Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg and old mouse
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kleptomanhs
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 15
Location: Athens, Greece

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 7:55 am    Post subject: Xorg and old mouse Reply with quote

Hi,

I have an old pc (pentium 166) with a very old mouse. I installed gentoo (2005.0), xorg (6.8.2-r2) and ran xorgconfig. Everything works fine except for the mouse. In xorg.conf i had this: Option "Device" "/dev/input/mouse0", but gdm (display manager) wouldn't start (and xorg log reported error in mouse configuration). So i switched to /dev/psaux, and gdm started, but i couldn't move the mouse. For protocol i used both: Option "Protocol" "PS/2" and Option "Protocol" "Microsoft". Mouse still can't move. Any ideas about any other devices in /dev i could use or settings for xorg.conf?

I am not sure i configured the kernel (2.6.12-r6) correctly too. From the .config i used, i can see these -->
...
# CONFIG_PARPORT_SERIAL is not set
...
CONFIG_INPUT_MOUSEDEV=y
CONFIG_INPUT_MOUSEDEV_PSAUX=y
...
CONFIG_INPUT_MOUSE=y
CONFIG_MOUSE_PS2=y
...
# CONFIG_MOUSE_SERIAL is not set

Any ideas? (if its a problem with the kernel what do i do? recompile?)
_________________
Gonna lose my way tomorrow,
gonna give away my car.
I'd take you along with me,
but you would not go so far.
Back to top
View user's profile Send private message
ohm314
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2005
Posts: 43
Location: Switzerland

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 8:05 am    Post subject: Reply with quote

hi

Try setting your mouse device in xorg.conf like this:

Code:

    Option "Protocol"    "Auto"
    Option "Device"      "/dev/input/mice"


if you are installing gentoo 2005.0 then you are using probably udev, the device node changed for the mouse...

hope it helped...

greets

ohm
Back to top
View user's profile Send private message
kleptomanhs
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 15
Location: Athens, Greece

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 8:37 am    Post subject: Reply with quote

ohm314 wrote:
Code:

    Option "Protocol"    "Auto"
    Option "Device"      "/dev/input/mice"


thanks, just tried that, doesn't work...

To be more exact my mouse port looks like that: http://www.phm.lu/documentation/connectors/DB9COM.gif
so i guess it is connected on a COM (Serial) port (check this out: Keyboard and Mouse ports). And as i wrote above (check out my kernel options), my kernel was compiled with this option: 'CONFIG_MOUSE_SERIAL is not set'. Any ideas? Anyone knows what's going on?

(note: while i was installing gentoo (livecd) /dev/psaux was automatically selected for the mouse)
_________________
Gonna lose my way tomorrow,
gonna give away my car.
I'd take you along with me,
but you would not go so far.
Back to top
View user's profile Send private message
kleptomanhs
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2005
Posts: 15
Location: Athens, Greece

PostPosted: Fri Aug 05, 2005 9:19 am    Post subject: Reply with quote

From the The complete Gentoo Linux 2.6 migration guide:

Quote:
Note: If you are using a serial mouse, the new device path will be /dev/tts/0 instead of /dev/ttyS0.


That did the trick!
_________________
Gonna lose my way tomorrow,
gonna give away my car.
I'd take you along with me,
but you would not go so far.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum