Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
české forum
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rob3rt
n00b
n00b


Joined: 18 Apr 2002
Posts: 12
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Tue Apr 23, 2002 7:18 pm    Post subject: české forum Reply with quote

Ahoj všichni,
jen bych rád věděl, kolik Čechů tuto báječnou distro používá. Pokud máte nějaké otázky či dotazy ohledně gentoo a neumíte moc anglicky, zkuste je položit tady.

update: uplynulo již mnoho vody co jsem to zde vytvořil a gentoo se již v Čechách více než dobře zabydlelo.
Pokud si nevíte rady, zkuste http://forums.gentoo.cz/.
_________________
Smol Robert
robert.smol<at>stereoit.com


Last edited by rob3rt on Mon Mar 05, 2007 3:42 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
citron
n00b
n00b


Joined: 17 Apr 2002
Posts: 12
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Wed Apr 24, 2002 1:23 pm    Post subject: problem z anglictinou Reply with quote

Cau, problem z anglisctinou nemam, ale Gentoo pouzivam. Sem zatim vcelku spokojenej, potom co sem prosel RedHat-->Mandrake-->Gentoo sem konecne rad, ze mam system vcelku podle svejch predstav. Mimochodem.. prave se skolim na ZCU.

citron
Back to top
View user's profile Send private message
MartinSt
n00b
n00b


Joined: 09 May 2002
Posts: 13
Location: Ceske Budejovice, Czech Rep.

PostPosted: Mon May 13, 2002 12:36 pm    Post subject: Problem s pocestenim Reply with quote

Ahoj,

potreboval bych trochu poradit s pocestenim instalace. Zkousel jsem nainstalovat Window Maker, ale at delam co delam, furt je to anglicky.
Podle me, rozhodnuti o druhu jazykove verze je dano v ebuild souboru v techto radcich:


Code:

use nls   \
  && export LINGUAS="`ls po/*.po | sed 's:po/\(.*\)\.po$:\1:'`"   \
  || myconf="${myconf} --disable-nls --disable-locale"


(cili jestli to interpretuju spravne, tak pokud mam v use nastaveno nls, nastavi se promenna LINGUAS, ktera je nutna pro jazykove nastaveni Window makeru, podle souboru po/*.po). Nicmene, o tomto souboru *.po nevim vubec nic a kdyz tam natvrdo nastavim

Code:

&& export LINGUAS="cs"   \


tak to stejne nic neudela.

BTW, v dokumentaci k instalaci Window Makeru jsem zjistil, ze pro lokalizaci jeste potrebuji mit nainstalovany gettext, ale to taky nepomohlo...

Diky dopredu

Martin Strobl
Back to top
View user's profile Send private message
MartinSt
n00b
n00b


Joined: 09 May 2002
Posts: 13
Location: Ceske Budejovice, Czech Rep.

PostPosted: Fri May 17, 2002 5:52 am    Post subject: problem vyresen Reply with quote

Tak jsem mel spatne nastavene Locales. Uz to chodi O.K.
Back to top
View user's profile Send private message
musa
Guest





PostPosted: Mon Jul 01, 2002 8:33 am    Post subject: gentoo user Reply with quote

caues
hlasim dalsiho spokojeny usera.
Jedu gentoo zatim na notebooku a zatim jsem vse rozjel (pcmcia ...).
Ted jsem emergnul kde, a ceka me rozjet zvuk a hotovo.
Jinak s Linuxem zacinam, zkusil jsem RH ale potom co se to naistalovalo hladceji nez Win98 jsem se rozhod pro rychlika gentoo.

musa
(CVUT )
Back to top
Gentour
n00b
n00b


Joined: 01 May 2002
Posts: 57

PostPosted: Sun Jul 21, 2002 8:30 pm    Post subject: KDE a cestina Reply with quote

zdravim,
zkousel jsem skoro vsechny distribuce a mam nasledujici problem jen s gentoo :? at delam co delam, Konqueror a nejaky kde aplikace nezobrazujou nejaky ceske znaky a hlavne (ý), cesky muzu psat v kate a kedit .... Mozilla funfuje jak ma, nevite nekdo cim by to mohlo byt ? co na to vsechno ma vliv?
diky
Back to top
View user's profile Send private message
Maa01
n00b
n00b


Joined: 14 Aug 2002
Posts: 11
Location: Somewhere over the rainbow

PostPosted: Wed Aug 14, 2002 10:24 am    Post subject: Dalsi spokojenec Reply with quote

Hlasim dalsiho spokojence :)
_________________
Maa01
Back to top
View user's profile Send private message
bendis
n00b
n00b


Joined: 06 Nov 2002
Posts: 15

PostPosted: Wed Nov 06, 2002 8:08 pm    Post subject: Uz se nemuzu dockat... Reply with quote

Cau lidi!

Taky se uz nemuzu dockat, az si doma nainstaluju Gentoo, ale jsem ubohej modemista :( , tak si musim nejdriv namirrorovat tech 9GB source baliku... Tohle se ani na ZCU nestahuje nic moc...

Mejte se!
Bendis

P.S.: binary distros suck!
Back to top
View user's profile Send private message
fyzik
n00b
n00b


Joined: 09 Nov 2002
Posts: 54
Location: Prague, CZ

PostPosted: Mon Nov 25, 2002 12:19 am    Post subject: cz mirror Reply with quote

Ahoj

tady taky spokojeny uzivavel distribuce gentoo :)

mam dotaz - planujete nekdo udelani zrdcvadla pro gentoo linux?

mejte se fajn
-F
_________________
http://czfree.net
Back to top
View user's profile Send private message
Maa01
n00b
n00b


Joined: 14 Aug 2002
Posts: 11
Location: Somewhere over the rainbow

PostPosted: Sat Feb 01, 2003 2:20 pm    Post subject: Re: cz mirror Reply with quote

fyzik wrote:
Ahoj

tady taky spokojeny uzivavel distribuce gentoo :)

mam dotaz - planujete nekdo udelani zrdcvadla pro gentoo linux?

mejte se fajn
-F


Ahoj fyziku
nechtel by ses podelit o to, jak se ti povedlo skompilovat gentoo na 8 MB, jak jsi tvrdil v czfree.net foru? :)
K mirroru: jeden cas jsem uvazoval, ze napisu Yenyovi, at udela mirror na ftp.linux.cz, ale pak mne to preslo. A neni tady v Cechach nahodou nejaky mirror ibiblia?

Maa01
Back to top
View user's profile Send private message
scoorf
n00b
n00b


Joined: 02 Feb 2003
Posts: 9
Location: Czech Republic, Prague

PostPosted: Wed Feb 05, 2003 12:43 pm    Post subject: Reply with quote

zdravicko, hlasim dalsiho gentoo usera :)

Maa01: ty se snad vyskytujes vsude :D
Back to top
View user's profile Send private message
Maa01
n00b
n00b


Joined: 14 Aug 2002
Posts: 11
Location: Somewhere over the rainbow

PostPosted: Tue Feb 11, 2003 6:16 pm    Post subject: Reply with quote

scoorf: o tom si promluvime az zase pujdes domu temnym lesem :D

ALL: Funguje vam gpm?

Maa01
_________________
Maa01
Back to top
View user's profile Send private message
scoorf
n00b
n00b


Joined: 02 Feb 2003
Posts: 9
Location: Czech Republic, Prague

PostPosted: Thu Feb 13, 2003 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

Maa01: Yup, testovano na serveru a jede v pohode...
Back to top
View user's profile Send private message
JohnBlbec
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Feb 2003
Posts: 184

PostPosted: Sun Feb 16, 2003 8:29 pm    Post subject: zdravim Reply with quote

gentoo_users++;
--
v praci jsem to nainstaloval na obstarozni kousek amd 500 mhz se 192 mb ram, riva vanta tnt2, eth realtek 8139 a snd es1371 a vse jede k me plne spokojenosti (snad jenom tnt jsem jeste v x nerozchodil). je sice fakt, ze jsem to instaloval pres tyden a kompilace davala pc opravdu zabrat, ale stoji to za to ;o)

doma udelam to stejne v okamziku, kdy budu moct vymenit modem za kabel, bohuzel v brne se na lepsi casy moc neblyska ;o(

--
JB
Back to top
View user's profile Send private message
Visor
n00b
n00b


Joined: 07 Mar 2003
Posts: 2
Location: Plzen, Czech Republic

PostPosted: Fri Mar 07, 2003 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

Zdravim,

dalsi spokojenej ceskej user. Po tom co sem prosel RH, Slackware, Debian jsem zakotvil na Gentoo a spokojenost :D

Tom
_________________
Hi.
Back to top
View user's profile Send private message
lami
n00b
n00b


Joined: 09 Mar 2003
Posts: 23

PostPosted: Sun Mar 09, 2003 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Kdo umi psat, at udela carku :)
Uz se mi to podarilo nacpat na 4 pocitace (workstation v praci (Gentoo only) a doma (dual boot WinXP), kamosova workstation v praci (dual boot Win98) a muj experimentalni server) a pohoda jazz :)
Trochu bych ocenil pruhlednost Slackware - pro neprehlednost konfigurace jsem utekl od RedHatu - ale i tak je to dost cool 8)
Back to top
View user's profile Send private message
saleck
n00b
n00b


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 34

PostPosted: Thu Apr 03, 2003 8:50 pm    Post subject: P&#345;ipo&#269;t&#283;te si i m&#283; ;) Reply with quote

Už jedu na Gentoo přes měsíc a jsem víc než spokojený :lol:

Jen bych se zeptal - nemáte někdo také problém se zobrazováním českých znaků v Evolution? Mám jako desktop KDE a v Evolution se v menu, toolbaru a hlavičkách mailů (v textu ani v seznamu složek ne) nezobrazují české znaky - např. Předmět je zobrazen jako P_edm_t. :cry: Vážně bych užil radu. (LANG i LC_ALL jsou ISO-8859-2)
Back to top
View user's profile Send private message
peterk0
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 188
Location: Prague

PostPosted: Fri Apr 11, 2003 2:58 pm    Post subject: Reply with quote

neviem ci sa to rata, kedze som zo slovenska, ale kazdopadne gentoo ficim uz asi mesiac a chystam sa na unistal winxp :D
Back to top
View user's profile Send private message
Mickel
n00b
n00b


Joined: 25 Mar 2003
Posts: 13
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Sun Apr 13, 2003 8:22 pm    Post subject: dalsi z kraja :-) Reply with quote

No tiez niesom z ciech ale tiez bezim na linuxe :D Pomaly si zvykam ako firsttimer v linuxu. Ale asi takto som si predstavoval linux.
Zatial.

Mickel
_________________
Never forget, that amateurs build Noe Arch, professionals build Titanic. :-)
Back to top
View user's profile Send private message
R.i.c.
n00b
n00b


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 12
Location: Pardubice, Czech Republic

PostPosted: Sat Apr 26, 2003 3:46 pm    Post subject: Reply with quote

Zdravim lidi,
instaluju si Gentoo na muj domaci pocitac a nejako sem se v ty euforii zadrh. Pri bootovni se objevil tenhle kernel panic :( :

Kernel panic: VFS: unable mount root fs on 03:08

Nejdriv sem myslel ze nemuze namontovat partisnu, protoze nemam v jadre zapnutou podporu pro rieserfs, ale v tom problem asi neni (podporu mam zapnutou). Tady je rozlozeni myho disku

/dev/hda1 FAT32 (xpcka)
/dev/hda2 Ext'd
/dev/hda5 FAT32
/dev/hda6 Linux
/dev/hda7 Linux Swap
/dev/hda8 Linux

Jako bootloader mam nastaveny LILO. Lilo.conf vypada takhle

boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
timeout=60
lba32
default=xp

image=/boot/bzImage
label=Gentoo
read-only
vga=791
root=/dev/hda8

other=/dev/hda1
label=xp

Zkousel jsem taky nainstalovat Grub. Bohuzel neuspesne.
grub> root (hd0,0)
grub> setup (hd0,5)

Checking if "/boot/grub/stage1" exists ..... no
Checking if "/boot/stage1" exists ..... no

Error 15: File not found

Mozna ze je problem i nekde jinde :?: . Vedel by nekdo, kde je problem.........
Jinak si muzete pripsat dalsiho gentoo usera. V praci mi to chodi v pohode :)

Diik
_________________
Hello world!!!
Back to top
View user's profile Send private message
saleck
n00b
n00b


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 34

PostPosted: Sat Apr 26, 2003 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm - jako co se mountuje /dev/hda6? Neni to nahodou /boot? Pokud ano, pak je reseni jasne. :wink:

Pokud ne, pak by to mohl byt chybne nainstalovany grub. Je take mozne, ze podporu pro ResierFS mate zapnutou pouze jako modul a pak by bylo nejspis potreba vytvorit ram disk pro zavedeni systemu nebo dat podporu pro ReiserFS primo do jadra.
Back to top
View user's profile Send private message
R.i.c.
n00b
n00b


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 12
Location: Pardubice, Czech Republic

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 10:19 am    Post subject: Reply with quote

saleck wrote:
Hmm - jako co se mountuje /dev/hda6? Neni to nahodou /boot? Pokud ano, pak je reseni jasne. :wink:

Pokud ne, pak by to mohl byt chybne nainstalovany grub. Je take mozne, ze podporu pro ResierFS mate zapnutou pouze jako modul a pak by bylo nejspis potreba vytvorit ram disk pro zavedeni systemu nebo dat podporu pro ReiserFS primo do jadra.


Problem byl asi v tom ze sem sice mel zapnutou podporu, ale nenakopiroval jsem novej bzImage do /boot (hda6).... Sem ja to ale ...
Zavadec mam Lilo...

Ted mam zase jinej problem. Pri bootovani mam tenhle error

Loading Gentoo EBDA too big

Nevim vubec vo co go :-(

Any idea
_________________
Hello world!!!
Back to top
View user's profile Send private message
saleck
n00b
n00b


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 34

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Tohle by mohlo pomoci: http://lists.debian.org/debian-boot/2001/debian-boot-200109/msg00050.html

Jinak, jestli mohu doporucit, pouziti Grubu je (podle me) snazsi.
Back to top
View user's profile Send private message
R.i.c.
n00b
n00b


Joined: 26 Apr 2003
Posts: 12
Location: Pardubice, Czech Republic

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 11:09 am    Post subject: Reply with quote

saleck wrote:
Tohle by mohlo pomoci: http://lists.debian.org/debian-boot/2001/debian-boot-200109/msg00050.html

Jinak, jestli mohu doporucit, pouziti Grubu je (podle me) snazsi.


S instalaci grubu mam taky problem... viz muj post driv
_________________
Hello world!!!
Back to top
View user's profile Send private message
tibo
n00b
n00b


Joined: 05 Jul 2002
Posts: 22

PostPosted: Sun Apr 27, 2003 1:50 pm    Post subject: Re: P&#345;ipo&#269;t&#283;te si i m&#283; ; Reply with quote

saleck wrote:
Už jedu na Gentoo přes měsíc a jsem víc než spokojený :lol:

Jen bych se zeptal - nemáte někdo také problém se zobrazováním českých znaků v Evolution? Mám jako desktop KDE a v Evolution se v menu, toolbaru a hlavičkách mailů (v textu ani v seznamu složek ne) nezobrazují české znaky - např. Předmět je zobrazen jako P_edm_t. :cry: Vážně bych užil radu. (LANG i LC_ALL jsou ISO-8859-2)


asi si bude chtit pohrat s navstavenim fontu pro Gnome. Pouzivas Stable nebo Unstable Evolution a Gnome / Gnome2 ?

gentoo_users_cz(sk)++ (Suse->RedHat->Mandrake->Gentoo pred asi rokem a pul )
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Languages All times are GMT
Goto page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Page 1 of 7

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum