Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
SCSI RAID on Suns
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc
View previous topic :: View next topic  
Author Message
barrct
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 63
Location: Naples, FL

PostPosted: Thu Dec 08, 2005 3:43 am    Post subject: SCSI RAID on Suns Reply with quote

Okay, I've got two different Sun servers and bother are having issues with RAID and data integrity.
The systems are an Enterprise 4500 with external drive arrays, and an Enterprise 250.

I have raid and scsi built into the kernel, and a simple mirror on the E250 between sda1 and sdb1, the E4500 is mirrord across two controllers and the drives are sda1 and sdh1, the drives in each mirror are identical and have good Sun disk labels. The raids can be built, formatted with ext3, and data can be put onto them.

After that the problems start. I _just_ setup the E250, did the entire install with on /dev/md0, and boot her on up. I start to slowly loose stuff randomly, then the RAID doesn't want to start, now I've been running fsck.ext3 -fyv /dev/md0 repeatedly from the LiveCD boot for an hour and I just keep getting errors. Basically the same thing happens on the E450, but it's setup is more complex.

Is there some sort of issues with Sun/SCSI/Software RAID/ext3, or what????
_________________
Linux William 2.4.24 #3 SMP Wed Apr 28 19:28:29 EDT 2004 sparc64 sun4u TI UltraSparc II (BlackBird) GNU/Linux
cpu : TI UltraSparc II (BlackBird)
ncpus probed : 8
http://www.barrtechnology.com
http://chris.barrtechnology.com
Back to top
View user's profile Send private message
davidgurvich
Veteran
Veteran


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 1063

PostPosted: Thu Dec 08, 2005 4:01 am    Post subject: Reply with quote

I don't know the answer, but want to keep track of the topic.
Back to top
View user's profile Send private message
barrct
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 63
Location: Naples, FL

PostPosted: Thu Dec 08, 2005 4:17 am    Post subject: Reply with quote

Thought this might be needed
Code:
Vendor: FUJITSU   Model: MAG3091L SUN9.0G  Rev: 1111
Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 02

and this
Code:
livecd root # cat /etc/raidtab
raiddev /dev/md0
        raid-level      1
        nr-raid-disks   2
        nr-spare-disks  0
        persistent-superblock   1
        chunk-size      32

        device          /dev/sda1
        raid-disk       0
        device          /dev/sdb1
        raid-disk       1

_________________
Linux William 2.4.24 #3 SMP Wed Apr 28 19:28:29 EDT 2004 sparc64 sun4u TI UltraSparc II (BlackBird) GNU/Linux
cpu : TI UltraSparc II (BlackBird)
ncpus probed : 8
http://www.barrtechnology.com
http://chris.barrtechnology.com
Back to top
View user's profile Send private message
nl0pvm
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2004
Posts: 46
Location: Netherlands

PostPosted: Wed Dec 14, 2005 11:08 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

I'm runnning a sun e250 with raid 1 (mirroring raid) without any difficulties,

my /boot is ext2
my / is ext3

with raid5 i had problems on sparc but that was due to the fact that you should not start an raid5 partition on the first block of an disk as it overwrites the partition table that way :)

greetz

Peter
_________________
SUN E250 2 x UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 6 x 9GB Kernel 2.6.8 (SMP)
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 2 x 9GB Kernel 2.6.11
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 1024MB RAM 2 x 9GB
SPARCstation 10 MP 2 x 390Z55@40Mhz 512MB RAM Kernel 2.4.30 4GB & 9GB
Back to top
View user's profile Send private message
barrct
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 63
Location: Naples, FL

PostPosted: Wed Dec 14, 2005 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

Yep, that's how I started, and kept loosing the partitions. Then I because older and wiser (over about a week) and figured to start it all at 1.

There might be an issue with the backplane of the E250 actually.
_________________
Linux William 2.4.24 #3 SMP Wed Apr 28 19:28:29 EDT 2004 sparc64 sun4u TI UltraSparc II (BlackBird) GNU/Linux
cpu : TI UltraSparc II (BlackBird)
ncpus probed : 8
http://www.barrtechnology.com
http://chris.barrtechnology.com
Back to top
View user's profile Send private message
nl0pvm
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2004
Posts: 46
Location: Netherlands

PostPosted: Wed Dec 14, 2005 5:55 pm    Post subject: Reply with quote

barrct wrote:
There might be an issue with the backplane of the E250 actually.


You mean your e250's backplane or all e250's in general?
_________________
SUN E250 2 x UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 6 x 9GB Kernel 2.6.8 (SMP)
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 512MB RAM 2 x 9GB Kernel 2.6.11
SUN E250 UltrasparcII@400Mhz 1024MB RAM 2 x 9GB
SPARCstation 10 MP 2 x 390Z55@40Mhz 512MB RAM Kernel 2.4.30 4GB & 9GB
Back to top
View user's profile Send private message
barrct
n00b
n00b


Joined: 13 Apr 2004
Posts: 63
Location: Naples, FL

PostPosted: Fri Dec 16, 2005 8:09 pm    Post subject: Reply with quote

Mine... I think it bit the big one shortly after I recived it. A new box is on it's way, but now I won't be able to set the stripes up since I'm not at it anymore.

The mirrors have been perfectly happy since I stoped using the two bad slots.
_________________
Linux William 2.4.24 #3 SMP Wed Apr 28 19:28:29 EDT 2004 sparc64 sun4u TI UltraSparc II (BlackBird) GNU/Linux
cpu : TI UltraSparc II (BlackBird)
ncpus probed : 8
http://www.barrtechnology.com
http://chris.barrtechnology.com
Back to top
View user's profile Send private message
Sunthief
n00b
n00b


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 34
Location: Grand Forks, BC

PostPosted: Wed Jan 11, 2006 2:13 am    Post subject: Reply with quote

I've been running a software raid 5 for over a month now and with several reboots, still no troubles. I am in the process of trying to add mirroring to boot drive. I was wondering how you guys got that working. Heres a post I've submitted my troubles:

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-96109-highlight-.html

Also how did u set your silo.conf file?? Did u do the install on md0 to begin with or did u add it after the install? Thanks!
_________________
Nick Muzzio
www.sunthief.com
------------------------------------------
Sun E-250 Enterprise Server
Dual 400Mhz 64bit Ultra Sparc CPU's
2GB Ram
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on Sparc All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum