Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ati-drivers (fglrx) problem with gentoo-sources-2.6.12
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3, 4  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fkosa
n00b
n00b


Joined: 26 Jun 2005
Posts: 3

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 7:17 am    Post subject: ati-drivers (fglrx) problem with gentoo-sources-2.6.12 Reply with quote

Hello,

I have just upgraded my kernel from gentoo-sources-2.6.11-r11 to gentoo-sources-2.6.12-r1
I did not change the kernel .config , only recompiled it, reboot, and then I did a

emerge -a ati-drivers

again.

It compiled with the following warnings:

Code:

emerge -a ati-drivers

...

 * Building the DRM module...
make: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.12-gentoo-r1'
  CC [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agp3.o
  CC [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/nvidia-agp.o
  CC [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agpgart_be.o
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agpgart_be.c: In function `__fgl_agp_init':
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agpgart_be.c:7629: warning: `pm_register' is deprecated (declared at include/linux/pm.h:106)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agpgart_be.c: In function `__fgl_agp_cleanup':
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/agpgart_be.c:7639: warning: `pm_unregister_all' is deprecated (declared at include/linux/pm.h:116)
  CC [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/i7505-agp.o
  CC [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.o
In file included from /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:128:
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.h:56:48: warning: backslash and newline separated by space
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.h:57:6: warning: backslash and newline separated by space
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.h:58:41: warning: backslash and newline separated by space
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c: In function `firegl_stub_putminor':
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:511: warning: `inter_module_put' is deprecated (declared at include/linux/module.h:568)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:513: warning: `inter_module_unregister' is deprecated (declared at include/linux/module.h:565)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c: In function `firegl_stub_register':
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:533: warning: `inter_module_register' is deprecated (declared at include/linux/module.h:564)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:564: warning: `inter_module_put' is deprecated (declared at include/linux/module.h:568)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c: In function `__ke_verify_area':
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:1441: warning: `verify_area' is deprecated (declared at include/asm/uaccess.h:105)
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c: At top level:
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2650: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2868: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2871: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2872: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2873: warning: initialization from incompatible pointer type
/var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/firegl_public.c:2875: warning: initialization from incompatible pointer type
  LD [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/fglrx.o
  Building modules, stage 2.
  MODPOST
  CC      /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/fglrx.mod.o
  LD [M]  /var/tmp/portage/ati-drivers-8.14.13-r1/work/lib/modules/fglrx/build_mod/fglrx.ko
make: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.12-gentoo-r1'
>>> Test phase [not enabled]: media-video/ati-drivers-8.14.13-r1


after starting the X, X has no 3D acceleration.

The log says:

Code:

[/var/log/messages]

Jun 26 07:29:52 daisy Linux agpgart interface v0.101 (c) Dave Jones
Jun 26 07:29:52 daisy agpgart: Detected VIA P4X266 chipset
Jun 26 07:29:52 daisy agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xe0000000
Jun 26 07:29:52 daisy fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
Jun 26 07:29:52 daisy [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 429 MBytes.
Jun 26 07:29:52 daisy ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> Link [LNKA] -> GSI 11 (level, low) -> IRQ 11
Jun 26 07:29:52 daisy [fglrx] module loaded - fglrx 8.14.13 [Jun  8 2005] on minor 0

...

Jun 26 07:30:15 daisy [fglrx:firegl_unlock] *ERROR* Process 14751 using kernel context 0

...

Jun 26 08:10:03 daisy gdm[14737]: gdm_slave_xioerror_handler: Végzetes X hiba - :0 újraindítása
Jun 26 08:10:07 daisy [fglrx] Kernel AGP support doesn't provide agplock functionality.
Jun 26 08:10:07 daisy Unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual address 00000001
Jun 26 08:10:07 daisy printing eip:
Jun 26 08:10:07 daisy e126ca54
Jun 26 08:10:07 daisy *pde = 1ac25067
Jun 26 08:10:07 daisy *pte = 00000000
Jun 26 08:10:07 daisy Oops: 0002 [#1]
Jun 26 08:10:07 daisy PREEMPT
Jun 26 08:10:07 daisy Modules linked in: microcode snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_seq_oss snd_seq_midi_event snd_seq snd_via82xx gameport snd_ac97_codec snd_pcm snd_time
r snd_page_alloc snd_mpu401_uart snd_rawmidi snd_seq_device snd evdev fglrx spca5xx videodev subfs via_agp agpgart e100 pcspkr
Jun 26 08:10:07 daisy CPU:    0
Jun 26 08:10:07 daisy EIP:    0060:[<e126ca54>]    Tainted: P      VLI
Jun 26 08:10:07 daisy EFLAGS: 00213246   (2.6.12-gentoo-r1-fk)
Jun 26 08:10:07 daisy EIP is at agp_copy_info+0x14/0x9b [agpgart]
Jun 26 08:10:07 daisy eax: 00000000   ebx: 00000001   ecx: 0000000b   edx: e1356560
Jun 26 08:10:07 daisy esi: d7b56e70   edi: 00000001   ebp: 40046463   esp: d7b56e1c
Jun 26 08:10:07 daisy ds: 007b   es: 007b   ss: 0068
Jun 26 08:10:07 daisy Process X (pid: 15355, threadinfo=d7b56000 task=df486a20)
Jun 26 08:10:07 daisy Stack: e136c954 00000000 e136c978 e134045a d7b56e70 00000001 00000000 c01b732f
Jun 26 08:10:07 daisy dd94ec80 d27af660 00014000 e136c760 e1347155 db2dde80 00000001 0000000f
Jun 26 08:10:07 daisy e1347d89 d0ddbf80 e136c8fc bff31440 07aff000 e136de90 e136de84 e136c760
Jun 26 08:10:07 daisy Call Trace:
Jun 26 08:10:07 daisy [<e134045a>] __ke_agp_copy_info+0x118/0x176 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<c01b732f>] reiserfs_file_write+0x51c/0x6b6
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1347155>] firegl_init_aperture+0xb5/0x1d0 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1347d89>] firegl_aperture_size+0x49/0x60 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1349a0e>] firegl_umm_init+0x31e/0x450 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e126b010>] agp_backend_acquire+0x10/0x2a [agpgart]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e133ffe6>] __ke_agpgart_available+0x66/0x6f [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1340097>] __ke_agp_available+0xa8/0xbd [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e13554fb>] drm_agp_init+0x7b/0x90 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1355e06>] _firegl_agp_acquire+0x76/0x360 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1355af7>] firegl_agp_acquire+0x77/0xa0 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e13496f0>] firegl_umm_init+0x0/0x450 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e1355a80>] firegl_agp_acquire+0x0/0xa0 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<e134191d>] firegl_ioctl+0x15d/0x1e0 [fglrx]
Jun 26 08:10:07 daisy [<c0172e27>] do_ioctl+0x6f/0xa9
Jun 26 08:10:07 daisy [<c0173004>] vfs_ioctl+0x65/0x1e1
Jun 26 08:10:07 daisy [<c01731c5>] sys_ioctl+0x45/0x6c
Jun 26 08:10:07 daisy [<c01030a7>] sysenter_past_esp+0x54/0x75
Jun 26 08:10:07 daisy Code: 51 04 a1 44 20 27 e1 c1 f8 0c 29 c2 b8 00 00 00 00 0f 48 d0 89 d0 c3 57 31 c0 b9 0b 00 00 00 56 53 8b 5c 24 14 8b 74 24 10 89 df <f3> ab 85
f6 74 71 8b 06 0f b7 00 66 89 03 8b 06 0f b7 40 02 c7
Jun 26 08:10:31 daisy <6>SysRq : Emergency Sync
Jun 26 08:10:31 daisy Emergency Sync complete
Jun 26 08:10:32 daisy SysRq : Emergency Remount R/O


when I restart X, the computer hangs

Code:

[/var/log/X.org.0.log]
...

(II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
(II) fglrx(0):     Name: fglrx
(II) fglrx(0):     Version: 8.14.13
(II) fglrx(0):     Date: Jun  8 2005
(II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
(II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
(II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
(II) fglrx(0):     Build-Kernel UTS_RELEASE:        2.6.12-gentoo-r1-fk
(II) fglrx(0):     Build-Kernel MODVERSIONS:        no
(II) fglrx(0):     Build-Kernel __SMP__:            no
(II) fglrx(0):     Build-Kernel PAGE_SIZE:          0x1000
(II) fglrx(0): [drm] register handle = 0xe5000000
(EE) fglrx(0): [agp] unable to acquire AGP, error "xf86_ENODEV"
(EE) fglrx(0): cannot init AGP
(II) fglrx(0): [drm] removed 1 reserved context for kernel
(II) fglrx(0): [drm] unmapping 8192 bytes of SAREA 0xe087a000 at 0xb7cf8000
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed!                  *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO)             *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available                *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xd0000000 FBMappedSize: 0x08000000
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1024,8191)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1024,768) (front color buffer - assumption)
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(II) fglrx(0): Using hardware cursor (scanline 768)
(II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1024 x 7419

...


Code:

uname -a

Linux daisy 2.6.12-gentoo-r1-fk #1 Sun Jun 26 02:00:58 CEST 2005 i686 Intel(R) Celeron(R) CPU 2.00GHz GenuineIntel GNU/Linux


Code:

lspci

0000:00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8753 [P4X266 AGP] (rev 01)
0000:00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8633 [Apollo Pro266 AGP]
0000:00:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9 [Ethernet Pro 100] (rev 05)
0000:00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233 PCI to ISA Bridge
0000:00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
0000:00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
0000:00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
0000:00:11.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 1b)
0000:00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 30)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (rev 01)
0000:01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (Secondary) (rev 01)


Code:

lsmod

Module                  Size  Used by
fglrx                 237308  0
via_agp                 7680  1
agpgart                28744  2 fglrx,via_agp
microcode               5664  0
snd_pcm_oss            48288  0
snd_mixer_oss          17280  3 snd_pcm_oss
snd_seq_oss            31872  0
snd_seq_midi_event      6784  1 snd_seq_oss
snd_seq                49424  4 snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_via82xx            24000  5
gameport               11784  1 snd_via82xx
snd_ac97_codec         77432  1 snd_via82xx
snd_pcm                82440  3 snd_pcm_oss,snd_via82xx,snd_ac97_codec
snd_timer              21636  2 snd_seq,snd_pcm
snd_page_alloc          7556  2 snd_via82xx,snd_pcm
snd_mpu401_uart         6272  1 snd_via82xx
snd_rawmidi            20896  1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device          6924  3 snd_seq_oss,snd_seq,snd_rawmidi
snd                    46692  17 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq_oss,snd_seq,snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
evdev                   7680  0
spca5xx               316568  0
videodev                7552  1 spca5xx
subfs                   6400  3
e100                   34688  0
pcspkr                  3396  0


With gentoo-sources-2.6.11-r11 I did not have any problem, ati drivers just work fine.

I do not know whether the kernel via-agp module became buggy, or the fglrx-module needs patching for kernel-2.6.12... :?

thx

fkosa
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 953
Location: Portugal

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 11:03 am    Post subject: Reply with quote

Same problem here ...
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
Mit
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Apr 2003
Posts: 260
Location: Under a rock.

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 11:22 am    Post subject: Reply with quote

The ATi drivers don't work with the 2.6.12 kernel.

Have a look at http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=136 for a patch that will add support for 2.6.12 :)
_________________
Tim
Personal Site
FeedJuggler - RSS Made Easy
The TV Guide
Back to top
View user's profile Send private message
fkosa
n00b
n00b


Joined: 26 Jun 2005
Posts: 3

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you Mit! But the latest e-build contains some patches already for the 2.6.12 kernel, and it compiles, but does not work. I've tried to patch the gentoo patched fglrx-source, but patching fails because of previous patches.

The link You posted shows a bug, but it's still not in 'fixed' state.

Hope someone solves this soon.
Back to top
View user's profile Send private message
djh-world
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Jan 2004
Posts: 281
Location: Nottingham, UK

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

I have successfully booted a patched fglrx module, BUT I never got direct rendering to work.

I'd suggest it's safer to just wait for ATI to release something that will work.
_________________
djh-solutions :: freelance web design | solution provider
Back to top
View user's profile Send private message
^SMOK^
n00b
n00b


Joined: 08 May 2005
Posts: 3
Location: Poland

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 9:22 pm    Post subject: Reply with quote

Wow i have the same problem.. It simpli wont work i gues...
Stupid Ati developers.. thie are so slow and patetic, thier drivers simply sucks. I gues the 2.6.12 kernel wont work wiht ouer ati's will have to wait mounth or 2 for some diriver... Until that, i gues we have to work on 2.6.11 kernel version - well i dont cry, it is table on gentoo, and x serwer can be restaten 100 times whit no error..

Any way inn 2.6.12 kernel i havent seen any usefole modules.. But, i have seen somthing goodfor laptop's nad notebook's. Any way we stil have one revizion made, whit this kernel so we can wait for some more paches, and more stable version of gentoo kernel..

Sory for bad english - i dont write to moch..

ps. My english is bheter then ati drivers after all :P
_________________
Will make gentoo working.. "I holp"
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 953
Location: Portugal

PostPosted: Sun Jun 26, 2005 9:30 pm    Post subject: Reply with quote

well i have wait during 120 days for ati-drivers amd64 ... but when i receive new driver's they were very cool so, it's let's wait and have some patient ...

What is uncool is flash ...

more then a year for 64b version ...
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
RaZoR1394
Guru
Guru


Joined: 09 Jan 2005
Posts: 356

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 7:08 am    Post subject: Reply with quote

The Ati drivers work perfectly fine with 2.6.12-r1 and I'm even running ~amd64 and gcc 3.4.4 but on my ~x86 it throws out the same warnings as above. I haven't tried DRI yet though. According to that message I would say that the agpgart module doesn't feel like working together with the fglrx module. I think the fglrx module compiles fine on my ~amd64 machine just because there is no agpgart module to work against as I run PCI-E instead of AGP.
Back to top
View user's profile Send private message
beatryder
Veteran
Veteran


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 1138

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 5:02 pm    Post subject: Reply with quote

I dont understand how you guys are haveing problems, I have managed to compile my drivers for all the kernels,

from 2.6.11-gentoo-r7->r11 and 2.6.12-gentoo and 2.6.12-gentoo-r1.
_________________
Dont make it idiot proof, make it work.
Neucode.org
<suppressed key>
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 953
Location: Portugal

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 5:23 pm    Post subject: Reply with quote

i have compile to all, but whet i chenge from 6.11-r11 to .6.12 and later here is what happens

.6.11.x
Code:

 glxinfo |grep direct
direct rendering: Yes


.6.12.x
Code:

glxinfo |grep direct
direct rendering: No
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect


...
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
beatryder
Veteran
Veteran


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 1138

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm
I am running the latest gentoo sources, and mine works just fine

2.6.12-gentoo-r1
_________________
Dont make it idiot proof, make it work.
Neucode.org
<suppressed key>
Back to top
View user's profile Send private message
Mythos
l33t
l33t


Joined: 02 May 2004
Posts: 953
Location: Portugal

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 11:11 pm    Post subject: Reply with quote

Are you Amd64 user ?
_________________
Best Regards,
Sérgio Henrique
Linux dune 3.0.6-gentoo #1 SMP Thu Oct 27 16:47:29 WEST 2011 x86_64 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7500 @ 2.20GHz GenuineIntel GNU/Linux
Back to top
View user's profile Send private message
niskel
Guru
Guru


Joined: 17 Nov 2004
Posts: 457
Location: Fredericton, NB, Canada

PostPosted: Mon Jun 27, 2005 11:31 pm    Post subject: Reply with quote

Same problem here. 6.2.12-r1 on amd64 :(
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

I built it w/ gcc4 but says invalid module format :cry:
this is the first ive tried the ati drivers. i hope they get gcc4 support to go w/ the 2.6.12 support.
Back to top
View user's profile Send private message
fkosa
n00b
n00b


Joined: 26 Jun 2005
Posts: 3

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 7:03 pm    Post subject: Reply with quote

augury,

You should re-compile your kernel, if you upgraded gcc, because if you compile your kernel, and a module with different versions of gcc, they won't work together.
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 7:42 pm    Post subject: Reply with quote

yeah i noticed in dmesg that it was built w/ 3.4.3. that happens to me sometimes if i dont cp the gcc bins into /usr/bin.
now i get this. 2.6.12-mm2 x700 vivo
Code:

fglrx: Unknown symbol agp_unbind_memory
fglrx: Unknown symbol agp_allocate_memory
fglrx: Unknown symbol agp_free_memory
fglrx: Unknown symbol agp_backend_release
fglrx: Unknown symbol agp_copy_info
fglrx: Unknown symbol agp_bind_memory
fglrx: Unknown symbol agp_enable
fglrx: Unknown symbol agp_backend_acquire


I heard that i dont need any agp for a pci-e card...wtf
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

ok w/ intel_agp mod it goes in there now. my x11 driver is just an .o what do i for getting a lib'd job?
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 10:27 pm    Post subject: Reply with quote

ok now symbols. they say that the dlloaders flag is where this comes from. i need my sdk so i hope this is going to cause problems too. gcc4 screw up windows with nvidia. i wonder if this is an aceleration issue or just a x11 thing. let us all think about this whilst x11 compiles again.

Code:
 
. . .
Symbol DRIGetDrawableInfo from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol __glXActiveScreens from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetScreenIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetScreenIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetScreenIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAACheckTileReducibility from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetScreenIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetScreenIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol XAAGetPixmapIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol fbGetWinPrivateIndex from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
. . .
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Wed Jun 29, 2005 10:40 pm    Post subject: Reply with quote

!!! ERROR: x11-base/xorg-x11-6.8.99.13 failed.
!!! Function check_use_combos, Line 417, Exitcode 0
!!! The sdk and -dlloader USE flags are temporarily incompatible and result in a dead build.
!!! If you need support, post the topmost build error, NOT this status message.

LIES!!! LIES!!! LIES!!!
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 4:51 am    Post subject: Reply with quote

I built xorg w/ gcc4

xorg-x11-6.8.99.13 -3dfx -3dnow +bitmap-fonts -cjk -debug -dlloader +dmx -doc +font-server +insecure-drivers +ipv6 -minimal +mmx -nls -nocxx +opengl +pam -sdk +sse -static +truetype-fonts +type1-fonts (-uclibc) +xprint +xv
(should have left out bitmap-fonts)

CFLAGS="-Wl,-O1,--sort-common,--allow-shlib-undefined,--allow-multiple-definition,--enable-new-dtags,--hash-size=8161,-z,now,-z,combreloc,-z,muldefs -pipe -O3 -march=prescott -msse2 -mfpmath=sse -m128bit-long-double -fomit-frame-pointer -funroll-loops -fprefetch-loop-arrays -ffast-math -fbranch-target-load-optimize2 -DTT_CONFIG_OPTION_BYTECODE_INTERPRETER -ftracer -finline-limit=4096"

CXXFLAGS="-Wl,-O1,--sort-common,--allow-shlib-undefined,--allow-multiple-definition,--enable-new-dtags,--hash-size=8161,-z,now,-z,combreloc,-z,muldefs -pipe -O3 -march=prescott -msse2 -mfpmath=sse -m128bit-long-double -fomit-frame-pointer -funroll-loops -fprefetch-loop-arrays -ffast-math -fbranch-target-load-optimize2 -DTT_CONFIG_OPTION_BYTECODE_INTERPRETER -ftracer -finline-limit=4096 -fabi-version=0 -fno-enforce-eh-specs -fvisibility-inlines-hidden -fno-enforce-eh-specs"


w/ sse2 & sse3. I didnt use the sdk or dlloader, figure i have other hosts and i broke my wacom pen anywho. glcore,
glx, dbe, extmod, DPMS, dri, drm, v4l, ddc, ic2, fb, xaa, RandR, ATITVOUT loaded ok.

Code:

(**) fglrx(0): NoDRI = NO
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfglrxdrm.a
(II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
        compiled for 6.8.0, module version = 8.14.13
        ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) fglrx(0): Depth moves disabled by default
(**) fglrx(0): Capabilities: 0x00000800
(**) fglrx(0): cpuFlags: 0x8000001d
(**) fglrx(0): cpuSpeedMHz: 0x00000ca4
(==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
(**) fglrx(0): UseFastTLS=1
(**) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=0
(==) fglrx(0): EnablePrivateBackZ = NO
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
        [0] 0   0       0xcffe0000 - 0xcfff0000 (0x10001) MX[B]
        [1] 0   0       0xd0000000 - 0xe0000000 (0x10000001) MX[B]
        [2] -1  0       0xd0000000 - 0xdfffffff (0x10000000) MX[B](B)
        [3] -1  0       0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[B](B)
        [4] -1  0       0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
        [5] -1  0       0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [6] -1  0       0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [7] -1  0       0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [8] -1  0       0xcfefc000 - 0xcff00000 (0x4001) MX[B]
        [9] -1  0       0xcfde8000 - 0xcfdebff0 (0x3ff1) MX[B]
        [10] -1 0       0xcfdef800 - 0xcfdefff0 (0x7f1) MX[B]
        [11] -1 0       0xcfcffc00 - 0xcfcffff0 (0x3f1) MX[B]
        [12] -1 0       0xcfcff800 - 0xcfcffbf0 (0x3f1) MX[B]
        [13] -1 0       0xcfcf4000 - 0xcfcf8000 (0x4001) MX[B]
        [14] -1 0       0xcffc0000 - 0xcffe0000 (0x20001) MX[B](B)
        [15] -1 0       0xcffe0000 - 0xcfff0000 (0x10001) MX[B](B)
        [16] -1 0       0xcfff0000 - 0xd0000000 (0x10001) MX[B](B)
        [17] 0  0       0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B]
        [18] 0  0       0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B]
        [19] 0  0       0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B]
        [20] 0  0       0x0000e000 - 0x0000e100 (0x101) IX[B]
        [21] -1 0       0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [22] -1 0       0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
        [23] -1 0       0x0000c800 - 0x0000c900 (0x101) IX[B]
        [24] -1 0       0x0000b800 - 0x0000b840 (0x41) IX[B]
        [25] -1 0       0x00000400 - 0x00000420 (0x21) IX[B]
        [26] -1 0       0x00009400 - 0x00009410 (0x11) IX[B]
        [27] -1 0       0x00009800 - 0x00009800 (0x1) IX[B]
        [28] -1 0       0x0000a000 - 0x0000a000 (0x1) IX[B]
        [29] -1 0       0x0000a400 - 0x0000a400 (0x1) IX[B]
        [30] -1 0       0x0000a800 - 0x0000a800 (0x1) IX[B]
        [31] -1 0       0x0000ffa0 - 0x0000ffb0 (0x11) IX[B]
        [32] -1 0       0x00009000 - 0x00009020 (0x21) IX[B]
        [33] -1 0       0x00008800 - 0x00008820 (0x21) IX[B]
        [34] -1 0       0x00008400 - 0x00008420 (0x21) IX[B]
        [35] -1 0       0x00008000 - 0x00008020 (0x21) IX[B]
        [36] -1 0       0x0000e000 - 0x0000e100 (0x101) IX[B](B)
        [37] 0  0       0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B]
        [38] 0  0       0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
(II) fglrx(0): UMM area:     0xd0954000 (size=0x0769c000)
(II) fglrx(0): driver needs X.org 6.8.x
(II) fglrx(0): detected X.org 6.8.99
(EE) fglrx(0): R200DRIScreenInit failed (DRI version = 5.0.0, expected 4.1.0). Disabling DRI.
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed!                  *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO)             *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available                *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xd0000000 FBMappedSize: 0x07ff0000
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1600,8191)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1600,1200) (front color buffer - assumption)
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled

I wouldnt know what the difference this makes, maybe ill try GL later.

My desktop looks great, windows move around w/out problem. No artifacts or anomalies, loads fast.

running:
P5AD2-E-Premium, Pentium 640, Asus ax700pro (vivo) @ 1600x1200.
Now it needs to give a v4l port.


Last edited by augury on Thu Jun 30, 2005 5:23 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
augury
l33t
l33t


Joined: 22 May 2004
Posts: 718
Location: philadelphia

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 4:56 am    Post subject: Reply with quote

oh yeah i still get :
Code:

(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:4:0:1) found
(WW) ****INVALID MEM ALLOCATION**** b: 0xd0000000 e: 0xe0000000 correcting
(WW) fglrx(0): Failed to set up write-combining range (0xd7000000,0xff0000)
(WW) fglrx(0): Failed to set up write-combining range (0xd6000000,0x1ff0000)
(WW) fglrx(0): Failed to set up write-combining range (0xd4000000,0x3ff0000)
(WW) fglrx(0): Failed to set up write-combining range (0xd0000000,0x7ff0000)
Symbol drmUnmap from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol drmMap from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol firegl_CheckMagic from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
Symbol firegl_QueryHwCaps from module /usr/X11R6/lib/modules/drivers/fglrx_drv.o is unresolved!
. . .

only it works now so these arent symptoms of dlloader, only what you see when the xsession fails.
Back to top
View user's profile Send private message
Rumzajs
n00b
n00b


Joined: 04 May 2005
Posts: 33

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 10:43 am    Post subject: Reply with quote

same problem here

kernel 2.6.11-r11 and below works fine with ati-drivers,
kernel 2.6.12 and higher = dont works (all looks fine, kernel-compile, ati-driver merge, but direct rendering dont works )

dmesg : [fglrx:firegl_unlock] *ERROR* Process [PID] using kernel context 0

#top -b -n 1 says Process [PID] = 'X'

info : i always compile the kernel by myself and dont use genkernel
Back to top
View user's profile Send private message
niskel
Guru
Guru


Joined: 17 Nov 2004
Posts: 457
Location: Fredericton, NB, Canada

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 11:51 am    Post subject: Reply with quote

Rumzajs wrote:
same problem here

kernel 2.6.11-r11 and below works fine with ati-drivers,
kernel 2.6.12 and higher = dont works (all looks fine, kernel-compile, ati-driver merge, but direct rendering dont works )

dmesg : [fglrx:firegl_unlock] *ERROR* Process [PID] using kernel context 0

#top -b -n 1 says Process [PID] = 'X'

info : i always compile the kernel by myself and dont use genkernel


I get this exact problem. In addition to not having any DRI, the system locks when X is shutdown/restarted.
Back to top
View user's profile Send private message
xordan
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 148

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

This patch http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=136#c33 makes the drivers work with direct rendering for me.
Back to top
View user's profile Send private message
niskel
Guru
Guru


Joined: 17 Nov 2004
Posts: 457
Location: Fredericton, NB, Canada

PostPosted: Thu Jun 30, 2005 1:31 pm    Post subject: Reply with quote

How do I apply this patch? Is there some way to put it in a portage overlay?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4  Next
Page 1 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum