Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[OT] GLibrary (GBiblioteka) -menażer książek (ver.1.0-beta2)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2, 3  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Peter15
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 67
Location: POLAND

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 4:24 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
moge znalezc odpowiednij biblioteki do obslugi pdf, bo albo oferuja to czeko nie potrzebuje, albo maja nieGPLowe licencje.

A programy takie jak kpdf xpdf :?: I zamiast samemu pisać może poprostu wywołać wy system odpalił ebooka tak jakby się wpisało w konsloli program sciezka_ebooka.
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 4:55 pm    Post subject: Reply with quote

W zasadzie macie racje, ale ja chcialem to zrobic bardziej profesjonalnie tzn. odczytywac wartosci typu tytul, autor, szyfrowanie itp. (taki cos jak w mwnu GPDF -> Plik -> Właściwosci).
Ale jak uporam sie tym GCC 4 to moze zrobir taka prowizoryczne wsparcie dla pdfow.

EDIT

Jednak olewam to GCC4 :D i ufam deceloperom gentoo (przeczytajcie sobie: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-365234.html)
Mozna wiec oczekiwac wersji 0.8 wczesniej ;)
Back to top
View user's profile Send private message
ediap
n00b
n00b


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 31
Location: Poland

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 6:48 pm    Post subject: Reply with quote

tomcio wrote:

[snip]

Jednak olewam to GCC4 :D i ufam deceloperom gentoo (przeczytajcie sobie: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-365234.html)
Mozna wiec oczekiwac wersji 0.8 wczesniej ;)


Tomcio!
Czytałeś mojego wcześniejszego posta? Mógłbyś spróbować zmienić kod tak jak proponowałem, bo jestem ciekaw czy to coś zmieni pod tym GCC 4.0 w Fedorze:
Quote:

Spróbuj wywoływać funkcję gtk_widget_destroy(widget); za klamrą instrukcji warunkowej. Moim zdaniem, skoro obiekt widget jest tworzony bezwarunkowo, to trzeba go bezwarunkowo usunąć, bo inaczej będziesz miał wyciek pamięci. C/C++ to nie Java - nie używa standardowo odśmiecacza pamięci. ;)

Nie wiem czy to załatwia problem z kompilacją GCC 4.0.x, bo nie testowałem, choć nie sądzę żeby to był błąd kompilatora. Ale tak tylko sobie dywaguję ;)


/ediap
Back to top
View user's profile Send private message
Grosik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 147
Location: Kielce [PL]

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

Nowy ebuild: http://grosik-ck.neostrada.pl/gbiblioteka-0.7.tar.gz ;)
_________________
[ www.pajacyk.pl | www.polskieserce.pl ]
Linux registered user #363895
Sorry for my poor english. Feel free to correct it.
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 8:24 pm    Post subject: Reply with quote

ediap, co rozumiesz poprzez tworzenie warunkowe obiektu, bo ja nigdy sie z takim sformulowaniem (moze tak jest w Javie - nie znam tego jezyka) nie spotkalem... 8O :roll:
Moze to dlatego, ze jestem jescze mlodym i nie doswiadczonym programista (bawie sie w to raptem 2 lata) :oops:

Co do wywolania gtk_widget_destroy () poza instrukcja if, po utworzeniu zmiennej widget w funkcji moge sie do niej odwolac tylko jeden raz, taki kod dziala poprawniepod GCC 4:
Code:

void
on_add_book_ok_but_clicked             (GtkButton       *button,
                                        gpointer         user_data)
{
   GtkWidget   *widget;
   widget = (gpointer) lookup_widget (GTK_WIDGET (button), "add_book_dlg");
   
   gtk_widget_destroy (widget);                           
}


ale gdy drugi raz odwolamy sie do zmiennej widget dostajemy naruszenie ochrony pamieci; taki kod juz nie dziala:
Code:

void
on_add_book_ok_but_clicked             (GtkButton       *button,
                                        gpointer         user_data)
{
   GtkWidget   *widget;
   widget = (gpointer) lookup_widget (GTK_WIDGET (button), "add_book_dlg");
   
    if (check_book_data (widget)) {
}
               gtk_widget_destroy (widget);                           
}
Back to top
View user's profile Send private message
ediap
n00b
n00b


Joined: 08 Oct 2003
Posts: 31
Location: Poland

PostPosted: Mon Aug 01, 2005 8:37 pm    Post subject: Reply with quote

tomcio wrote:
ediap, co rozumiesz poprzez tworzenie warunkowe obiektu, bo ja nigdy sie z takim sformulowaniem (moze tak jest w Javie - nie znam tego jezyka) nie spotkalem...

OK, źle to trochę wyraziłem... Chodziło mi o tworzenie obiektu przed instrukcją warunkową, a niszczenie go wewnątrz, gdy spełniony jest warunek. W takim wypadku, nie spełnienie warunku powoduje, że obiekt nadal istnieje. Ale to faktycznie nie może mieć wpływu na Twój fragment kodu, gdyż Ty tworzysz ten obiekt wewnątrz funkcji i jak z niej wyjdziesz, to i tak już go nie ma. Mea culpa :oops:
tomcio wrote:

Co do wywolania gtk_widget_destroy () poza instrukcja if, po utworzeniu zmiennej widget w funkcji moge sie do niej odwolac tylko jeden raz, taki kod dziala poprawniepod GCC 4:
Code:

void
on_add_book_ok_but_clicked             (GtkButton       *button,
                                        gpointer         user_data)
{
   GtkWidget   *widget;
   widget = (gpointer) lookup_widget (GTK_WIDGET (button), "add_book_dlg");
   
   gtk_widget_destroy (widget);                           
}


ale gdy drugi raz odwolamy sie do zmiennej widget dostajemy naruszenie ochrony pamieci; taki kod juz nie dziala:
Code:

void
on_add_book_ok_but_clicked             (GtkButton       *button,
                                        gpointer         user_data)
{
   GtkWidget   *widget;
   widget = (gpointer) lookup_widget (GTK_WIDGET (button), "add_book_dlg");
   
    if (check_book_data (widget)) {
}
               gtk_widget_destroy (widget);                           
}


O to właśnie sprawdzenie mi chodziło. Najwidoczniej, coś nie tak z tym GCC 4.0.x w Fedorze jest... Dzięki za cierpliwość ;)
Pozdrawiam i miłego programowania!

/ediap


Last edited by ediap on Tue Aug 02, 2005 4:49 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Tue Aug 02, 2005 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

Chce sie was poradzic w pewnej sprawie:

1. Zblirzamy sie do wersji 1.0, co waszym zdaniem powinno zawierac pierwsze stabilne wydanie aplikacji, bo nie wiem nad jakimi funkcjami powinienem teraz szczegolnie pracowac. (tylko prosze o realne propozycje, jakies radykalne zmiany nie beda brane pod uwage)

2. Jak rozwiazac problem uzywania tej samej bazy danych w roznych wersjach GBiblioteki. Ka zda wersja GBiblioteki przynosi ze soba zmiany w strukturze bazy danych (nowe pola, tabele itp.). Mysle czy nie utworzyc nowej (malej, moze nawet tekstowej) aplikacji do konwertowania bazy danych pomiedzy wersjami baz danych uzywanych w roznych wersjach GBiblioteki. Mozna ta fukcje wbudowac w sama GBiblioteke, ale bedzie ona uzywana tylko jeden raz, a na pewno bedzie to spory kawalek kodu. Co o tym myslicie, bawic sie w nowy program, czy wbudowac funkcje konwersji w GBiblioteke?

3. Wpadlem na pomysl zeby utworzyc taka osobna baze autorow, wydawnictw, gatunkow itp., ktora uzytkownicy powiekszaliby, np. zglaszajac nowe pozycje na forum GBiblioteki. Co jakis czas wydawaloby sie malutki program aktualizyjacy baze autorow, gatunkow itp. itd., co wy na to?

Grosik, dzieki za wytrwale aktualizowanie ebuildow ;)
Back to top
View user's profile Send private message
qermit
Veteran
Veteran


Joined: 02 Feb 2005
Posts: 1032

PostPosted: Tue Aug 02, 2005 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

tomcio wrote:
2. Jak rozwiazac problem uzywania tej samej bazy danych w roznych wersjach GBiblioteki. Ka zda wersja GBiblioteki przynosi ze soba zmiany w strukturze bazy danych (nowe pola, tabele itp.). Mysle czy nie utworzyc nowej (malej, moze nawet tekstowej) aplikacji do konwertowania bazy danych pomiedzy wersjami baz danych uzywanych w roznych wersjach GBiblioteki. Mozna ta fukcje wbudowac w sama GBiblioteke, ale bedzie ona uzywana tylko jeden raz, a na pewno bedzie to spory kawalek kodu. Co o tym myslicie, bawic sie w nowy program, czy wbudowac funkcje konwersji w GBiblioteke?

Myślę, że zewnętrzny konwerter 'starsza wersja => nowa wersja' powinien wystarczyć. W bazie danych mogła by być np. zapisana wersja układu tabel, a program sam by sprawdzał czy jest dobra i ewentualnie informował by o tym użytkownika.
tomcio wrote:

3. Wpadlem na pomysl zeby utworzyc taka osobna baze autorow, wydawnictw, gatunkow itp., ktora uzytkownicy powiekszaliby, np. zglaszajac nowe pozycje na forum GBiblioteki. Co jakis czas wydawaloby sie malutki program aktualizyjacy baze autorow, gatunkow itp. itd., co wy na to?

Mógłby być to nawet prosty skrypt, który pobierałby dane z serwera projektu i dodawałby je do bazy danych. Martwi mnie jeden problem - dublowania się wpisów i ewentualnej przymusowej unifikacji
_________________
"A co ty masz w swoim LinuXie?" - Dr Qermit
Back to top
View user's profile Send private message
Peter15
n00b
n00b


Joined: 30 Jan 2005
Posts: 67
Location: POLAND

PostPosted: Wed Aug 03, 2005 9:21 am    Post subject: Reply with quote

dodam tylko że w nowej wersji jak dawałem 3 znakowy opis i wodle wszysko kilku literowe to poprawnie dodało pod Fedorą bez naruszenia ochrony pamięci ale jak zrobiłem wszysko normalnie to znowu wywala błąd ...
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Wed Aug 03, 2005 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

Dobra, troche nad tym pomyslalem i oficjalnie w wersji 1.0 zaimplementuje jeszcze obsluge ksiazek wielo-tomowych i proste wyszukiwanie w bazie danych. Tak w okolicach pazdziernika skoncze prace nad 1.0.

A poki co wsztrzymuje prace, bo z polamana reka kiepsko mi idzie pisanie czegokolwiek :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 9:04 am    Post subject: Reply with quote

Witam!

Troche to trwalo, ktos jeszcze pamieta moj programik :P ?
Ostatnio prace ruszyly z miejsca i program zaczyna dzialac. W ersji 0.99.20051001 troche sie zmienilo, mianowicie:
- program mozna bezpiecznie zainstalowac z konta roota, testowalem na wlasnej skurze, "make install" i "make ununistall" dzialaja bez zarzutu, a sam program instaluje sie w podkatalogach katalogu "/usr/local/share/"
- program korzysta z libglade i GTK+, GNOME nie jest wymagane
- obsluga ksiazek jednotomowych dziala juz w calosci
- obsluga ksiazek wielotomowych dziala narazie tylko w trybie dodawania (pracuje nad edycja i usuwaniem)
- funkcja wyszukiwania jeszce nie dziala, ale okienko juz zrobilem :wink:
- program dalej korzysta z bazy danych SQLite
- GBiblioteka smiga po kompilacji pod GCC 4.0.1 z Fedory 4

Tu mam prosbe do forumowiczow, bo ja nie mam takich mozliwosci W Fedorzy jak Wy w Gentoo, a narazie nie mam jak wrocic do gentoo :(:
Prosze o przetestowanie aplikacji pod katem:
- wspolpracy z roznymi werjami Libglade (ja testowalem na 2.5.1)
- stabilnosci programu po kompilacji na roznych werjach GCC (ja testowalem pod GCC 4.0.1), szczegolnie goraco prosze o testy pod GCC 3.x
- jezeli ktos zaszalal i zainstalowal GTK+ 2.8 to tez prosilbym o wrazenia

Poszukuje tez chcetnych do pomocy przy:
- tworzeniu paczek dla dystrybucji
- tlumaczeniu aplikacji (program ma juz tlumaczy z niemieckiego i angielskiego)
- jezeli ktos chcialby pomoc w samym tworzeniu aplikacji to tez jestem otwarty na propozycje

Program ma juz swoja stronke i forum, wiec jak cos mozna tam zglaszac powazniejsze uwagi
Back to top
View user's profile Send private message
Grosik
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 07 Aug 2004
Posts: 147
Location: Kielce [PL]

PostPosted: Sat Oct 01, 2005 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Juz sie zastanawialem czy projekt nie umarl smiercia naturalna ;). Postaram sie wieczorem zaktualizowac i podeslac ebuild do programu.

EDIT:
Obiecany ebuild dostepny jest tutaj: http://grosik-ck.neostrada.pl/gbiblioteka-0.99.20051001.tar.gz
_________________
[ www.pajacyk.pl | www.polskieserce.pl ]
Linux registered user #363895
Sorry for my poor english. Feel free to correct it.
Back to top
View user's profile Send private message
tomcio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Mar 2005
Posts: 132
Location: Szczecinek Poland

PostPosted: Mon Dec 12, 2005 3:52 pm    Post subject: Reply with quote

Witam, witam!

Dawo tu nie byłem ;-)

ale wracajac do rzeczy. Program ma nowa nazwe GLibrary. Poza tym praktycznie cala aplikacja ulegla zmianie (na lepsze mam nadzieje :P )

Jest też nowa strona http://www.gbiblioteka.svx.pl/. niestety forum jeszce nie dziala.

jest tez jedna pilna sprawa:

POTRZEBUJEMY GRAFIKA
Chodzi o wykonanie loga i kilku ikonek dla programu. Jezeli ktos z Was czuje sie na siłach to zapraszam.
Namiary na mnie znajdziecie na stronie programu.

Zapraszam do testowania! :)
Back to top
View user's profile Send private message
Gabrys
Veteran
Veteran


Joined: 05 Dec 2005
Posts: 1096
Location: Toruń [PL]

PostPosted: Thu Dec 15, 2005 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

okej, to ja ożywię temat

1. Co ze stroną
2. Jakieś grafiki (byle nie za dużo) mogę zrobić
_________________
Sabayon Professional 1.1 (czyli zdradziłem oryginalne Gentoo)
@ Dell Inspiron 8600 (nVidia, Realtek, Pentium M)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum