Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
error with emerge sed on Tiger 10.4.1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gene-bean
n00b
n00b


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 9
Location: Georgia, USA

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 8:17 am    Post subject: error with emerge sed on Tiger 10.4.1 Reply with quote

Hello, I just installed portage and was tring to run emerge system and got this:
Code:
>>> Completed installing sed-4.1.4 into /var/tmp/portage/sed-4.1.4/image/

>>> Merging sys-apps/sed-4.1.4 to /
--- /bin/
>>> /bin/sed
--- /usr/
--- /usr/bin/
--- /usr/share/
--- /usr/share/doc/
--- /usr/share/doc/sed-4.1.4/
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/AUTHORS.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/BUGS.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/ChangeLog.gz
--- /usr/share/doc/sed-4.1.4/examples/
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/examples/dos2unix.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/examples/unix2dos.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/NEWS.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/README-alpha.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/README.boot.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/README.gz
>>> /usr/share/doc/sed-4.1.4/THANKS.gz
>>> /usr/share/doc/sed.html
--- /usr/share/info/
>>> /usr/share/info/sed.info.gz
--- /usr/share/man/
--- /usr/share/man/man1/
>>> /usr/share/man/man1/gsed.1.gz
!!! failed to properly create symlink:
!!! /usr/bin/gsed -> /bin/gsed
!!! [Errno 2] No such file or directory: '/usr/bin/gsed'
!!! Failed to move file.
!!! /usr/bin/gsed -> /bin/gsed


HELP PLEASE!!!

My system is an iBook G4 with Tiger 10.4.1

Thanks,
Gene-Bean
Back to top
View user's profile Send private message
nonhuman
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Sep 2002
Posts: 236
Location: Washington DC

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 5:42 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having this same problem, and it's preventing me from emerging the system.
_________________
"Ambition is a poor excuse for not having sense enough to be lazy." -Edgar Bergen
Back to top
View user's profile Send private message
mythos2781
n00b
n00b


Joined: 14 Jun 2005
Posts: 3

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 6:28 pm    Post subject: Same problem Reply with quote

I am also haveing the same problem i found some stuff on the wiki but it hasnt helped
http://gentoo-wiki.com/PortingTips
Back to top
View user's profile Send private message
nonhuman
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Sep 2002
Posts: 236
Location: Washington DC

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 6:39 pm    Post subject: Reply with quote

There's some stuff on the Gentoo wiki here: http://gentoo-wiki.com/Talk:Gentoo_for_Mac_OS_X (scroll down to the bottom).

I'll give it a try when I have a second.
_________________
"Ambition is a poor excuse for not having sense enough to be lazy." -Edgar Bergen
Back to top
View user's profile Send private message
nonhuman
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Sep 2002
Posts: 236
Location: Washington DC

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 6:59 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, that fixed it. Here's exactly what I did.

Code:

ebuild /usr/portage/sys-apps/sed/sed-4.1.4.ebuild unpack
ebuild /usr/portage/sys-apps/sed/sed-4.1.4.ebuild compile
ebuild /usr/portage/sys-apps/sed/sed-4.1.4.ebuild install
mv /var/tmp/portage/sed-4.1.4/image/bin/sed /var/tmp/portage/sec-4.1.4/image/bin/gsed
FEATURES=-collision-protect ebuild /usr/portage/sys-apps/sed/sed-4.1.4.ebuild qmerge


Of course now I'm having problems with Pico...

[edit]
Pico was taken care of with a
Code:
emerge -i app-editors/pico-0.0.1

_________________
"Ambition is a poor excuse for not having sense enough to be lazy." -Edgar Bergen
Back to top
View user's profile Send private message
shepmaster
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 May 2004
Posts: 105

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 9:11 pm    Post subject: I agree with a bug... Reply with quote

I think I agree that this should not be happening... perhaps someone should file a bug report?

Thanks for the hack to get around it, had to blow away my install and was reinstalling when I hit this snag.

Peace.
Back to top
View user's profile Send private message
nonhuman
Apprentice
Apprentice


Joined: 30 Sep 2002
Posts: 236
Location: Washington DC

PostPosted: Tue Jun 14, 2005 10:36 pm    Post subject: Re: I agree with a bug... Reply with quote

shepmaster wrote:
I think I agree that this should not be happening... perhaps someone should file a bug report?

Thanks for the hack to get around it, had to blow away my install and was reinstalling when I hit this snag.

Peace.


Yeah, it looks to me like the /etc/make.profile/package.provided isn't being respected at all. If it was portage wouldn't try to install sed and pico.
_________________
"Ambition is a poor excuse for not having sense enough to be lazy." -Edgar Bergen
Back to top
View user's profile Send private message
gene-bean
n00b
n00b


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 9
Location: Georgia, USA

PostPosted: Thu Jun 16, 2005 11:21 pm    Post subject: Thanks! Reply with quote

Thanks for the help everyone! The hack to get around this worked for me also.
I submitted a bug for this. http://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=96321
Hopefully it will be resolved soon.

Anyone know of any downsides to injecting pico like the hack says to? I did it but wonder if it may haunt me later.


--Gene-Bean:D
Back to top
View user's profile Send private message
gene-bean
n00b
n00b


Joined: 21 Feb 2005
Posts: 9
Location: Georgia, USA

PostPosted: Fri Jun 17, 2005 6:04 am    Post subject: Fixed Reply with quote

From the bug mentioned above,

Quote:
------ Additional Comment #1 From Lina Pezzella 2005-06-16 20:32 PDT [reply] -------
Fixed in CVS. My apologies.


Isn't it cool when things move quick! 8)
If there is someone who has not used the work around yet please post the results of if it really does (or does not) work for you now.
Back to top
View user's profile Send private message
gongloo
n00b
n00b


Joined: 01 Nov 2002
Posts: 19
Location: Boston, MA, USA

PostPosted: Sat Jun 18, 2005 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for posting to bugzilla, guys. As a developer, I rarely have time enough even for dev work, let alone browsing the forum seeking out bugs. Especially as of late, we're low on Mac OS X devs, so there's plenty of work to go around without 'wasting' time on the forums. Nonetheless, I do want to point out (yet again) that it's absolutely necessary that you post bugs to bugzilla. Quite frankly, we won't see them otherwise.

Lina and I took a look at this bug as soon as we got the chance because it was a system blocker. Please post to the bug if there are any more problems after an 'emerge sync'.

Thanks again.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Gentoo Forums Forum Index Gentoo for Mac OS X (Portage for Mac OS X) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum