Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HOWTO get synaptics touchpad working on 2.6.0
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sepp
Guru
Guru


Joined: 11 Jul 2002
Posts: 330

PostPosted: Sun Oct 12, 2003 2:55 pm    Post subject: Reply with quote

here's how I got everything working (scrollig, tap ...):

these are my setting in XF86Config

Code:
Section "ServerLayout"
        Identifier     "XFree86 Configured"
        Screen      0  "Screen0" 0 0
        InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
        InputDevice     "touchpad" "SendCoreEvents"
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Module"
        Load  "extmod"
        Load  "dri"
        Load  "dbe"
        Load  "record"
        Load  "xtrap"
        Load  "glx"
        Load  "speedo"
        Load  "type1"
        Load  "synaptics"
EndSection


Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse0"
        Driver      "mouse"
        Option      "Protocol" "auto"
        Option      "Device" "/dev/input/mouse1"
EndSection
 
# Touchpad - Synaptics driver
 
Section "InputDevice"
    Driver      "synaptics"
    Identifier  "touchpad"
    Option      "Device"       "/dev/input/event0"
    Option      "Protocol"     "event"
    Option      "LeftEdge"     "1900"
    Option      "RightEdge"    "5400"
    Option      "BottomEdge"   "1800"
    Option      "TopEdge"      "3900"
    Option      "FingerLow"    "25"
    Option      "FingerHigh"   "30"
    Option      "MaxTapTime"   "180"
    Option      "MaxTapMove"   "220"
    Option      "VertScrollDelta" "100"
    Option      "MinSpeed"     "0.02"
    Option      "MaxSpeed"     "0.18"
    Option      "AccelFactor"  "0.0010"
EndSection


it just worked for if I set the mouse device to /dev/input/mouse1
and the touchpad to /dev/input/event0. whenever I tried to configure both as mouse or event device the touchpad got disabled.
and it's also very important to set touchpad as

Code:
InputDevice     "touchpad" "SendCoreEvents"

in the ServerLayout section!! CorePointer will not work.

in my kernel config I have:

Code:
Input device support:

* Event interface
*Mice
 * PS/2 Mouse
 * Synaptics Touchpad



I'm using this setup with kernel 2.6.0-test7 and xfree-4.3.99-13
Back to top
View user's profile Send private message
ruomad
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 17 Apr 2003
Posts: 93

PostPosted: Mon Oct 13, 2003 2:05 pm    Post subject: synaptics touchpad in test7 Reply with quote

Do'nt know if it's only for me but I discovered that one _has_ to compile the psmouse driver in the kernel and not as a module, otherwise touchpad is not even detected...

Anyone has the same problem ?

2.6.0-test7-bk2
Acer TravelMate 800LMi
Back to top
View user's profile Send private message
drakos7
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2003
Posts: 294
Location: Rockville, MD, USA, Earth, Sol

PostPosted: Mon Oct 13, 2003 8:36 pm    Post subject: Reply with quote

2.60-test6-mm4 and XFree 4.3-r3: Sony GRX 550
touchpad works great. I had to remove my old psmouse_ext=1 hack from my grub file. Horizontal and vertical scrolling where available (eg. Firebird, Evolution)
Code:
Section "InputDevice"
        Identifier  "Mouse2"
        Driver      "synaptics"
        Option      "Protocol" "event"
        Option      "Device" "/dev/input/event0"
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
quark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 102
Location: Hessen, Germany

PostPosted: Tue Oct 21, 2003 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

I ended up with some problems after newest kernel update. Everything worked just fine with test5, but not with test8 :(

Touchpad is not recognized with Protocol "auto-dev" and tapping won't work with Protocol "event" (and the motion of the pointer is somehow very inaccurate).

Does anyone know a way around this w/o patching the X sources? I have no time for that in few weeks...
_________________
HP Compaq nx9420 || Intel Core2 CPU T7200 @ 2GHz | 2Gb RAM | 120Gb HD
HP Compaq nc2400 || Intel Core Duo CPU U2500 @ 1.2 GHz | 2Gb RAM | 120Gb HD
Back to top
View user's profile Send private message
watersb
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Sep 2002
Posts: 287
Location: where the hell is Tesuque, New Mexico?

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 12:30 am    Post subject: Reply with quote

quark wrote:
I ended up with some problems after newest kernel update. Everything worked just fine with test5, but not with test8 :(


Working for me... with kernel updates the /dev/input/eventX jumps around, the touchpad is always on a different value for 'X'...

Dell Inspiron 8000 with test8-love3.
Back to top
View user's profile Send private message
quark
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 06 Jun 2003
Posts: 102
Location: Hessen, Germany

PostPosted: Tue Oct 28, 2003 9:28 am    Post subject: Reply with quote

watersb wrote:
Working for me... with kernel updates the /dev/input/eventX jumps around, the touchpad is always on a different value for 'X'...

Thank you. I hadn't noticed this jumping around before and had no idea that it could be the cause. Well, it was. Chancing the Device option to "/dev/input/event1" fixed everything :)
_________________
HP Compaq nx9420 || Intel Core2 CPU T7200 @ 2GHz | 2Gb RAM | 120Gb HD
HP Compaq nc2400 || Intel Core Duo CPU U2500 @ 1.2 GHz | 2Gb RAM | 120Gb HD
Back to top
View user's profile Send private message
kurtb
n00b
n00b


Joined: 05 Nov 2003
Posts: 23

PostPosted: Wed Nov 05, 2003 4:06 am    Post subject: ServerLayout Reply with quote

I actually was able to set my synaptics device as CorePointer in the ServerLayout in test9. Just an FYI.
Back to top
View user's profile Send private message
MortenLJ
n00b
n00b


Joined: 06 Nov 2003
Posts: 3

PostPosted: Thu Nov 06, 2003 9:32 am    Post subject: Reply with quote

I have tried to cat all the different devices described earlier in this thread, none of them display anything when i use the pad. Could the pad be associated to another device or none at all?
Back to top
View user's profile Send private message
hulk2nd
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 512
Location: Freiburg, Germany

PostPosted: Fri Nov 28, 2003 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

don't forget to patch your kernel with the included patch if you have an alps pointer device.
Back to top
View user's profile Send private message
-=LeXuS=-
n00b
n00b


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 56

PostPosted: Sat Nov 29, 2003 6:02 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,
Does anybody has an working config for alps touchpads (for example Dell Inspiron 8200)? I has compiled my kernel with alps patch, enabled event interface and synaptics enabled... I've tried the X Input Section from the INSTALL file (from the packaged mentioned on top of the thread) and the config in this thread.Nothing works. I can use the buttons, and taping the touchpad works too, but no movement of the cursor!

If i enabled SharedMemory to use synclient i get an "No touchpad found!" message. I've looked at the source and there is an blabla->issynaptics==true line, maybe the alps patch returns false... so this has not to be a big deal.

Any suggestions?

Bye
Back to top
View user's profile Send private message
doggy
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 21
Location: Thailand

PostPosted: Sat Jan 03, 2004 12:00 pm    Post subject: Reply with quote

I have exactly the same problem (tap works, but cursor won't move). Has anyone figured this out? I have an ALPS touchpad & kernel 2.6.0-mm2.
Back to top
View user's profile Send private message
hulk2nd
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 512
Location: Freiburg, Germany

PostPosted: Sat Jan 03, 2004 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

here is my xconfig. alps touchpad, with kernel patch:
Code:
Load "synaptics"
this comes to the module section
Code:
    Identifier  "Mouse1"
    Driver      "synaptics"
    Option      "Protocol"              "event"
    Option      "Device"                "/dev/input/event1"
    Option      "LeftEdge"              "60"
    Option      "RightEdge"             "830"
    Option      "TopEdge"               "70"
    Option      "BottomEdge"            "650"
    Option      "FingerLow"             "25"
    Option      "FingerHigh"            "30"
    Option      "MaxTapTime"            "180"
    Option      "MaxTapMove"            "110"
    Option      "EmulateMidButtonTime"  "75"
    Option      "VertScrollDelta"       "50"
    Option      "HorizScrollDelta"      "50"
    Option      "MinSpeed"              "0.2"
    Option      "MaxSpeed"              "0.5"
    Option      "AccelFactor"           "0.01"
    Option      "EdgeMotionSpeed"       "40"
    Option      "UpDownScrolling"       "1"
    Option      "TouchpadOff"           "0"
and this to the input device section. hope that does help.

greets,
hulk
Back to top
View user's profile Send private message
doggy
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 21
Location: Thailand

PostPosted: Sat Jan 03, 2004 11:44 pm    Post subject: Reply with quote

yep i already did what was suggested in the README.alps.

I use /dev/input/event0 because my keyboard's handle is event1. I know the touchpad (probably) works in console as cat /dev/input/event0 gives lots of gibberish if i move finger on the pad. However in X only tapping on the pad and pushing buttons works. I cannot move the cursor. Any idea?

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
hulk2nd
Guru
Guru


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 512
Location: Freiburg, Germany

PostPosted: Sun Jan 04, 2004 5:10 am    Post subject: Reply with quote

have you tried to install the synaptics driver manually? at least in my case neither the pre build one, nor the one from the portage tree worked.
Back to top
View user's profile Send private message
doggy
n00b
n00b


Joined: 29 Jan 2003
Posts: 21
Location: Thailand

PostPosted: Sun Jan 04, 2004 6:08 am    Post subject: Reply with quote

yeah I downloaded the tarball and compiled the driver myself. it's really weird...it's not clear from the X log message that sth's obviously wrong either. for now i'm back to the plain touchpad -- pretty irritating not being able to finger-scroll :( if u have any other tricks let me know! thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
nyowe
n00b
n00b


Joined: 13 Mar 2004
Posts: 30

PostPosted: Thu Apr 15, 2004 9:33 am    Post subject: problems with 2.6.5/udev/synaptics/xorg-x11 Reply with quote

I have just made a new install of gentoo on my laptop and decided to go with the newest gentoo-dev-sources kernel, udev and xorg-x11. I am having an especially hard time trying to get my synaptics touchpad to work... i have followed the information on this and other threads, made the necessary adjustments to my /etc/X11/xorg.conf, etc but i am unable to locate the event to ascribe to the touchpad. I have tried all cat /dev/input/eventX but each time get "no such device" error. on startx i also get "no synaptics event device found(checked 5 nodes)" and "Fatal server error: failed to initialize core devices" ... what am i missing here??? would it be wise to use mknod to create the device beforehand??? :?: :?: :?: :?:
Back to top
View user's profile Send private message
-=LeXuS=-
n00b
n00b


Joined: 04 Nov 2003
Posts: 56

PostPosted: Thu Apr 15, 2004 10:13 am    Post subject: Reply with quote

Do you have event input support enabled in kernel?

Does any other devices (like a usb mouse) create events?

The eventX devices will be created automatically, i think. This means it wouldn't help to create this devices by hand.
Back to top
View user's profile Send private message
Sykus
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jul 2002
Posts: 131
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Wed Apr 21, 2004 12:27 am    Post subject: Reply with quote

my touchpad and trackpoint work perfectly fine, but i'm having no luck get a ps/2 mouse working when the laptop is plugged into a docking station. Thinkpad T40. the keyboard works find, just no mouse. though the touchpad still works.
Back to top
View user's profile Send private message
Coume
Guru
Guru


Joined: 11 Jun 2004
Posts: 306

PostPosted: Sun Sep 19, 2004 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

Hello there,

I'm stuck at getting my synaptic touchpad to work with my Xorg...
I am able to move the cursor, but when pressing on the touchpad to click nothing happens...

Here is my xorg.conf
Quote:
Section "Module"
Load "dbe" # Double buffer extension
SubSection "extmod"
Option "omit xfree86-dga" # don't initialise the DGA extension
EndSubSection
Load "type1"
Load "freetype"
Load "synaptics"
EndSection

# Touchpad - Synaptics driver
Section "InputDevice"
Driver "synaptics"
Identifier "Mouse [touchpad]"
Option "Device" "/dev/input/event1"
Option "Protocol" "event"
Option "LeftEdge" "1900"
Option "RightEdge" "5400"
Option "BottomEdge" "1800"
Option "TopEdge" "3900"
Option "FingerLow" "25"
Option "FingerHigh" "30"
Option "MaxTapTime" "180"
Option "MaxTapMove" "220"
Option "VertScrollDelta" "100"
Option "MinSpeed" "0.02"
Option "MaxSpeed" "0.18"
Option "AccelFactor" "0.0010"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Simple Layout"
Screen "Screen 1"
InputDevice "Touchpad" "CorePointer"
InputDevice "Mouse [touchpad]" "SendCoreEvents"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection


Ok, here are the problems...
If I have the xorg.conf like that, the keyboard is not responding, like a dead keyboard...
I do have the synaptics driver installed and I double checked that the synaptic uses /dev/input/event1
Any idea? how to solve that? I have been playing for a week with synaptics, but can't see a damned issue for this problem :( :cry:

Ludo
_________________
MythTVtalk.com - The MythTV Community forum
Back to top
View user's profile Send private message
Sargonas
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 213
Location: user@localhost

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

MythTVtalk.com wrote:
Hello there,

I'm stuck at getting my synaptic touchpad to work with my Xorg...
I am able to move the cursor, but when pressing on the touchpad to click nothing happens...

Here is my xorg.conf
Quote:

<snip>
Section "ServerLayout"
Identifier "Simple Layout"
Screen "Screen 1"
InputDevice "Touchpad" "CorePointer"
InputDevice "Mouse [touchpad]" "SendCoreEvents"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
EndSection
</snip>


Ok, here are the problems...
If I have the xorg.conf like that, the keyboard is not responding, like a dead keyboard...
I do have the synaptics driver installed and I double checked that the synaptic uses /dev/input/event1
Any idea? how to solve that? I have been playing for a week with synaptics, but can't see a damned issue for this problem :( :cry:

Ludo


Hmm I see that you have 2 touchpad devices, try and delete the line:
Code:

 InputDevice "Touchpad" "CorePointer"


and instead of InputDevice "Mouse [touchpad]" "SendCoreEvents" it should be:
Code:

    InputDevice "Mouse [touchpad]" "CorePointer"

_________________
I do not consider it an insult, but rather a compliment to be called an agnostic. I do not pretend to know where many ignorant men are sure -- that is all Agnosticism means. - Clarence Darrow
Back to top
View user's profile Send private message
Coume
Guru
Guru


Joined: 11 Jun 2004
Posts: 306

PostPosted: Wed Sep 22, 2004 5:39 pm    Post subject: Reply with quote

Hiya,

I should have post the link yesterday, but last night, I found the answer reading a xorg.conf from another user.

Here is the answer... http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=226219&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
I was tricky, at least I never saw the answer somewherelse!

Ludo
_________________
MythTVtalk.com - The MythTV Community forum
Back to top
View user's profile Send private message
troworld
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Dec 2003
Posts: 95
Location: ON, CA

PostPosted: Fri Oct 08, 2004 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

Hmmm. In Windows I can double tap on a window, drag it somewhere, then tap again and continue dragging. There is a delay before the drag behaviour is reset. This helps if you're highlighting lots of text and moving across the touchpad once isn't enough. You have time to move your finger back before the selection is lost.

Is there a way to do this with the synaptics driver?
Back to top
View user's profile Send private message
guyr
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Aug 2004
Posts: 237

PostPosted: Mon Oct 11, 2004 5:08 am    Post subject: How do I *remove* synaptics? Reply with quote

I seem to have the opposite problem. I haven't done anything at all to get Synaptics working on my laptop, and everything works - the side scroll bar, tap to click, etc. This is AMD64 kernel 2.6.7. In xorg.conf, my mouse section has protocol IMPS/2 and device /dev/mouse.

My problem is that I'm not getting sound events. I hear the startup and shutdown tunes play, but no event sounds play other than those. I'm wondering if it might be a interrupt conflict with the Synaptics. How can I remove the Synaptics if I haven't done anything to load it?
_________________
Guy Rouillier
Back to top
View user's profile Send private message
echto
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Jun 2002
Posts: 107

PostPosted: Tue Oct 12, 2004 2:20 am    Post subject: Reply with quote

MortenLJ wrote:
I have tried to cat all the different devices described earlier in this thread, none of them display anything when i use the pad. Could the pad be associated to another device or none at all?


I had the same problem. I built psmouse as a module rather than having it built into the kernel and then added it to autoload.d/kernel-2.6. Fixed the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
echto
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Jun 2002
Posts: 107

PostPosted: Tue Oct 12, 2004 2:24 am    Post subject: Reply with quote

watersb wrote:
quark wrote:
I ended up with some problems after newest kernel update. Everything worked just fine with test5, but not with test8 :(


Working for me... with kernel updates the /dev/input/eventX jumps around, the touchpad is always on a different value for 'X'...

Dell Inspiron 8000 with test8-love3.



Heres a perl script that will fix that.

http://www.plausible.org/r3000z/findmouse

echto
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum