Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
test iso gentoo-s32-s64-test2.iso problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
m4chine
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Mar 2003
Posts: 271
Location: Ventura, CA, USA

PostPosted: Mon Apr 28, 2003 5:21 pm    Post subject: test iso gentoo-s32-s64-test2.iso problems Reply with quote

Id like to document some problems in the current gentoo test iso 'gentoo-s32-s64-test2.iso'

1) you cannot use any binaries that require encryption lib files in /lib, a path bust be set wrong. ie you cannot use scp, ssh, wget, or lynx. once you chroot into your new 'root', all is good. but unfortunatley you cannot download a stage*.bz2 to chroot into.
2) im not sure why, but on rescue bootup, and ramdisk i believe, before it drops you into a prompt for user login, 'Starting local...' seems to hang everytime i bootup.

At the current time, i have resorted to booting from the 1.1a iso and follow a few initial steps to get network up and then im able to dl the stage zip. But keep in mind, that the 1.1a iso does not support the ext3 fs and are allowed only to mount and ext2 fs.

I am running a sparc20 (sun4m), 398mb RAM, 4x125mhz ROSS hypersparcs.
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Mon Apr 28, 2003 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

This is a followup for non-ircers, there is a new iso available at http://cvs.gentoo.org/~weeve/iso/gentoo-s32-s64-test3.iso and http://cvs.gentoo.org/~weeve/iso/gentoo-s32-s64-test3.iso.bz2

The only difference between this iso and test2 is it fixes the openssl library problem experienced when running on sparc32 machines.
Back to top
View user's profile Send private message
m4chine
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Mar 2003
Posts: 271
Location: Ventura, CA, USA

PostPosted: Mon Apr 28, 2003 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

A bug still exists in the current test3.iso where 'Starting local...' never drops you into bash. It hangs and at the moment i do not know a work around.
Back to top
View user's profile Send private message
CerberusX
n00b
n00b


Joined: 16 Jan 2003
Posts: 12

PostPosted: Wed Apr 30, 2003 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

My sparc 20 is happily bootstrapping from the test3.iso right now. Did you boot with ramdisk or rescue? Ramdisk is depreciated so boot with rescue.
Back to top
View user's profile Send private message
m4chine
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Mar 2003
Posts: 271
Location: Ventura, CA, USA

PostPosted: Wed Apr 30, 2003 8:33 pm    Post subject: Reply with quote

i booted the test3.iso with rescue, i wasnt able to get into a shell. it hung after "Starting local..." but as Weeve pointed out, local doesnt load anything, so it must be something after the local init script. After test.iso ( ie. test2.iso and test3.iso ) i was not able to boot. good luck.
Back to top
View user's profile Send private message
CerberusX
n00b
n00b


Joined: 16 Jan 2003
Posts: 12

PostPosted: Fri May 02, 2003 4:53 am    Post subject: Reply with quote

Mine died during the bootstrap around ncurses and would not restart bootstrappinng due to errors. I'm trying again.
Back to top
View user's profile Send private message
reesm
n00b
n00b


Joined: 02 Mar 2003
Posts: 29
Location: AB, Canada

PostPosted: Fri May 02, 2003 3:58 pm    Post subject: Can't boot: "Fast data access MMU miss" Reply with quote

I'm trying to boot the test3 iso from the open boot prompt on a sunblade 100.

I got stop-a, type "boot cdrom" and SILO comes up. Then when I type rescue i get "Fast data access MMU miss". Apparently, this is caused due to an outdated version of SILO that does not work on sun4u arch? See http://lists.linuxpower.org/pipermail/aurora-sparc-devel/2002-March/000646.html.

Is it possible you could update the silo package and release a new iso?
Back to top
View user's profile Send private message
Weeve
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 30 Oct 2002
Posts: 641

PostPosted: Fri May 02, 2003 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

Hiya Reesm

Thanks for the report, I'll look into it and try to get it into a new version of the ISO soon.
Back to top
View user's profile Send private message
ponytaildude
n00b
n00b


Joined: 26 Jan 2003
Posts: 23
Location: NC USA

PostPosted: Fri May 02, 2003 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

Sparc Ultra 10 (UltraSPARC-IIi). Have existing Gentoo installed.

Test booting iso image. Boot OK.
Can run ramdisk image from SILO, shell prompt appears.

Cannot run rescue image from SILO.
After Gentoo Linux banner, following errors appear:

fsck: fsck.xfs: not found
fsck: Error 2 while executing fsck.xfs for /dev/ROOT

* Failed to calculate dependencies
modprobe: Can't open dependencies file...(No such file or...)

fsck.ext2: No such file or directory while trying to open /dev/BOOT

* Failed to set system clock to hardware clock

* ERROR: Problem starting needed services.
* "bootmisc" was not started.
input in flex scanner failed
* Error loading key mappings

After * Starting local... (long pause)
INIT: Id "c0" respawning too fast: disabled for 5 minutes
INIT: no more processes left in this runlevel

Hope this stuff can help build a better iso.

EDIT: It would appear only a serial console is available from rescue image.
Back to top
View user's profile Send private message
brianakee
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Aug 2002
Posts: 78

PostPosted: Tue May 06, 2003 4:21 am    Post subject: Reply with quote

I got the same thing on an Ultra5

BAK
Back to top
View user's profile Send private message
teamgoodwrench
n00b
n00b


Joined: 06 May 2003
Posts: 3

PostPosted: Tue May 06, 2003 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

the test3 ISO died on boot on my machine too :cry:

I used the "rescue" image to boot.

Sparcstation 5, 128 MB RAM

The last lines on the screen:

INIT: Entering runlevel: 3
* Mounting network filesystems... [ok]
* Starting local... [ok]

< now the machine is stuck here -- never get to the shell >

Hope this gets fixed... I'll try booting with the Aurora iso.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
tmuehlhoff
n00b
n00b


Joined: 09 May 2003
Posts: 11

PostPosted: Wed May 14, 2003 11:54 am    Post subject: Re: test iso gentoo-s32-s64-test2.iso problems Reply with quote

hi,
i booted up with test3.iso (on ss4), experienced same problem when starting "rescue", but "ramdisk" worked fine.

my problem is, that my partition is more than 1GB and silo won't boot.

/// tomas

m4chine wrote:
Id like to document some problems in the current gentoo test iso 'gentoo-s32-s64-test2.iso'

1) you cannot use any binaries that require encryption lib files in /lib, a path bust be set wrong. ie you cannot use scp, ssh, wget, or lynx. once you chroot into your new 'root', all is good. but unfortunatley you cannot download a stage*.bz2 to chroot into.
2) im not sure why, but on rescue bootup, and ramdisk i believe, before it drops you into a prompt for user login, 'Starting local...' seems to hang everytime i bootup.

At the current time, i have resorted to booting from the 1.1a iso and follow a few initial steps to get network up and then im able to dl the stage zip. But keep in mind, that the 1.1a iso does not support the ext3 fs and are allowed only to mount and ext2 fs.

I am running a sparc20 (sun4m), 398mb RAM, 4x125mhz ROSS hypersparcs.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum