Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
DMA not working on acer tm 4150
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kamikaze04
Guru
Guru


Joined: 28 Mar 2004
Posts: 366
Location: Valencia-Spain

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 7:42 pm    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 Reply with quote

Hello everybody,

I have just installed my gentoo on an acer travelmate 4150. Everything works fine, except the fact that i cannnot enable DMA. I have tried everything, and now i copy my tests with hdparm,and kernel config to see if you could help me:

Code:

Apolo-bis ~ # hdparm /dev/hdc

/dev/hdc:
 multcount    = 16 (on)
 IO_support   =  0 (default 16-bit)
 unmaskirq    =  0 (off)
 using_dma    =  0 (off)
 keepsettings =  0 (off)
 readonly     =  0 (off)
 readahead    = 256 (on)
 geometry     = 16383/255/63, sectors = 60011642880, start = 0



Code:

Apolo-bis ~ # hdparm -i /dev/hdc

/dev/hdc:

 Model=IC25N060ATMR04-0, FwRev=MO3OAD4A, SerialNo=MRA301KEKZWGVH
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=4
 BuffType=DualPortCache, BuffSize=7884kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=117210240
 IORDY=on/off, tPIO={min:240,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2
 AdvancedPM=yes: mode=0xFE (254) WriteCache=enabled
 Drive conforms to: ATA/ATAPI-6 T13 1410D revision 3a:

 * signifies the current active mode





Code:

hdparm -I /dev/hdc

.....
Capabilities:
        LBA, IORDY(can be disabled)
        bytes avail on r/w long: 4      Queue depth: 1
        Standby timer values: spec'd by Vendor, no device specific minimum
        R/W multiple sector transfer: Max = 16  Current = 16
        Advanced power management level: 254 (0xfe)
        Recommended acoustic management value: 128, current value: 254
        DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5
             Cycle time: min=120ns recommended=120ns
        PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
             Cycle time: no flow control=240ns  IORDY flow control=120ns
....


Code:

Apolo-bis ~ # hdparm -d1 /dev/hdc

/dev/hdc:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
 using_dma    =  0 (off)



And here my kernel config, (if you need more, just tell me)
Code:

  <*> ATA/ATAPI/MFM/RLL support                                                                │ │
  │ │                   <*>   Enhanced IDE/MFM/RLL disk/cdrom/tape/floppy support                                 
  │ │                   ---     Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives                   
  │ │                   [ ]     Support for SATA (deprecated; conflicts with libata SATA driver)                   
  │ │                   [ ]     Use old disk-only driver on primary interface                       
  │ │                   <*>     Include IDE/ATA-2 DISK support                                         
  │ │                   [*]     Use multi-mode by default                                                         
  │ │                   <*>     PCMCIA IDE support                                           
  │ │                   <*>     Include IDE/ATAPI CDROM support                                               
  │ │                   < >     Include IDE/ATAPI TAPE support (EXPERIMENTAL)                       
  │ │                   <*>     SCSI emulation support                                                             
  │ │                   [*]     IDE Taskfile Access                                                               
  │ │                   ---     IDE chipset support/bugfixes                                                       
  │ │                   <*>     generic/default IDE chipset support                                               
  │ │                   [*]     CMD640 chipset bugfix/support                                                     
  │ │                   [ ]       CMD640 enhanced support                                                         
  │ │                   [*]     PCI IDE chipset support                                                           
  │ │                   [*]       Sharing PCI IDE interrupts support                                             
  │ │                   [ ]       Boot off-board chipsets first support                                             
  │ │                   <*>       Generic PCI IDE Chipset Support                                                 
  │ │                   < >       OPTi 82C621 chipset enhanced support (EXPERIMENTAL)                             
  │ │                   < >       RZ1000 chipset bugfix/support                                                   
                           [*]       Generic PCI bus-master DMA support                                                 
  │ │                   [ ]         Force enable legacy 2.0.X HOSTS to use DMA                                   
  │ │                   [*]         Use PCI DMA by default when available                                       
  │ │                   [ ]           Enable DMA only for disks                                                     
  │ │                   < >         AEC62XX chipset support                                                       



And here the output from lspci
Code:

Apolo-bis ~ # lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
0000:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
0000:00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
0000:00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
0000:00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 04)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
0000:00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
0000:01:00.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
0000:01:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
0000:01:02.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG (rev 05)


Any ideas will be good. Thanks a lot!
_________________
Todo lo que quisiste saber sobre google en: www.noticiasgoogle.es
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 31351
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 8:05 pm    Post subject: Reply with quote

kamikaze04,

Further down the menu from
Code:
[*]     PCI IDE chipset support
You need to turn on the PXII Chipset Support then rebuild your kernel. It must be built in, not a module.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
kamikaze04
Guru
Guru


Joined: 28 Mar 2004
Posts: 366
Location: Valencia-Spain

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

thanks NeddySeagoon,

but...:oops: ...sorry, i forgot to copy/paste that line too...

I have tried with and without the pxiin support, but still having the same result, no DMA.

Any one could point me about my missconfiguration?

Thanks a los.
_________________
Todo lo que quisiste saber sobre google en: www.noticiasgoogle.es
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 31351
Location: 56N 3W

PostPosted: Tue Jul 05, 2005 10:31 pm    Post subject: Reply with quote

kamikaze04,

That chip can be dificult to set up for DMA. If you look in lspci you will see its listed as a SATA driver but it controls your CD-ROM as /dev/hdc.
It has two configuration settings in the kernel and posiibly your BIOs too. Try adding in SCSI support, SCSI Disk Support and under Low Level SCSI Drivers, SATA and PIIX.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Winamp
n00b
n00b


Joined: 10 Jul 2005
Posts: 4

PostPosted: Sun Jul 10, 2005 7:14 am    Post subject: Reply with quote

Have the same problem :(((
Added all of that NeddySeagoon said, but still no result (now ata can't find any devices) :(
_________________
Mitsubishi Pajero IO Rules :)
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 31351
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun Jul 10, 2005 8:51 am    Post subject: Reply with quote

Winamp,

Please post your lspci output.
Lines that mention SATA and/or IDE will be enough.
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
Winamp
n00b
n00b


Joined: 10 Jul 2005
Posts: 4

PostPosted: Sun Jul 10, 2005 12:04 pm    Post subject: Reply with quote

Here is my lspci output:

Code:

0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 03)
0000:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 03)
0000:00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
0000:00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
0000:00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
0000:00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
0000:00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4)
0000:00:1e.2 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller (rev 04)
0000:00:1e.3 Modem: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Modem Controller (rev 04)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)
0000:00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
0000:01:00.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB21 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)
0000:01:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
0000:01:02.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG (rev 05)
0000:01:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
0000:01:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc: Unknown device 0530 (rev 01)
0000:01:04.2 Class 0805: ENE Technology Inc: Unknown device 0550 (rev 01)
0000:01:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc: Unknown device 0520 (rev 01)
0000:01:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc: Unknown device 0551 (rev 01)


With this kernel configuration (ide & scsi only):

Code:


#
# ATA/ATAPI/MFM/RLL support
#
CONFIG_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI=m

#
# IDE chipset support/bugfixes
#
CONFIG_IDE_GENERIC=y
CONFIG_BLK_DEV_CMD640=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPNP=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y

#
# SCSI device support
#
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y

#
# SCSI support type (disk, tape, CD-ROM)
#
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_BLK_DEV_SR=y
CONFIG_CHR_DEV_SG=y

#
# Some SCSI devices (e.g. CD jukebox) support multiple LUNs
#
# CONFIG_SCSI_MULTI_LUN is not set
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
CONFIG_SCSI_LOGGING=y

#
# SCSI Transport Attributes
#
CONFIG_SCSI_FC_ATTRS=y

#
# SCSI low-level drivers
#
CONFIG_SCSI_SATA=y
CONFIG_SCSI_ATA_PIIX=y
CONFIG_SCSI_QLA2XXX=y
CONFIG_SCSI_QLA22XX=y


I get /dev/hdc as my HDD and /dev/hdd as my optical drive... so I cannot turn on dma for them...

But when I turn select ide section in kernel configuration as module, I get the following - http://www.carbotec.ru/img/acer_nb.jpg


Thank you in advance
_________________
Mitsubishi Pajero IO Rules :)
Back to top
View user's profile Send private message
Winamp
n00b
n00b


Joined: 10 Jul 2005
Posts: 4

PostPosted: Tue Jul 12, 2005 11:29 am    Post subject: Reply with quote

So no ideas at all??? :(((
_________________
Mitsubishi Pajero IO Rules :)
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Mon Jul 25, 2005 10:53 pm    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 Reply with quote

I have the same notebook tm 4152lmi and searching in the net i try to change the libata.h file but i didin't enable dma for the disk and the dvd.
Anyone had found the solution please
Back to top
View user's profile Send private message
schlummerkissen
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 39
Location: Ludwigshafen am Rhein (Germany)

PostPosted: Tue Jul 26, 2005 12:41 pm    Post subject: Reply with quote

i own a travelmate 4101 wlmi and after some kernel changes i got dma running here is my config
Quote:

# ATA/ATAPI/MFM/RLL support
#
CONFIG_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
# CONFIG_BLK_DEV_IDE_SATA is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_IDEDISK_MULTI_MODE=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDECS is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDETAPE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI is not set
CONFIG_IDE_TASK_IOCTL=y

#
# IDE chipset support/bugfixes
#
CONFIG_IDE_GENERIC=y
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEPNP is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
# CONFIG_BLK_DEV_OFFBOARD is not set
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=y
# CONFIG_BLK_DEV_OPTI621 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_RZ1000 is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED is not set
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
# CONFIG_IDEDMA_ONLYDISK is not set
# CONFIG_BLK_DEV_AEC62XX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_ALI15X3 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_AMD74XX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_ATIIXP is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CMD64X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRIFLEX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CY82C693 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CS5520 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CS5530 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT34X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT366 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SC1200 is not set
CONFIG_BLK_DEV_PIIX=y
# CONFIG_BLK_DEV_IT821X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_NS87415 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_PDC202XX_OLD is not set
# CONFIG_BLK_DEV_PDC202XX_NEW is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SVWKS is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SIIMAGE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SIS5513 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SLC90E66 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRM290 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX is not set
# CONFIG_IDE_ARM is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
# CONFIG_BLK_DEV_HD is not set

maybe you need some more changes but here it works, and i dont think that your notebook has much differences.
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Tue Jul 26, 2005 9:20 pm    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 Reply with quote

Thank you in advance schlummerkissen, now I try your kernel configuration, but first only one question: did you enable some scsi support in your kernel? The hard disk e dvd are always hdc and hdd?
Back to top
View user's profile Send private message
schlummerkissen
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 39
Location: Ludwigshafen am Rhein (Germany)

PostPosted: Tue Jul 26, 2005 9:36 pm    Post subject: Reply with quote

my hard disk is /dev/hda
and my dvd is /dev/cdrom
i have compiled some scsi-stuff, but only as modules and not loaded.
It should work without.
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Wed Jul 27, 2005 9:38 am    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 Reply with quote

Thank you schlummerkissen, but yours kernel configuration don't work for me. I can't enable dma for the disk and dvd so my notebook it's very slow and I can't burn anythings in my dvd-rw. For information my disc it's /dev/hdc and the dvd it's /dev/hdd. I tried to disable in the kernel all ide drivers as suggested in this thread: http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-356273-start-0-postdays-0-postorder-asc-highlight-.html
but I can't boot y gentoo due to kernel panic.
Any suggsuggestion?
Back to top
View user's profile Send private message
13Homer
Guru
Guru


Joined: 12 Jul 2005
Posts: 461

PostPosted: Wed Jul 27, 2005 10:34 am    Post subject: Reply with quote

I had similar problem with my Acer Aspire 5012. The solution was enabling (built-in into kernel) ATI IXP chipset (AIR the only not compiled in by default!).
I didn't change other settings. And it started working.
Maybe try enable all chipsets?

Uh! And sorry for my english
Back to top
View user's profile Send private message
schlummerkissen
n00b
n00b


Joined: 18 Jun 2005
Posts: 39
Location: Ludwigshafen am Rhein (Germany)

PostPosted: Wed Jul 27, 2005 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

maybe you try first to run a live-cd like kanotix and test if dma mode runs there.
Then you could compare the config of the life-cd and the loaded modules etc. with your gentoo-kernel.
May be it could help you.
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Wed Jul 27, 2005 8:30 pm    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 Reply with quote

I tried enable all the ide chipset but nothing all the same; then I booted knoppix live cd but also this linux distribution don't enable dma; i tried Mandriva 10.1 the same things; at the end I tried Ubuntu 5.04 but was impossible to boot the live-cd because the distribution didn't see the cdrom (dvdrom). Now I'm downloading kanotix and ......
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Wed Jul 27, 2005 10:24 pm    Post subject: DMA not working on acer tm 4150 (Solved for me) Reply with quote

Finally I apply manually this patch: http://marc.theaimsgroup.com/?l=linux-ide&m=112032992832526&w=2 at the gentoo-sources kernel (adding manually the four line in the piix.c file because the command patch -p0 < ...... didn't work for me), recompiling the kernel without any SCSI and PATA drivers and now dma is working.
Thanks to all.
Back to top
View user's profile Send private message
Mos
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2003
Posts: 48
Location: Brussels, Belgium

PostPosted: Sun Sep 11, 2005 8:30 pm    Post subject: Reply with quote

worked for me too, on my acer tm 4150. :) :) :) :) :)

Thanks alot gama !!
Back to top
View user's profile Send private message
gentleman
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2005
Posts: 140
Location: Germany, Paderborn

PostPosted: Fri Mar 31, 2006 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

Hm, I'm just too stupid to understand what I have to do here. Can s.o. explain what four lines have to be cpoied to which file? I get a little bit confused by page behind this link =).

Thanks a lot.
_________________
Everything works, you just have to do it correctly.
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Sun Apr 02, 2006 1:05 pm    Post subject: Reply with quote

Now, with the new gentoo kernel is not necessary to apply that patch.
In the kernel 2.6.15-r7 and newer it's sufficient enable SCSI disk support - SCSI generic support - Serial ATA (SATA) support - AHCI SATA support - Intel PIIX/ICH SATA support. In this way the hard disk will be SDA and the cdrom SR0 and the DMA is always on. Remember to change the fstab before rebooting.
Back to top
View user's profile Send private message
djedy
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2006
Posts: 1

PostPosted: Mon Apr 10, 2006 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

hi,i compiled the kernel with that options & without IDE,but iafter boot it hangs in grub,with a mesage about error 17
can anybody help m?
Back to top
View user's profile Send private message
gama
n00b
n00b


Joined: 14 Mar 2004
Posts: 13

PostPosted: Tue Apr 11, 2006 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

I don't use grub so I don't know the error 17 but are you sure you changed the file etc/grub.conf with the new disk?
Remember that now the hard disk is recognize as SCSI disk
Back to top
View user's profile Send private message
kamikaze04
Guru
Guru


Joined: 28 Mar 2004
Posts: 366
Location: Valencia-Spain

PostPosted: Mon Jul 03, 2006 8:47 am    Post subject: Reply with quote

I also did the same. I applied the patch and dma is now on.

The patch is

Code:

diff -Naurp linux-2.6.16.orig/drivers/ide/pci/piix.c linux-2.6.16/drivers/ide/pci/piix.c
--- linux-2.6.16.orig/drivers/ide/pci/piix.c   2006-03-20 06:53:29.000000000 +0100
+++ linux-2.6.16/drivers/ide/pci/piix.c   2006-03-24 00:29:34.000000000 +0100
@@ -132,6 +132,7 @@ static u8 piix_ratemask (ide_drive_t *dr
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_82801DB_11:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_82801EB_11:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ESB_2:
+      case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_5:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_19:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH7_21:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ESB2_18:
@@ -447,6 +448,7 @@ static unsigned int __devinit init_chips
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_82801EB_11:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_82801E_11:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ESB_2:
+      case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_5:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_19:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH7_21:
       case PCI_DEVICE_ID_INTEL_ESB2_18:
@@ -578,6 +580,7 @@ static ide_pci_device_t piix_pci_info[]
    /* 22 */ DECLARE_PIIX_DEV("ICH4"),
    /* 23 */ DECLARE_PIIX_DEV("ESB2"),
    /* 24 */ DECLARE_PIIX_DEV("ICH8M"),
+   /* 25 */ DECLARE_PIIX_DEV("ICH6M"),
 };
 
 /**
@@ -655,6 +658,7 @@ static struct pci_device_id piix_pci_tbl
    { PCI_VENDOR_ID_INTEL, PCI_DEVICE_ID_INTEL_82801DB_1, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, 22},
    { PCI_VENDOR_ID_INTEL, PCI_DEVICE_ID_INTEL_ESB2_18, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, 23},
    { PCI_VENDOR_ID_INTEL, PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH8_6, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, 24},
+   { PCI_VENDOR_ID_INTEL, PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_5, PCI_ANY_ID, PCI_ANY_ID, 0, 0, 25},
    { 0, },
 };
 MODULE_DEVICE_TABLE(pci, piix_pci_tbl);
diff -Naurp linux-2.6.16.orig/include/linux/pci_ids.h linux-2.6.16/include/linux/pci_ids.h
--- linux-2.6.16.orig/include/linux/pci_ids.h   2006-03-20 06:53:29.000000000 +0100
+++ linux-2.6.16/include/linux/pci_ids.h   2006-03-24 00:28:35.000000000 +0100
@@ -2092,6 +2092,7 @@
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_0   0x2640
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_1   0x2641
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_2   0x2642
+#define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_5   0x2653
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_16   0x266a
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_17   0x266d
 #define PCI_DEVICE_ID_INTEL_ICH6_18   0x266e


Good luck
_________________
Todo lo que quisiste saber sobre google en: www.noticiasgoogle.es
Back to top
View user's profile Send private message
blue_american
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 92
Location: Coimbra, Portugal

PostPosted: Tue Sep 19, 2006 4:40 pm    Post subject: Reply with quote

I tried your patch (also downloaded 2.6.16 kernel) and I got:

dunkelheit ~ # patch -p0 < piix.patch
patching file linux-2.6.16/drivers/ide/pci/piix.c
Hunk #1 FAILED at 132.
Hunk #2 FAILED at 448.
Hunk #3 FAILED at 580.
Hunk #4 FAILED at 658.
4 out of 4 hunks FAILED -- saving rejects to file linux-2.6.16/drivers/ide/pci/piix.c.rej

dunkelheit ~ # patch -p0 < pci_ids.patch
patching file linux-2.6.16/include/linux/pci_ids.h
Hunk #1 FAILED at 2092.
1 out of 1 hunk FAILED -- saving rejects to file linux-2.6.16/include/linux/pci_ids.h.rej

Any ideias?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum