Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[WIFI] Instalacja systemu - potrzebna sieć...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Insenic
Guru
Guru

PostPosted: Sat Oct 07, 2006 2:27 pm    Post subject: [WIFI] Instalacja systemu - potrzebna sieć... Reply with quote

Jak uruchomić instalację przez Wifi? Nie mogę sobie z tym poradzić gdyż jak z live-cd uruchamiam net-setup, to po zakończonej konfiguracji dostaję błąd:
Code:
bcm42xx: Error: Microcode "bcm43xx_microcode5.fw" not available or load failed.
i nijak nie idzie skonfigurować sieci.

Próbowałbym instalacji przez zwykłą sieciówkę (Ethernet), ale live-cd mi jej poprawnie nie wykrywa. Znalazłem na wiki opis instalacji tej sieciówki, ale na live-cd nie ma odpowiednich modułów ;/ Tutaj jest jeszcze coś na temat instalacji tej sieciówki, ale niestety nie bardzo to rozumiem...

Sieciówka Wifi: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wirless LAN Controller
Zwykła sieciówka: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Expres Gigabit Ethernet controller

Czy ktoś może mi powiedzieć jak zacząć instalację, używając dowolnej z tych sieciówek?
Zwierzak
Veteran
Veteran

PostPosted: Mon Oct 09, 2006 5:53 am    Post subject: Reply with quote

Mam ASUS A6KM i mam te same problemy. Z instalacją poradziłem sobie w ten sposób, że edytowałem obraz livecd i dodałem do niego pliki z stage i portage oraz distfiles, po czym nagrałem wszystko na DVD. Niestety sprzęt tej jest zbyt egzotyczny aby działał. Niby karta sieciowa w tym komputerze jest obsługiwana przerz moduł r8169, ale do dzisiaj nie udało mi się go zmusić do działania, spróbuje ze sterownikami od producenta.

//Edit:
Czytam teraz bugzille i teoretycznie wszystko powinno dizałać na module r8169 z jadra 2.6.18. Niech tylko ktoś mi wytłumaczy dlaczego mi to nie działa?
Back to top
View user's profile Send private message
Insenic
Guru
Guru

PostPosted: Mon Oct 09, 2006 2:52 pm    Post subject: Reply with quote

Zwierzak wrote:
Mam ASUS A6KM i mam te same problemy. Z instalacją poradziłem sobie w ten sposób, że edytowałem obraz livecd i dodałem do niego pliki z stage i portage oraz distfiles, po czym nagrałem wszystko na DVD.

Czy możesz więcej na ten temat powiedzieć? Jak przebiegał proces instalacji? Co trzeba było zrobić by odpalić sieć?

Ja próbowałem dograć pliki do live-cd to mi potem wyświetlało, że nie są zgodne sumy. Do tej pory wyczytałem, że muszę mieć już jakiś system zainstalowany z obsługą którejś sieciówki, albo znaleźć jakieś w miarę nowe llive-cd, które ją obsługuje (zna ktoś jakieś?)

Zwierzak wrote:
Niestety sprzęt tej jest zbyt egzotyczny aby działał.

To fakt. Ciekawe kiedy wyjdą jakieś porządne do tego sprzętu sterowniki. Może on nie jest na tyle egzotyczny, co zbyt nowy i jeszcze nie wszystko zostało napisane...
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Mon Oct 09, 2006 7:15 pm    Post subject: Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-500025.html
jak widac, chyba wszystkie bcm43xx nie dzialaja jeszcze poprawnie pod linuksem. probowales przez ndiswrappera? niektorym dziala.
RLU#342333
Back to top
Insenic
Guru
Guru

PostPosted: Fri Nov 03, 2006 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

Znalazłem dystrybucję, która obsługuje moją sieciówkę. Mianowicie jest to SLAX, po dodaniu do niego odpowiednich modułów. Prawdopodobnie z niego zacznę instalację.

1. Czy nie będę miał problemów z instalacją 64-bitowego systemu z live-cd notabene 32-bitowego?
2. Czy kopiować live-cd do ramu (ok.300 MB) przy 1GB faktycznej ilości? Czy lepiej zostawić sobie ten ram pod kompilację systemu?
msch
Guru
Guru

PostPosted: Fri Nov 03, 2006 11:56 pm    Post subject: Reply with quote

Insenic wrote:

1. Czy nie będę miał problemów z instalacją 64-bitowego systemu z live-cd notabene 32-bitowego?

jezeli rozpakujesz podstawowy system do jakiegos katalogu, a potem chrootniesz sie tam to bedziesz mial srodowisko 64 bit :)

Insenic wrote:

2. Czy kopiować live-cd do ramu (ok.300 MB) przy 1GB faktycznej ilości? Czy lepiej zostawić sobie ten ram pod kompilację systemu?

jezeli bedziesz potrzebowal przy instalacji cdromu to se skopiuj, przy takiej ilosci ramu nie ma roznicy.
Back to top
Poe
Bodhisattva
Bodhisattva

PostPosted: Sat Nov 04, 2006 9:11 am    Post subject: Reply with quote

msch wrote:
Insenic wrote:

jezeli rozpakujesz podstawowy system do jakiegos katalogu, a potem chrootniesz sie tam to bedziesz mial srodowisko 64 bit :)

nie zachrootuje sie spod slaksa 32bit na rozpakowanego stagea dla 64bit.
RLU#342333
Back to top
msch
Guru
Guru

PostPosted: Sat Nov 04, 2006 9:53 am    Post subject: Reply with quote

Poe wrote:
msch wrote:
Insenic wrote:

nie zachrootuje sie spod slaksa 32bit na rozpakowanego stagea dla 64bit.

chodzilo mi raczej o rozpakowanie stage 32bit, ustawienie wszystkich flag i potem emerge -e system. dopiero potem instalacja reszty programow
Back to top
Insenic
Guru
Guru

PostPosted: Sat Nov 04, 2006 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Czyli muszę pobrać stage 32-bit, rozpakować, chroot'ować się do niego, zmienić flagi na 64-bit, emerge -e system, i dalej będę miał już 64-bitowe środowisko, tak? Co w przypadku przerwania instalacji, nim zinstaluje własne jądro? Wszystko od początku?

Może ktoś ma namiary na jakieś 64-bit live-cd, z obsługą mojej sieciówki?
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum