| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Insenic Guru

|
Posted: Sat Oct 07, 2006 2:27 pm Post subject: [WIFI] Instalacja systemu - potrzebna sieć... |
|
|
Jak uruchomić instalację przez Wifi? Nie mogę sobie z tym poradzić gdyż jak z live-cd uruchamiam net-setup, to po zakończonej konfiguracji dostaję błąd: | Code: | | bcm42xx: Error: Microcode "bcm43xx_microcode5.fw" not available or load failed. | i nijak nie idzie skonfigurować sieci.
Próbowałbym instalacji przez zwykłą sieciówkę (Ethernet), ale live-cd mi jej poprawnie nie wykrywa. Znalazłem na wiki opis instalacji tej sieciówki, ale na live-cd nie ma odpowiednich modułów ;/ Tutaj jest jeszcze coś na temat instalacji tej sieciówki, ale niestety nie bardzo to rozumiem...
Sieciówka Wifi: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wirless LAN Controller
Zwykła sieciówka: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Expres Gigabit Ethernet controller
Czy ktoś może mi powiedzieć jak zacząć instalację, używając dowolnej z tych sieciówek? _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD |
|
| Back to top |
|
 |
Zwierzak Veteran

|
Posted: Mon Oct 09, 2006 5:53 am Post subject: |
|
|
Mam ASUS A6KM i mam te same problemy. Z instalacją poradziłem sobie w ten sposób, że edytowałem obraz livecd i dodałem do niego pliki z stage i portage oraz distfiles, po czym nagrałem wszystko na DVD. Niestety sprzęt tej jest zbyt egzotyczny aby działał. Niby karta sieciowa w tym komputerze jest obsługiwana przerz moduł r8169, ale do dzisiaj nie udało mi się go zmusić do działania, spróbuje ze sterownikami od producenta.
//Edit:
Czytam teraz bugzille i teoretycznie wszystko powinno dizałać na module r8169 z jadra 2.6.18. Niech tylko ktoś mi wytłumaczy dlaczego mi to nie działa? |
|
| Back to top |
|
 |
Insenic Guru

|
Posted: Mon Oct 09, 2006 2:52 pm Post subject: |
|
|
| Zwierzak wrote: | | Mam ASUS A6KM i mam te same problemy. Z instalacją poradziłem sobie w ten sposób, że edytowałem obraz livecd i dodałem do niego pliki z stage i portage oraz distfiles, po czym nagrałem wszystko na DVD. |
Czy możesz więcej na ten temat powiedzieć? Jak przebiegał proces instalacji? Co trzeba było zrobić by odpalić sieć?
Ja próbowałem dograć pliki do live-cd to mi potem wyświetlało, że nie są zgodne sumy. Do tej pory wyczytałem, że muszę mieć już jakiś system zainstalowany z obsługą którejś sieciówki, albo znaleźć jakieś w miarę nowe llive-cd, które ją obsługuje (zna ktoś jakieś?)
| Zwierzak wrote: | | Niestety sprzęt tej jest zbyt egzotyczny aby działał. |
To fakt. Ciekawe kiedy wyjdą jakieś porządne do tego sprzętu sterowniki. Może on nie jest na tyle egzotyczny, co zbyt nowy i jeszcze nie wszystko zostało napisane... _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
|
| Back to top |
|
 |
Insenic Guru

|
Posted: Fri Nov 03, 2006 7:37 pm Post subject: |
|
|
Znalazłem dystrybucję, która obsługuje moją sieciówkę. Mianowicie jest to SLAX, po dodaniu do niego odpowiednich modułów. Prawdopodobnie z niego zacznę instalację.
1. Czy nie będę miał problemów z instalacją 64-bitowego systemu z live-cd notabene 32-bitowego?
2. Czy kopiować live-cd do ramu (ok.300 MB) przy 1GB faktycznej ilości? Czy lepiej zostawić sobie ten ram pod kompilację systemu? _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD |
|
| Back to top |
|
 |
msch Guru

|
Posted: Fri Nov 03, 2006 11:56 pm Post subject: |
|
|
| Insenic wrote: |
1. Czy nie będę miał problemów z instalacją 64-bitowego systemu z live-cd notabene 32-bitowego?
|
jezeli rozpakujesz podstawowy system do jakiegos katalogu, a potem chrootniesz sie tam to bedziesz mial srodowisko 64 bit
| Insenic wrote: |
2. Czy kopiować live-cd do ramu (ok.300 MB) przy 1GB faktycznej ilości? Czy lepiej zostawić sobie ten ram pod kompilację systemu?
|
jezeli bedziesz potrzebowal przy instalacji cdromu to se skopiuj, przy takiej ilosci ramu nie ma roznicy. |
|
| Back to top |
|
 |
Poe Bodhisattva

Joined: 03 Apr 2004 Posts: 2158 Location: Mysłowice/Lublin, Poland
|
Posted: Sat Nov 04, 2006 9:11 am Post subject: |
|
|
| msch wrote: | | Insenic wrote: |
|
jezeli rozpakujesz podstawowy system do jakiegos katalogu, a potem chrootniesz sie tam to bedziesz mial srodowisko 64 bit
|
nie zachrootuje sie spod slaksa 32bit na rozpakowanego stagea dla 64bit. _________________ Hardware:HP Pavilion DV6875SE[C2DT5550@1.83GHz_3GB-DDR2_320GB-SATA_GF8400GS]
http://poe.art.pl/ - fotografia artystyczna
http://poe.art.pl/blog - III Rzeczywistość Polska
RLU#342333 |
|
| Back to top |
|
 |
msch Guru

|
Posted: Sat Nov 04, 2006 9:53 am Post subject: |
|
|
| Poe wrote: | | msch wrote: | | Insenic wrote: |
|
|
nie zachrootuje sie spod slaksa 32bit na rozpakowanego stagea dla 64bit. |
chodzilo mi raczej o rozpakowanie stage 32bit, ustawienie wszystkich flag i potem emerge -e system. dopiero potem instalacja reszty programow |
|
| Back to top |
|
 |
Insenic Guru

|
Posted: Sat Nov 04, 2006 11:33 am Post subject: |
|
|
Czyli muszę pobrać stage 32-bit, rozpakować, chroot'ować się do niego, zmienić flagi na 64-bit, emerge -e system, i dalej będę miał już 64-bitowe środowisko, tak? Co w przypadku przerwania instalacji, nim zinstaluje własne jądro? Wszystko od początku?
Może ktoś ma namiary na jakieś 64-bit live-cd, z obsługą mojej sieciówki? _________________ Notebook: Asus A6TC-AP015 - AMD Turion X2 | 1024 DDR | nVidia GeForce Go 7300 | 80 GB HDD |
|
| Back to top |
|
 |
|