Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Direct rendering (DRI) using X11-DRM HOWTO
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xiphas
n00b
n00b


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 40

PostPosted: Thu Apr 24, 2003 2:45 pm    Post subject: Reply with quote

I followed the instructions exactly, yet I get this output when I do a glxinfo:

Code:
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".


I tried re-installing both X and DRM, but there was no change. Any suggestions?

And yes, I do have a "Load "dri"" line in my XF86Config.
Back to top
View user's profile Send private message
jimlynch11
Guru
Guru


Joined: 21 Feb 2003
Posts: 590
Location: massachusetts

PostPosted: Thu Apr 24, 2003 3:06 pm    Post subject: Reply with quote

i had some problems with some libraries (unrelated to X) the other day, and did an ldconfig as root

this seemed to solve the problems, so you might want to give it a go for this (not sure if it will work or not...but worth a shot)
Back to top
View user's profile Send private message
linde002
n00b
n00b


Joined: 13 Jan 2003
Posts: 62

PostPosted: Thu Apr 24, 2003 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

Xiphas wrote:
I followed the instructions exactly, yet I get this output when I do a glxinfo:

Code:
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".


I tried re-installing both X and DRM, but there was no change. Any suggestions?

And yes, I do have a "Load "dri"" line in my XF86Config.

Do you have
Code:

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

in your XF86Config?

-Robert
Back to top
View user's profile Send private message
Xiphas
n00b
n00b


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 40

PostPosted: Thu Apr 24, 2003 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

linde002 wrote:

Code:

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection

in your XF86Config?


Yes. My DRI worked fine until I upgraded to xfree 4.3.0-r2, and the kernel modules don't seem to work for me anymore either.
Back to top
View user's profile Send private message
hanzotutu
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 170

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 3:33 am    Post subject: Re: No speed increase Reply with quote

hanzotutu wrote:
spyderous wrote:

Direct rendering was off beforehand and on after, yet you saw no increase in FPS? That's odd. However, I have heard that 8MB of memory isn't enough to support DRI in some cases.


My 8M ATI M3 AGP doesn't work either.
From my XF86Config.log file, it's said that it needs at least
~9M. The glxgears give only 103 FPS for my card. :?


Finally, enabled DRI of my card. Glxgears even gave me ~1700 FPS if I minimize the gear window (otherwise, it's about 550 FPS). Wow~~it's amazing. I can play tuxracer now. happy~~
Back to top
View user's profile Send private message
jimlynch11
Guru
Guru


Joined: 21 Feb 2003
Posts: 590
Location: massachusetts

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 7:26 pm    Post subject: Re: No speed increase Reply with quote

hanzotutu wrote:

Finally, enabled DRI of my card. Glxgears even gave me ~1700 FPS if I minimize the gear window (otherwise, it's about 550 FPS). Wow~~it's amazing. I can play tuxracer now. happy~~


well does the 1700 fps while minimized really mean anything? because i would imagine when it is minimized it doesnt have to do any actual rendering, hence the high numbers...i only say this because when minimized mine jumps from the poor 450 fps to like 3500 fps
Back to top
View user's profile Send private message
hanzotutu
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Apr 2003
Posts: 170

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 8:40 pm    Post subject: Re: No speed increase Reply with quote

jimlynch11 wrote:


well does the 1700 fps while minimized really mean anything? because i would imagine when it is minimized it doesnt have to do any actual rendering, hence the high numbers...i only say this because when minimized mine jumps from the poor 450 fps to like 3500 fps


Urh....I think the fps when minimized totally depends on the CPU speed of your machine. My computer's cpu is P3 600M. Thus, yours should be, if my assumption mentioned above is right, ~1.2G?
Back to top
View user's profile Send private message
jimlynch11
Guru
Guru


Joined: 21 Feb 2003
Posts: 590
Location: massachusetts

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 9:14 pm    Post subject: Reply with quote

1.13 Ghz P3...not a bad estimation though 8O
Back to top
View user's profile Send private message
chatgris
Guru
Guru


Joined: 14 Oct 2002
Posts: 383
Location: Canada

PostPosted: Mon Apr 28, 2003 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

Xiphas wrote:
I followed the instructions exactly, yet I get this output when I do a glxinfo:

Code:
Xlib:  extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".


I tried re-installing both X and DRM, but there was no change. Any suggestions?

And yes, I do have a "Load "dri"" line in my XF86Config.


I have the exact same problem, attempting to emerge xfree-4.3.0-r3 now, see if that makes an difference.

Btw, I am running xinerama..
_________________
Open your mind. Open your source.

Due credit for avatar from http://www.aikida.net
Back to top
View user's profile Send private message
chatgris
Guru
Guru


Joined: 14 Oct 2002
Posts: 383
Location: Canada

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 5:23 am    Post subject: Reply with quote

Actually, correction I'm attempting to upgrade form -r1 to -r2, so I get the same prolem with -r1.
_________________
Open your mind. Open your source.

Due credit for avatar from http://www.aikida.net
Back to top
View user's profile Send private message
noff
Guru
Guru


Joined: 11 Nov 2002
Posts: 388
Location: College Park, Maryland

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 5:52 am    Post subject: Reply with quote

Emerging xfree-drm fixed my upgrade problems on the move to 4.3.0.

I have a radeon. No need to reboot thanks to modules.
_________________
What Larry was saying is that if you make it too easy for programmers, then poor programmers will be able to do things best left to good programmers, and will inevitably do them poorly. Everyone will suffer in the long term as a result." - Tom Chance
Back to top
View user's profile Send private message
chatgris
Guru
Guru


Joined: 14 Oct 2002
Posts: 383
Location: Canada

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 5:58 am    Post subject: Reply with quote

I don't think that's my problem...

Code:
$ emerge -p xfree-drm

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild   R  ] x11-base/xfree-drm-4.3.0


unless you are telling me to *re*-emerge xfree-drm
_________________
Open your mind. Open your source.

Due credit for avatar from http://www.aikida.net
Back to top
View user's profile Send private message
bp1506
n00b
n00b


Joined: 23 Mar 2003
Posts: 30

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 6:54 am    Post subject: Reply with quote

will this method of installing be able to run ut2003?. i tried to make an ebould install but it didnt work.
Back to top
View user's profile Send private message
DooBeDooBeDo
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Aug 2002
Posts: 220
Location: UK

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 6:34 pm    Post subject: Reply with quote

mpsii wrote:
Can someone please explain the difference between the latest Xfree 4.3 build and Xfree DRM. On xfree's site, there is no explanation. I looked at the Xfree-DRM ebuild, and it does not seem to be doing much more than the Xfree ebuild. (Of course, I am a n00b with ebuilds...)

I am confused since the Xfree team says they already support 3dfx (I have a Voodoo3 2000).


They do, you need 'voodoo3' and 'tdfx' in your USE then emerge glide-v3 *after* xfree. DRI only works on voodoo3 at 16bit.

If you're interested I can give you a patch to the glide-v3 ebuild which can give up to a 600% speed increase in glxgears (from 150fps --> over 900fps for me). The patch supposedly makes glide unstable, but I've been using it for years with no ill effects.
Back to top
View user's profile Send private message
sebfisch
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2003
Posts: 45
Location: Kiel, Germany

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 7:56 pm    Post subject: no direct rendering (?) Reply with quote

hi,

direct rendering doesn't seem to work for me.. i have compiled mtrr and agpgart into my kernel, emerged xfree-drm, loaded dri in XFree86.conf an put the "DRI" Section there too. I load the radeon module in /etc/modules.autoload, but still get the message
Quote:
direct rendering: No

from glxinfo. i have a ati radeon 8500 card, and glxgears give me about 300 fps

any idea what's going wrong with direct rendering? thanks a lot! i appreceate any helpful comments..

sebastian
Back to top
View user's profile Send private message
sebfisch
n00b
n00b


Joined: 10 Mar 2003
Posts: 45
Location: Kiel, Germany

PostPosted: Wed Apr 30, 2003 5:19 pm    Post subject: oups.. Reply with quote

sorry for posting a question here! i'll post it in the support forums again - dont know how to delete it here (or whether its possible).
Back to top
View user's profile Send private message
bushwakko
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 495

PostPosted: Wed May 07, 2003 12:53 am    Post subject: hah Reply with quote

let me just tell you that DRM drivers suck, since those bastard hardwarepeople won't make their own driver nor give the specs to DRM developers. I get 8000fps with my nvidia drivers btw.
Back to top
View user's profile Send private message
asubedi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Mar 2003
Posts: 105

PostPosted: Sun May 18, 2003 7:55 am    Post subject: Reply with quote

do you need to have "Direct Rendering Manager (XFree86 DRI support)" compiled into kernel to get DRI working? I have been trying to get the DRI working for my 7500 for about 3 weeks and I am only left to kill myself....

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
dberkholz
Developer
Developer


Joined: 18 Mar 2003
Posts: 1008
Location: Minneapolis, MN, USA

PostPosted: Sun May 18, 2003 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

asubedi wrote:
do you need to have "Direct Rendering Manager (XFree86 DRI support)" compiled into kernel to get DRI working?

If you read the howto again, you'll notice I point out NOT to compile DRM into the kernel or as a module. The xfree-drm package supplies DRM itself. Remember, this just applies to xfree-4.3, because the kernel supplies DRM for xfree-4.2; if you're using xfree-4.2, use the DRM in the kernel.
Back to top
View user's profile Send private message
dberkholz
Developer
Developer


Joined: 18 Mar 2003
Posts: 1008
Location: Minneapolis, MN, USA

PostPosted: Sun May 18, 2003 6:28 pm    Post subject: Reply with quote

bushwakko wrote:
let me just tell you that DRM drivers suck, since those bastard hardwarepeople won't make their own driver nor give the specs to DRM developers. I get 8000fps with my nvidia drivers btw.

I prefer to use non-binary things whenever possible; unfortunately that isn't possible yet if you want 3D acceleration for nvidia cards. However, your comment on fps is mostly irrelevant since xfree-drm doesn't supply nvidia drivers.
Also, I've seen in many cases that DRM drivers make much less use of the CPU than binary drivers (especially in the case of DRM vs. ati-drivers): about 80% CPU usage vs. about 30% for the same things.

bp1506 wrote:
will this method of installing be able to run ut2003?. i tried to make an ebould install but it didnt work.

The standard xfree-drm drivers haven't yet worked for me with ut2k3 or america's army. I have heard the CVS versions of the drivers DO work, if you're feeling adventurous.
Back to top
View user's profile Send private message
Geburah
n00b
n00b


Joined: 03 Mar 2003
Posts: 68
Location: Chester, Cheshire, UK

PostPosted: Tue May 20, 2003 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

hi. I've done that all exactly and do not get acceleration. I mean, I have no acceleration, but can enter the X.

After quit the X manager I see this message:

(WW) RADEON: No Matching Device for instance (BUSID: PCI 1:0:1) found

This only means that no screen has benn found in the second adapter isn't it?

The error with the fglrxinfo is: Error: unable to open display:0

What can I do?

Mine is 9700 Pro

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Beetle B.
Guru
Guru


Joined: 01 Mar 2003
Posts: 507

PostPosted: Tue May 20, 2003 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

I performed the steps in the original message here.

Happily, direct rendering is on. :D

But I do get an error every time I run startx:

"[drm] failed to load kernel module agpgart"

Should I worry about this? I did select agpgart in the kernel, and didn't select DRM. I'll have to check the config files again to make sure (not at my Gentoo machine right now).

Incidentally, I'm using an ATI Radeon 8500 LE.

TIA,
_________________
Beetle B.

Please update the table of equivalents.
A Firefox guide.
Back to top
View user's profile Send private message
dberkholz
Developer
Developer


Joined: 18 Mar 2003
Posts: 1008
Location: Minneapolis, MN, USA

PostPosted: Wed May 21, 2003 6:55 am    Post subject: Reply with quote

Beetle B. wrote:
I performed the steps in the original message here.

Happily, direct rendering is on. :D

But I do get an error every time I run startx:

"[drm] failed to load kernel module agpgart"

Should I worry about this? I did select agpgart in the kernel, and didn't select DRM. I'll have to check the config files again to make sure (not at my Gentoo machine right now).

The reason that error shows up is that you compiled agpgart into the kernel rather than as a module, so it tries to load a non-existent module. Don't worry about it, everything should be working fine.
Back to top
View user's profile Send private message
dberkholz
Developer
Developer


Joined: 18 Mar 2003
Posts: 1008
Location: Minneapolis, MN, USA

PostPosted: Wed May 21, 2003 7:25 am    Post subject: Reply with quote

Geburah wrote:
hi. I've done that all exactly and do not get acceleration. I mean, I have no acceleration, but can enter the X.

After quit the X manager I see this message:

(WW) RADEON: No Matching Device for instance (BUSID: PCI 1:0:1) found

This only means that no screen has benn found in the second adapter isn't it?

The error with the fglrxinfo is: Error: unable to open display:0

What can I do?

Mine is 9700 Pro

Thanks


On the DRI Web site supported card listing: Radeons up to R9200 are supported.
Here's a somewhat relevant post on the dri-users mailing list from January 8 of this year talking about trouble with dual-head 9xxx cards.

From this post, dated November 8, 2002: The code to accept DRI support for the 9000
cards was just added to the CVS tree. The chipsets higher then the 9000
are not known to work or not.

Essentially, you'll need a second entry for your 'second' card in XF86Config, but I'm not sure how to solve the 'unable to open display:0' problem. Follow the DRI updates on its Web page (dri.sourceforge.net) and search the DRI mailing lists in the future to see if more progress is made.
Back to top
View user's profile Send private message
Normie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Jul 2002
Posts: 83

PostPosted: Sat May 24, 2003 9:59 pm    Post subject: Woohoo!!!! Reply with quote

:D yay, tytytyty, i iz teh uber linux noob... and this post was so easy it helped me get my radeon 9000 working, 1700 fps in glxgears. :D

lets see... why did i change to gentoo...
1. got tons of viruses, thank you kazaa. :-/
2. norton crashed
3. tried to reinstall windows
4. cd= TOC completely ruined
5. grumble and get pissed at the word
6. got gentoo so i could replace my copy of windows
7. decided i liked it...

So now ima play around with WineX... start small, start with starcraft, move up to D2 expansion, then once more to WC3.

Again, thank you for the awesome post. it worked flawlessly
_________________
Achaea. Play it. Love it. Live it.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 2 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum