroselecthän ei ole mitenkään pakollinen mutta ilman sitäkin suomiservut saat halutessasi käyttöön kun tökkäät nämä /etc/make.conf:iin:
Code:
SYNC="rsync://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo-portage/"
GENTOO_MIRRORS="ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/"

Ja tuonkin voi toki tehdä asennuksen jälkeen jos et nyt halua lähteä outojen konffien kanssa säätämään ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Elekrep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 108
Location: Finland

PostPosted: Wed Jun 20, 2007 9:55 pm    Post subject: Reply with quote

Mulla ollu ongelmia kanssa noitten mirrorselectien kanssa. Jää paketit imuuttamatta jos niitä yrittää itse määritellä.
Tosin eipä tuosta ole haittaa vaikkei niitä olekkaan. Tulee ilmankin pakettia 1Mb/s :)
_________________
http://muronurkka.no-ip.org/
Tällä hetkellä pdf, josta saattaa olla apua gentoo palomuurin ja netinjaon virittämiseen.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Thu Jun 21, 2007 2:07 pm    Post subject: Reply with quote

pussi wrote:
mirroselecth�n ei ole mitenk��n pakollinen mutta ilman sit�kin suomiservut saat halutessasi k�ytt��n kun t�kk��t n�m� /etc/make.conf:iin:
Code:
SYNC="rsync://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo-portage/"
GENTOO_MIRRORS="ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/"


Kiitos, hyvä tietoa. "trumpetti" oli mainittu opaskirjassa, mutta kun en saanut sitä näkyviin Netistä en uskaltanut laittaa.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Fri Jun 22, 2007 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

Nyt sitten jälleen Gentoon mini-elocd ei saanut aikaiseksi nettiyhteyttä. "dhcpcd eth0" väitti, että palvelu jo pelaa, mutta kehoitti tarvittaessa deletoimaan yhden .pid-tiedoston. Ihan sama juttu kuin vielä kehitteillä olevassa Gobo Linux 013 versiossa. Sitten yhteys toimii.

Rsync-peilin valinta "mirrorselect"llä näytti Euroopasta yhden mahdollisuuden. Sen sijaan listassa ei ollut "rsync://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo". Editoin sen kuitenkin SYNCin arvoksi make.conf:iin.

Ilmeisesti olisi pitänyt laittaa se ainoa eurooppalainen eikä uskoa turkulaisiin tai ehkä "tut" onkin Tampereella. "emerge --sync" käynnistyi ja raporttia juoksi terminaalissa, mutta sitten: "..trumpetti.... not recognised.: exicting!". Nyt ei bash enää löytänyt mirrorselectiä jotta olisin nähnyt oikean arvon. Täytyy ottaa asennus uusiksi siltä kohtaa, sitä sun tätä on ilmeisesti jo kovalevyllä, joten olen edistynyt.

Vähän tämä on kuin luterilaisen uskonnon harjoittamista: Isän ja Pojan hyvin ymmärtää, mutta mihin sitä Pyhää Henkeä tarvitaan :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
pussi
l33t
l33t


Joined: 08 May 2004
Posts: 727
Location: Finland

PostPosted: Fri Jun 22, 2007 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

kuten tuossa jo yritin ilmaista, kannattaa suosiolla jättää mirrorin valinta väliin jos siitä tulee ongelmia.
tai vaikkei tulisikaan niin jos sen jättää säätämättä (tai myöhemmäksi) niin asennus on taas ainakin yhden askeleen helpompi :P
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Sat Jun 23, 2007 5:47 am    Post subject: Reply with quote

pussi wrote:
kannattaa suosiolla jättää mirrorin valinta väliin

Tarkoitatko, että "emerge --sync" tehdään vasta sitten kun asennus on valmis? En ihan ymmärrä....

Tämänhetkinen make.conf:
Code:
ukki@ukki-desktop:~$ sudo cat  /mnt/sdb6/etc/make.conf
# These settings were set by the catalyst build script that automatically built this stage
# Please consult /etc/make.conf.example for a more detailed example
CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
MAKEOPTS="-J2"
GENTOO_MIRRORS="ftp://trumpetti.atm.tut.fi/gentoo/ "
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"
ukki@ukki-desktop:~$

Tällä asennus pysähtyy juhannusaamuna "failed to connect to 62.197.40.130".
Back to top
View user's profile Send private message
pussi
l33t
l33t


Joined: 08 May 2004
Posts: 727
Location: Finland

PostPosted: Sat Jun 23, 2007 11:58 am    Post subject: Reply with quote

fossiili wrote:
pussi wrote:
kannattaa suosiolla jättää mirrorin valinta väliin

Tarkoitatko, että "emerge --sync" tehdään vasta sitten kun asennus on valmis? En ihan ymmärrä....

emerge --sync päivittää portagen eli gentoon paketinhallinnan joltain gentoon mirrorilta. Portagen voi määrittää suorittamaan tämän aina joltain tietylta/tietyiltä mirroreilta määrittämällä SYNC-muuttujan /etc/make.conf-tiedostoon, kuten nyt oletkin tehnyt. Jos tätä muuttujaa ei ole määritelty, portage valitsee sattumanvaraisesti jonkin mirroreista ja suorittaa päivityksen siltä.

Eli jos noiden mirroreiden kanssa tulee ongelmia, eli emerge --sync ei toimi tai asennettavat paketit eivät lataudu, kannattaa koittaa jättää nuo SYNC ja GENTOO_MIRRORS pois /etc/make.confista.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Nyt tällä kerralla "mirrorselect" toimi ja hommat sujui :)

Sitten käynnistin "genkernel"in ja jonkun verran tuli listaa terminaaliin. Sitten ei mitään :roll:
Siinä vaiheessa muistin, että kernelin kääntäminen kestää kauan. Valitettavasti en voi jättää mikroa päälle yöksi, joten homma piti lopettaa 3 1/2 tunnin jälkeen.

Tarvitsen kovalevyn muuhun, joten yritin tallettaa siihenastisen. Tyhmyyksissäni yritin tallettaa bootti- ja juuriosiot dd-käskyllä :oops:
Ei ajatuksessa muuta vikaa kuin että vie tietysti tilaa yhtä paljon kuin osiolle olen sattunut antamaan, eikä mahdu mihinkään. Sitten tein kummastakin osiosta tar-paketin pakattuna tiedostona ja poltin ne cd-levylle. Kai niistä jotain saa kopioitua kun yritän uudestaan.

Kysymys: Miten kauan kestää kernelin kääntäminen koneesssa, missä on Pentium M 2.8 ja muistia 1 Gb :?:

Kovalevy on hitaahko.
Back to top
View user's profile Send private message
pussi
l33t
l33t


Joined: 08 May 2004
Posts: 727
Location: Finland

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 6:02 pm    Post subject: Reply with quote

fossiili wrote:
Kysymys: Miten kauan kestää kernelin kääntäminen koneesssa, missä on Pentium M 2.8 ja muistia 1 Gb

Riippuu vähän miten olet konffinut sen mutta sanoisin muutama minuutti, tosin en tiedä vaikuttaako toi genkernel siihen miten kun en ole koskaan käyttänyt.
Back to top
View user's profile Send private message
Elekrep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 108
Location: Finland

PostPosted: Sun Jun 24, 2007 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

Ei kyllä missään nimessä pitäisi viedä tunteja.

On kyllä aikaa kun genkernelillä väänsin, muttei se mitenkään älyttömän pitkään vienyt. Kahville lähdin ja kun takasin tulin niin oli valmis. Koneena vielä sentään pentium 3 800mhz...
_________________
http://muronurkka.no-ip.org/
Tällä hetkellä pdf, josta saattaa olla apua gentoo palomuurin ja netinjaon virittämiseen.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Mon Jun 25, 2007 5:42 pm    Post subject: Reply with quote

Edellisten vastausten perusteella on selvää, että homma meni vikaan. Linux teki windowssit :twisted:
Konettahan ei saanut lopettamaan muuten kuin virtakytkimestä.

Todennäköisesti jotkut optimointiasetukset tai vastaavat olivat rohkeita kuin Lola Ogusovan asut ennen kuin neidistä tuli rouva. Täytyy yrittää uudelleen hillitymmillä asetuksilla.

Mikrollani on taipumusta kohdella linuxia ilkeästi, WindowsXP:tä se hellii. Ei valittamista, asiat hoituvat hyvin Windowssilla. Linux puolella, esimerkiksi Fedora Core 7:n asennusyritys keskeytyi. Kuvaruudulle tuli listausta kuin muistidumppia ja siihen sekin jäi. Onko kenties uusimmat kernelin versiot liian uusia EPoX 4PLA31 (Intel i848P, Socket 478)? Uusin (7.04) Ubuntu asentui, mutta sekosi sitten.

Jos käytän esimerkiksi Ubuntun suomenkielisellä foorumilla ilmausta "Ubuntu sekosi" sitä kommentoidaan närkästyneenä:"Jos noin sanoo, pitää kertoa tarkkaan mitä tapahtui." Kuitenkaan ei normaali käyttäjä kirjoita koko ajan raporttia, mitä tekee. Kaatumistilanteessa ei ole mahdollista tallettaa kuvaruutulistausta, ellei kaiva digikameraa esiin - toki niinkin olen tehnyt ilman että asia olisi ollut mahdollista korjata. Menin sivuun asiasta, pitää vain yrittää uudelleen, katse :arrow:
Back to top
View user's profile Send private message
Cougar81
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2002
Posts: 42
Location: Helsinki, Finland

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 7:56 am    Post subject: Reply with quote

Yleisesti vanhempien laitteiden pitäisi toimia luotettavammin Linuxilla kuin uudempien. Aika usein Gentoo tuo esiin hajonneet tai muuten vialliset muistikammat johtuen suuremmasta muistinkäytöstä, joten kokeileppa ajaa joku muistintestausohjelma (esim. memtest86 löytyy Gentoon livecd:ltä).

Toinen yleinen syy asennuksissa tapahtuviin ongelmiin on viallinen media, eli olethan testannut md5summilla että image on kunnossa? En muista oliko Fedoran asennuksessa median itsetestausta (Ubuntusta löytyy kyllä) mutta kannattaa sekin ajaa läpi jos löytyy.
Back to top
View user's profile Send private message
Elekrep
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Sep 2004
Posts: 108
Location: Finland

PostPosted: Tue Jun 26, 2007 10:20 am    Post subject: Reply with quote

Tosiaan aika hyvä nyrkkisääntö on tossa asennuksessa on pitää kaikki mahollisimmat kurissa. Kernelistä tietty oikeet emo ja prossutuet, mutta ei ala esim make.conffiin vielä asennusvaiheessa optimoimaan mitään. Laittaa ne perusasetukset. Itsellä on ne kyllä vieläkin päällä koska on hieman vanhempi kone, mutta kun niitä asennuksen jälkeen kokeilee niin huomaa kyllä äkkiä jos joku optimointi ei pelitä esim juuri käännösvirheenä.
_________________
http://muronurkka.no-ip.org/
Tällä hetkellä pdf, josta saattaa olla apua gentoo palomuurin ja netinjaon virittämiseen.
Back to top
View user's profile Send private message
Sakarias
n00b
n00b


Joined: 12 May 2007
Posts: 26

PostPosted: Wed Jun 27, 2007 8:58 pm    Post subject: Reply with quote

Oma suosikkini asennuksessa on KnoppixCD ja kone netissä. Pystyy lukemaan asennusohjeita netistä ja googlella löytyy myös ongelmiin vastauksia. Komennot voi näppärästi kopsata konsoliin. Ja Gentoon
asennusCD:tä ei tarvita ollenkaan. Kyllä wget sen stage3 tai minkä haluaa netistä lataa. Makuasia tuo
portage. Voi ladata netistä ja purkaa. Makuasia myös koska emerge -e system ajaa. Itse asennan
yleensä X:n, firefoxin ja jonkun kevyen ikkunamanagerin ennen sitä. Nekin ihan chrootin alla.

KDE:n asentamiseen menee aikaa. kannattaa kääntää ekaksi qt3 ja kdelibs. Metapakettia ei kannata.
Voi vaikka selata netissä Gentoon KDE paketteja ja valita sieltä tarvitsemansa kääntymään.

Linux käyttää hieman eritavalla rautaa kuin Windows. Memtest ohjelman ajaminen on suositeltava juttu. Ja käännökset rasittaa ja kuumentaa konetta. Kellotukset ym viritykset ehdottamasti pois biossista. Ja mitä optimointeja käyttää. Ja kannattaa alottaa vakaalla gentoolla. ACCEPT_KEYWORDS="~x86" voi sitten lisätä myöhemmin jos haluaa. Oma rauta täytyy tuntea. ja kerneli kannattaa kääntää itse. Ei se ole vaikeeta - aikaa menee kyllä kun miettii mitä kääntää mukaan.
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Sat Jun 30, 2007 5:42 am    Post subject: Reply with quote

Kiitos hyvistä ohjeista. Myöhemmin esitän tarkentavia kysymyksiä, minulla on hyvin paljon opittavaa. Mieluiten lukisin oikeasta kirjasta. Suse, Debian ja RH - kirjallisuutta on hyllyssä ½ hyllymetrin verran. Jostain näin, että Saksassa julkaistaan elokuussa kirja Gentoosta. Kun sais sen hankittua. Ehdin pikapäin pistäytyä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa ja ostin sieltä "Linux Kernel in a Nutshell" by Greg Kroah-Hartman. Erinomainen teos. Luin sen alkuosan tarkkaan ja kuvittelin kaiken ymmärtäväni. Loppuosan huterammin kun la-matka loppui.

Nyt juuri kasasin vanhoista ja uusista osista mikron tyttäreni tyttärille (8. 10 ja 12 v). Windows on jo asennettu ja toimii hyvin. Linux Mint (Ubuntu 7.04) sekoitti jotenkin kuvaruutunäytön. Nyt tässä on Zen Walk 4.6.1. Prosessori on AMD_64 ja muistia 1 Gb tyttären työohjelmaa varten Windowssissa, mutta muu kama on ikiaikaista. Saatan joutua vaihtamaan uuteen, joten tässä riittää kokeilua. Gentoota en tähän yritä kun hauskan ulkonäönkin laittaminen varmasti kestäisi minulta liian kauan.

Miksi näillä sivuilla ja joskus muuallakin skandit näkyy oudosti, musta neliö ja ? 8O

Omat viestini näkyvät oikein.
Back to top
View user's profile Send private message
juki_
n00b
n00b


Joined: 26 Oct 2003
Posts: 16
Location: Finland

PostPosted: Sat Jun 30, 2007 9:31 am    Post subject: Reply with quote

fossiili wrote:
Miksi näillä sivuilla ja joskus muuallakin skandit näkyy oudosti, musta neliö ja ? 8O

Omat viestini näkyvät oikein.

Sivusto käyttää latin1-merkistöä (iso-8859-1) ja meidän muiden tekstit on kirjoitettu sillä. Jostain syystä selaimesi tulkitsee tekstin olevan UTF-8:aa (vaikka se ei ole), eikä pysty tulkitsemaan muiden kirjoittamia skandeja, koska ne ovat virheellistä UTF-8:ssa.
Samoin vastatessasi viesteihin käytät itse UTF-8:aa ja näet ne oikein. Me muut näemme sinun ääkkösesi taas väärin (UTF-8:ssa tarvitaan kaksi tavua yhteen ääkköseen).
Jos käytät Firefoxia, kurkkaa Näytä -> Merkistökoodaus -valikkoon, jos siellä on jotain erikoista asetettuna asiaan liittyen. Oletusmerkistö (jos palvelin ei muuta palauta) on aina latin1.

(korjattu termistöä ennen kuin muut ehtivät)
_________________
- Jukka
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Tue Jul 17, 2007 9:35 am    Post subject: Reply with quote

Jostakin luin: "Kun oppi Red Hat'n oppii Red Hat'n, mutta kun oppii Slackwaren, oppii linuxin". Ajattelin, että opettelen ensin Slackwaren kun tämä Gentoon asentaminen tuntuu minulla takkuavan. Imuroin versio 12 DVD:n, jossa oli tosi paljon hyviä ohjelmia valmiina. Asentaminen ei ollut erityisen vaikeaa, koska oli hyvä Slackbook printattuna. Slackware linux toimii aivan erinomaisesti, minulla XFCE ja KDE ympäristöt. Opettelen vielä Beryl/Compiz-efektien asentamisen ja työpöytien konfigurointia. Ehkä yritän kernelin konfigurointia ja kääntämistä myös. Sitten on Gentoon vuoro.

Slackwaren asentaminen X-ympäristöineen kävisi mielestäni linuxtelun peruskurssista, ei sen enemmästä 8)
Back to top
View user's profile Send private message
fossiili
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2007
Posts: 17
Location: Tyrnävä, Finland

PostPosted: Wed Nov 07, 2007 6:05 pm    Post subject: Reply with quote

Kesä meni ja kohta tulee joulu ja minä partajeesus palasin asentamaan Gentoota. Uudistin koneen emolevyn, prosessori (on nyt AMD-64 X2 4200) ja muisti vaihtui DDR2:ksi. Syyskuun Linux Format lehden DVD:llä oli "New release of the ultimate power-user's distribution" eli Gentoo 2007.0:n graafinen asennusohjelma. Kun koneessa ei ollut yhtään linuxia inostuin jälleen kerran kokeiluun - joka ei onnistunut. Oma syyni, miksi yritin jälleen asennusohjelmalla, jolla tosin joku Linux Formatin toimittaja väitti tehneensä nopeasti onnistuneen asennuksen.

Minulla, nyt siis jo toisen kerran sama asennusohjelma tyssäsi uudellakin koneella ilmoitukseen "Installation failed ...". Sitten kehoitettiin katsomaan virheen kuvausta /tmp hakemistosta, mistä pitäisi löytymän installer.log.failed - tiedosto. Mikäli virhe ei olisi omasyy, siitä sopisi raportoida osoiteeseen http://bugs.gentoo.org

/tmp-hakemiston sisältö
Code:
gentoo@livecd /tmp $ ls
compile_output.log.failed               keyring-0CoXNb  tarfilelist
mapping-gentoo
virtual-gentoo.dY19Gg
gconfd-gentoo                           orbit-gentoo
gnome-system-monitor.gentoo.3284719064  ssh-fNWTK32385
gentoo@livecd /tmp $

eli logitiedosto oli tietysti eri nimellä compile_output.log.failed. Installeri kai käänsi jotakin, vaikka valitsinkin DVD:ltä valmiin kernelin - jos oikein ymmärsin :roll:

Omituisinta, että compile_output.log.failed on tekstitiedosto kooltaan 6,47 Mt (6 793 267 tavua) :!:
Kehoitetaan tutkimaan tiedoston alkua, mikä näyttää tältä
Quote:
* In portage-2.1.2, installation actions do not necessarily pull in build time
* dependencies that are not strictly required. This behavior is adjustable
* via the new --with-bdeps option that is documented in the emerge(1) man page.
* For more information regarding this change, please refer to bug #148870.

* See NEWS and RELEASE-NOTES for further changes.

*
* For help with using portage please consult the Gentoo Handbook
* at http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=3
*
* Kernel headers are usually only used when recompiling your system libc, as
* such, following the installation of newer headers, it is advised that you
* re-merge your system libc.
* Failure to do so will cause your system libc to not make use of newer
* features present in the updated kernel headers.
/mnt/gentoo/var/db/pkg/sys-libs/timezone-data-2007c/timezone-data-2007c.ebuild: line 55: /mnt/gentoo//etc/conf.d/clock: No such file or directory
* You do not have TIMEZONE set in /etc/conf.d/clock.
* Setting /etc/localtime to Factory.

* This ebuild has support for user defined configs
* Please read this ebuild for more details and re-emerge as needed
* if you want to add or remove functionality for busybox

* >>> SetUID: [chmod go-r] /mnt/gentoo/var/tmp/portage/net-misc/iputils-20060512/image//bin/ping6 ...
 [ ok ]
* >>> SetUID: [chmod go-r] /mnt/gentoo/var/tmp/portage/net-misc/iputils-20060512/image//bin/ping ...
 [ ok ]
* >>> SetUID: [chmod go-r] /mnt/gentoo/var/tmp/portage/net-misc/iputils-20060512/image//usr/sbin/traceroute6 ...
 [ ok ]
* Any package that linked against the previous version
* of gettext will have to be rebuilt.
* Please 'emerge gentoolkit' and run:
* revdep-rebuild --library libintl.so.7

* PLEASE PLEASE take note of this
* Please make *sure* to run revdep-rebuild now
* Certain things on your system may have linked against a
* different version of com_err -- those things need to be
* recompiled. Sorry for the inconvenience

* Switching to i686-pc-linux-gnu-2.16.1 ...
 [ ok ]
* Creating db.h symlinks to db4.3
* Man pages are not installed for most modules now.
* Please use perldoc instead.
* Man pages are not installed for most modules now.
* Please use perldoc instead.
* Due to the way openssl is architected, you cannot
* switch between optimized versions without breaking
* ABI. The default i686 0.9.8 ABI was an unoptimized


Lähetänkö virhelistauksen, koneeni tiedot ja asennusmedian tiedot osoiteeseen http://bugs.gentoo.org :?:

Onko :idea:
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum