| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
GoLaB n00b

|
Posted: Sun Oct 15, 2006 9:13 am Post subject: [notebook] Jaki kupić ? |
|
|
Witam
Właśnie się zastanawiam nad kupnem notebooka, który oczywiście ma działać pod gentoo.
Narazie zastanawiam się nad dwoma modelami:
1) Aspire 3103NWLMi 15.4WXGA CB AMDSempron64 3400+ 512DDR2 100GB DVD-SM Cam Linux[LX.ABK0C.037]
2) Aspire 5101ANWLMi 15.4WXGA CB Turion64 MK 36 2GHz 512DDR2 60GB DVD-SM ATI Linux [LX.ABH0C.014]
z którym z nich będe miał mniej problemów pod gentoo ? a może polecacie jakiś inny do 3k zl.
ps. a czy procesor Turion64 bedzie chodził na systemie skompilowanym pod amd64 ? |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Sun Oct 15, 2006 11:41 am Post subject: Re: [notebook] Jaki kupić ? |
|
|
| GoLaB wrote: | | ps. a czy procesor Turion64 bedzie chodził na systemie skompilowanym pod amd64 ? | ZTCW Turion64 to architektura AMD64.  _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sun Oct 15, 2006 3:37 pm Post subject: |
|
|
Polecać to bym nie polecał, bo żadnego z nich nie znam. Sam uzywam Aspire 5012WLMi i nie jest źle.
Z wad bym wymienił:
- nie dam rady obejrzeć filmu na bateriach (procesor mam desktopowy, a nie mobilny)
- matryca CrystalBrite (wszystko się odbija, czasami ciężko pracowac)
- czasami potrafi się wyłączyć po 15 minutach grania (podejrzewam, że przegrzewa się procesor karty graficznej)
Moja ocena: 3103 jest rozsądnym wyborem (wiekszy dysk, tańszy, więc można dokupić np. pamięć, ma Windows XP - nie wiadomo, kiedy może się przydać, ma kamerę), ale 5101 jest wyborem lepszym - lepsze wyposażenie (lepsza karta graficzna, WiFi, 5-in-1, Bluetooth, pamięć DDR2), mocniejszy procesor, więc wolniej się zestarzeje. Pod Gentoo będziesz miał podobne kłopoty z obydwoma (np. karta Ati - pierwsza poprawna konfiguracja to męczarnia).
Ja bym wziął z serii 5, pracuję na laptopie, bardzo rzadko gram. Bogatsze wyposażenie jest dla mnie ważniejsze niż np. większy dysk (dokupiłem dysk USB 40 GB do oryginalnych 80). _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Sun Oct 15, 2006 4:28 pm Post subject: |
|
|
osobiscie mam laptopa z turionem64 (ML37) i zlego slowa na ten procesor powiedziec sie nie da (moze to, ze jest na s754 a nie s939 przez co nie ma dual chanela). generalnie czego bys nie wzial, bedzie Ci dzialac, ale jest jedna rzecz, na ktora trzeba popatrzec przy wyborze laptopa - karte wifi (jezeli ma sie zamiar jej uzywac), bo z tym sa najczesciej nawieksze kłopoty. reszta śmiga jak nalezy. nie ma jakiejs wielkiej roznicy z PC w dzialaniu i konfigiracji. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Sun Oct 15, 2006 5:16 pm Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | | (...) ale jest jedna rzecz, na ktora trzeba popatrzec przy wyborze laptopa - karte wifi (jezeli ma sie zamiar jej uzywac), bo z tym sa najczesciej nawieksze kłopoty.(...) | Bardzo ważna okazuje się również gwarancja. Na przykład może okazać się, że nie możesz nawet sam wymienić dysku czy dołożyć pamięci. Jakiś czas temu w Optimusie dowiedziałem się, że gdybym po kupnie ich lapka chciał dołożyć kostkę pamięci to musiałbym na 3 tygodnie wysłać komputer do Sosnowca. Goście są niepoważni. Lepiej wydać 200 PLN więcej i nie mieć dziwnych jazd już w trakcie użytkowania.  _________________ Proszę, pamiętaj o regulaminie, a jeśli zauważysz, że został on złamany, zgłoś to.
LRU:431698 |
|
| Back to top |
|
 |
13Homer Guru

|
Posted: Sun Oct 15, 2006 7:17 pm Post subject: |
|
|
| Kurt Steiner wrote: | | Jakiś czas temu w Optimusie dowiedziałem się, że gdybym po kupnie ich lapka chciał dołożyć kostkę pamięci to musiałbym na 3 tygodnie wysłać komputer do Sosnowca. |
Mi pytając się o laptopa i możliwość zainstalowania większej pamięci (512 MB to dla mnie za mało) usłyszałem, że laptop dostępny od ręki, nawet dzisiaj, ale na dołożenie pół giga to trzeba poczekać 2 dni, bo muszą zainstalować i sprawdzić czy działa. W końcu kupiłem gdzie indziej, na allegro dokupiłem pamięć (niestety 1 GB, bo Acery mają 2x256 MB, a nie 1x512 jakby się chciało), po kupnie od ręki zainstalowali i spokój. Nie wiem, czy ma to jakiś wpływ na gwarancję, ale jak na razie nic się nie dzieje.
Słyszałem też, że do Acera można dokupić za kilkaset złotych dodatkowe lata gwarancji (chyba w sumie 5 lat). _________________ Lenovo ThinkPad R61 / C2D@2.6.24 / nVidia Quatro NVS 140M / 2 GB RAM |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|