Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ATI Rage 3D Pro (mach64) DRI Problem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
karaluch
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 236
Location: Wrocław / Poland

PostPosted: Wed Nov 23, 2005 2:53 am    Post subject: ATI Rage 3D Pro (mach64) DRI Problem Reply with quote

Witam, ostatnio walcze wlasnie z wlaczeniem DRI dla takiej starej karty ATI RAGE 3D Pro (mach64), wiem ze o typ problemie sa tomy wypowiedzi i tematow ale ja chcialem zebrac kilka z nich, opisac moje doswiadczenia i swierdzic ze mimi wszystkich tych krokow nie udalo mi sie jeszcze odpalic akceleracji.

Config: Dell OptiPlex GX1 / P2 400 / 768 SDRAM ECC / Gentoo 2005.1 / Kernel-2.6.14-gentoo-r2

Linki:
http://www.gentoo.org/doc/pl/dri-howto.xml
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-397304-highlight-3d+rage+pro.html
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-352109-highlight-dri+static+buffer+allocation.html


Code:
VIDEO_CARDS="mach64" USE="dlloader opengl sdk insecure-drivers xv" emerge x11-base/xorg-x11


Code:
opengl-update xorg-x11


Code:
Section "Module"
        Load  "record"
        Load  "extmod"
        Load  "dbe"
        SubSection "extmod"
            Option "omit xfree86-dga"
        EndSubSection
        Load  "dri"
        Load  "glx"
        Load  "xtrap"
        Load  "freetype"
        Load  "type1"
EndSection

...

Section "Screen"

        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth    16
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     1
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     4
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     8
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     15
                Modes   "800x600"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     16
                Modes   "800x600"
        EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Mode 0666
EndSection


Code:
neon ~ # lsmod               
Module                  Size  Used by
snd_pcm_oss            48000  -
snd_mixer_oss          16680  -
3c59x                  38352  -
snd_cs4236             13796  -
snd_opl3_lib            8712  -
snd_hwdep               6656  -
snd_cs4236_lib         14760  -
snd_mpu401_uart         6088  -
snd_rawmidi            19616  -
snd_cs4231_lib         22984  -
snd_pcm                82120  -
snd_timer              20972  -
snd                    46436  -
soundcore               7104  -
snd_page_alloc          8304  -
ide_floppy             17320  -
mach64                 54312  -
drm                    66400  -
intel_agp              20132  -
agpgart                29288  -


Code:
neon ~ # dmesg | grep -i "drm"
[drm] Initialized drm 1.0.0 20040925
[drm] Initialized mach64 1.0.0 20020904 on minor 0:
[drm] Used old pci detect: framebuffer loaded
[drm] descriptor ring: cpu addr f14c0000, bus addr: 0xf4000000
[drm] Forcing pseudo-DMA mode


Xorg.0.log
Code:

(II) ATI(0): [drm] DRM interface version 1.2
(II) ATI(0): [drm] created "mach64" driver at busid "pci:0000:01:00.0"
(II) ATI(0): [drm] added 8192 byte SAREA at 0xf1489000
(II) ATI(0): [drm] mapped SAREA 0xf1489000 to 0xb7950000
(II) ATI(0): [drm] framebuffer handle = 0xfd000000
(II) ATI(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
(II) ATI(0): [drm] Will request pseudo-DMA (MMIO) mode
(==) ATI(0): [agp] Using AGP 2x Mode
(==) ATI(0): [agp] Using 8 MB AGP aperture
(II) ATI(0): [agp] Mode 0x1f000203 [AGP 0x8086/0x7190; Card 0x1002/0x4742]
(II) ATI(0): [agp] 8192 kB allocated with handle 0x00000001
(II) ATI(0): [agp] Using 16 kB for DMA descriptor ring
(==) ATI(0): [agp] Using 2 MB for DMA buffers
(II) ATI(0): [agp] Using 6016 kB for AGP textures
(II) ATI(0): [agp] ring handle = 0xf4000000
(II) ATI(0): [agp] Ring mapped at 0xb794c000
(II) ATI(0): [agp] vertex buffers handle = 0xf4004000
(II) ATI(0): [agp] Vertex buffers mapped at 0xb6f3b000
(II) ATI(0): [agp] AGP texture region handle = 0xf4204000
(II) ATI(0): [agp] AGP Texture region mapped at 0xb695b000
(II) ATI(0): [drm] register handle = 0xfcfff000
(II) ATI(0): [dri] Visual configs initialized
(II) ATI(0): [dri] Block 0 base at 0xfcfff400
(II) ATI(0): Memory manager initialized to (0,0) (800,5242)
(II) ATI(0): Largest offscreen area available: 800 x 4642
(II) ATI(0): Will use 5378 kB of offscreen memory for XAA
(II) ATI(0): Will use back buffer at offset 0x62ae80
(II) ATI(0): Will use depth buffer at offset 0x715480
(II) ATI(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
        Screen to screen bit blits
        Solid filled rectangles
        8x8 mono pattern filled rectangles
        Indirect CPU to Screen color expansion
        Solid Lines
        Offscreen Pixmaps
        Setting up tile and stipple cache:
                32 128x128 slots
                22 256x256 slots
                6 512x512 slots
(==) ATI(0): Backing store disabled
(==) ATI(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) ATI(0): DPMS enabled
(II) ATI(0): X context handle = 0x00000001
(II) ATI(0): [drm] installed DRM signal handler
(II) ATI(0): [DRI] installation complete
(II) ATI(0): [drm] Added 128 16384 byte DMA buffers
(EE) ATI(0): [drm] Failed to map DMA buffers list
(II) ATI(0): [drm] removed 1 reserved context for kernel
(II) ATI(0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xf1489000 at 0xb7950000
(II) ATI(0): Direct rendering disabled
(==) RandR enabled


/etc/modules.autoload.d/kernel-2.6
Code:

intel-agp
agpgart
mach64
drm
ide_floppy
snd_cs4236
3c59x



Wiem, ze sa rozne sposoby aby odpalic DRM, rozne sposoby instalacji, przegladalem juz chyba wszystkie, sprawdzalem prawie wszystkie, pewnie jakbym mial wieksze doswiadczenie to bez problemu bym to zrobielm ale niestety dopiero rozpoczynam zabawe (i nie przekona mnie nikt abym zostal przy windowsach albo mandarynie - to tak na marginesie hehe). Postaram sie zaprezentowac wszystkie moje ustawienia. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdro
Back to top
View user's profile Send private message
karaluch
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Apr 2005
Posts: 236
Location: Wrocław / Poland

PostPosted: Fri Dec 02, 2005 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

Ej nie mowcie ze nikt nie ma pomyslu co z tym zrobic

Wyczytalem, ze musze zemergowac x11-base/x11-drm-20050502 ze zmienna VIDEO_CARDS="mach64"

Wszystko ok ale sa 2 problemy, po pierwsze x11-drm nie chce sie kompilowac z taka zmienna, tzn jest komunikat ze taka zmienna nie jest uzywana, a druga sprawa (bardziej wynikajace z mojej niewiedzy) ze nie wiem jak zemergowac taki pakiet, on juz nie jest w ogolnodostepnej paczce,

znalazlem go na jakims serwerze -> ftp://ftp.uni-kl.de/pub/linux/gentoo-portage/metadata/cache/x11-base/x11-drm-20050502 ale nie bardzo wiem gdzie go przekopiowac, tak aby po wpisanie go do emerge wszystko poszko ok


I kolejna sprawa, wczesniej pisalem o lsmod, nie rozumiem dlaczego zaden z modulow nie jest uzywany z innym, a co mialo miejsce u innych userow, kotrzy mieli podobne porblmey z taka karta graficzna...


Code:
(EE) ATI(0): [drm] Failed to map DMA buffers list
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum