| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
spectre8 n00b

|
Posted: Wed Aug 30, 2006 9:20 pm Post subject: Kontroler SATA z Raid na PCI |
|
|
Witam!
Mam pare pytan dotyczacych kotrolerow SATA z obsluga RAID na szynie PCI.
Czy ktoś moglby mi doradzic jak tworzy sie RAID-0 na takim urzadzeniu, czy linux'a bedzie mozna zainstalowac bezposrednio na tej macierzy.
Czy bedzie trzeba zainstalowac system na dysku na IDE, a macierz bedzie widoczna "programowo" ( po uruchomienie systemu bedzie mozna zamontowac dysk).
Nie kupilem jeszcze Kontrolera bo nie wiem ktory ma najlepsze wsparcie w jadrze linuxa.
PS. Z pewnoscia nie sa to moje ostatnie pytania ale od czegos trzeba zaczac .
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
| Back to top |
|
 |
milu Bodhisattva

Joined: 03 May 2004 Posts: 1122 Location: Poland, Konstancin-Jeziorna
|
Posted: Wed Aug 30, 2006 10:27 pm Post subject: Re: Kontroler SATA z Raid na PCI |
|
|
| spectre8 wrote: | Czy ktoś moglby mi doradzic jak tworzy sie RAID-0 na takim urzadzeniu, czy linux'a bedzie mozna zainstalowac bezposrednio na tej macierzy.
|
Na dwa sposoby - w zależności jaki kontroler kupisz: albo programowo przez mdadm albo sprzętowo przez BIOS karty RAID. Większość tanich to pseudoraidy - wszystko odbywa się programowo(sterowniki etc.) na nich tak naprawdę lepiej jest użyć mdadm. Jeśli pokusisz się o coś droższego(dla przykładu 3ware) to będziesz miał w pełni sprzętową obsługę.
| spectre8 wrote: | Czy bedzie trzeba zainstalowac system na dysku na IDE, a macierz bedzie widoczna "programowo" ( po uruchomienie systemu bedzie mozna zamontowac dysk).
|
Możesz to z lekką kombinacją z jądrem i initrd zrobić na tym samym zestawie dysków SATA. _________________ Pozdrawiam,
Milu
------------------------------------
Registered Linux User: #246079
Zanim zadasz pytanie przeczytaj to dokładnie!! |
|
| Back to top |
|
 |
bartmarian Guru

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 6:14 am Post subject: |
|
|
dodam tylko ze aby cieszyc sie "wlasciwym" przyspieszeniem kontroler powinien byc na PCI64bit w slocie PCI64bit
z tego co wiem, niewazne czy uzyjesz 2,3 czy 4 dyskow RAID0 na magistrali PCI32bit to i tak nie przekroczysz ~80MB/s
("z tego co wiem" - bo to dawno gdzies czytalem o wydajnisci PCI32bit) |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 6:52 am Post subject: Re: Kontroler SATA z Raid na PCI |
|
|
| milu wrote: | | [Większość tanich to pseudoraidy - wszystko odbywa się programowo(sterowniki etc.) na nich tak naprawdę lepiej jest użyć mdadm. |
ale w takim wypadku nie opłaca się kupować takiego kontrolera, bo mdadm poradzi sobie i bez niego. No chyba, że brakuje już miejsca do wpinania dysków  _________________ raku
Powered by Archlinux  |
|
| Back to top |
|
 |
Kurt Steiner Moderator

Joined: 01 Apr 2005 Posts: 1051 Location: Ostroleka, Polska
|
Posted: Thu Aug 31, 2006 8:04 am Post subject: |
|
|
To ja się też dołączę z podobnym problemem.
Mam stareńkiego Compaqa - procesor P2 350 MHz i 256 MB RAMu (jeszcze BX). Zastanawiałem się nad zrobieniem z niego serwera plików, których używam na tyle rzadko, że nie muszę ich trzymać na małym dysku lapka, a na tyle często, że nie opłaca się nagrywać tego na DVD (tym bardziej, że mam baaardzo wolną nagrywarkę). Myślałem o kupieniu 320 GB Barracudy. Tylko z tego co wiem BIOS nie obsłuży tak dużego dysku.
I teraz pytania:
- Czy Linux będzie potrafił obejść to ograniczenie?
- Czy lepiej kupić kontroler? Czy on pozwoli to obejść? Który lepiej SATA czy jednak IDE? Jeśli tak to jaki model polecacie?
- Czy przy takim sprzęcie rozsądnym będzie kupienie dwóch takich dysków i zrobienie z nich RAIDa 0? Chodzi mi tu o wydajność nie o bzpieczeństwo.
Bardzo proszę o opinie.  |
|
| Back to top |
|
 |
spectre8 n00b

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 8:24 am Post subject: |
|
|
Witam!
Z tego co przeczytałem faktycznie mdadm poradzi sobie z utworzeniem RAID na dyskach IDE, SATA lub tez na partycjach.
Wiec powstaje pytanie czy na partycji utowrzonej z 2 dyskow, badz na partycji utworzonej z 2 partycjach ( na 2 dyskach ) da sie zainstalowac linuxa?
Czy w ustawieniach np Grub'a bedzie mozna podac polozenie jadra na takiej partycji z RAID?
PS. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam. |
|
| Back to top |
|
 |
Raku Bodhisattva

|
Posted: Thu Aug 31, 2006 10:54 am Post subject: |
|
|
| Kurt Steiner wrote: | | - Czy Linux będzie potrafił obejść to ograniczenie? |
tak. Wyłącz dysk w biosie i zostaw jego wykrycie linuksowi. Musisz jednak mieć bądź system (a przynajmniej /boot) na innym dysku (widzianym juz przez bios), bądź startować system z dyskietki/CD/czegoś innego.
| Quote: | | - Czy lepiej kupić kontroler? Czy on pozwoli to obejść? Który lepiej SATA czy jednak IDE? Jeśli tak to jaki model polecacie? |
kontroler pozwoli ci wykorzystać możliwości dysku. Zapewne masz na płycie obsługę jedynie UDMA/33. Nowy dysk się na tym nie rozkręci. Czy SATA czy ATA? Wszystko jedno. Najlepiej SCSI
| Quote: | | - Czy przy takim sprzęcie rozsądnym będzie kupienie dwóch takich dysków i zrobienie z nich RAIDa 0? Chodzi mi tu o wydajność nie o bzpieczeństwo. |
jeśli na kontrolerze PCI, to może to i będzie miało sens. Przy UDMA/33 zinterowanym na płycie RAID0 IMO ci nic nie da. _________________ raku