Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Kyssäreitä jostain ihan perusjutuista...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Miksan
n00b
n00b


Joined: 01 May 2004
Posts: 7

PostPosted: Sat May 01, 2004 6:35 pm    Post subject: Kyssäreitä jostain ihan perusjutuista... Reply with quote

Muutamia kysymyksiä tullut tässä mieleen, laiska kun olen, niin en vastauksia ole tämän pidempää vielä hakenut:

Mitä käytännön eroa on xfreellä ja xorgilla? Hyötyykö vaihdosta xorgiin jotenkin?

Minne ihmeeseen noi ohjelmat oikein asentuvat? Ei ole oikein tottunut portagen kaltaisiin juttuihin, kun on tuota wintoosaa tullu aika kauan käytettyä... Esim emergasin firefoxin, ei mitään hajua minne se meni, mutta firefox komenolla se käynnisty. Sitten emergasin (vai miten tuon nyt suomeksi taivuttaisi) eclipsen, mutta eipäs käynnistynyt enää komenolla eclipse. Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin sen jostain /opt kansiosta. Ei siellä ollu mitään muuta kuin se eclipse, outoa.

Jos teen firefoxille linkin johonkin valikkoon, mistä kaivan siihen linkkiin sen firefoxin oman ikonin? Windows-puolella olisin etsinyt ohjelman asennushakemistosta/exestä sitä ikonia, mut mites ny ku ei edes tiedä minne ne asentuu...

Miten tuon KDE:n asennus kannattaisi hoitaa tyylikkäästi? En haluaisi kaikkea tuota skeidaa, mitä pelkkä "emerge kde" koneelle laittaa (siis noita pelejä, ja jotain aakkosten opetteluohjelmia yms.) Koitin erikseen joitain kdebase yms paketteja emergailla, mutta KDE valitti käynnistyksessä jostain init -ongelmista niin kauan, kunnes tein "emerge kde":n.

Mitenköhän saisin tuosta KDE:n starttivalikosta tuon quick browserin ja run-komennon helvataan? En löydä paikka niiden poistamiselle.

Tekis mieli nyt heivata kaikki esim noi Edutaiment-valikon alla olevat ohjelmat sankoon, miten se kannattaisi tehdä oikeaoppisesti? Kun ei ole add/remove programs -valikkoa :) Riittääkö vain emerge -C ja sitten poistan valikoista pikakuvakkeet?

KDevelop taitaa olla paras c++ ide tälläiselle vs.nettiin tottuneelle pullasorsalle. Mutta mitenkäs se pitäisi asentaa, kun kaikki laukeaa heti ensimmäisen riippuvaisuuden kääntämiseen? Tyyliin:

Code:

bash-2.05b# emerge kdevelop
Calculating dependencies ...done!
>>> emerge (1 of 4) dev-java/ant-1.5.4-r1 to /
>>> md5 src_uri ;-) apache-ant-1.5.4-src.zip
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking apache-ant-1.5.4-src.zip to /var/tmp/portage/ant-1.5.4-r1/work
 * Applying build.sh-exit-fix.patch.gz...                                 [ ok ]
 * Applying rpmbuild.patch.gz...                                          [ ok ]
>>> Source unpacked.
 * JDK_HOME not set, please check with java-config

!!! ERROR: dev-java/ant-1.5.4-r1 failed.
!!! Function src_compile, Line 38, Exitcode 0
!!! (no error message)


Paljon kysymyksiä... Mutta olisin kiitollinen jos joku jaksaisi selventää. Ja saadaanpahan vähän suomialueen postausmääriä kasvamaan ;)
Back to top
View user's profile Send private message
hanta
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Jun 2002
Posts: 115
Location: Vantaa - Finland

PostPosted: Sat May 01, 2004 7:26 pm    Post subject: Re: Kyssäreitä jostain ihan perusjutuista... Reply with quote

Miksan wrote:
Mitä käytännön eroa on xfreellä ja xorgilla? Hyötyykö vaihdosta xorgiin jotenkin?

erona on pieni määrä koodia. xfree muutti lisenssi jollain tapaa epäyhteensopivaksi GPL:n kanssa -> osa linux distroista suuttui (mm. gentoo), eikä suostunut jakamaan uutta xfreetä. samoin osa kehittäjistä veti herneen nenään ja ottivat viimeisen vanhalla lisenssillä olleen xfreen (4.4.0:n viimeinen testiversio) ja forkkasivat siitä oman X:n, x.orgin.

xfreekin on sittemmin ilmeisesti lieventänyt lisenssiään, mutta vahinko on jo tapahtunut. x.org sai vielä aika rahakkaita tukijoita joukkoonsa, joten luuli sen kehityksenkin olevan ihan vauhdikasta.

tällä hetkellä siis x.org on jotakuinkin sama kuin xfree 4.4, mutta xfreestä ei portagessa ole kuin 4.3, eikä uudempaa ole tulossakaan.

Miksan wrote:
Minne ihmeeseen noi ohjelmat oikein asentuvat? Ei ole oikein tottunut portagen kaltaisiin juttuihin, kun on tuota wintoosaa tullu aika kauan käytettyä...

aika samoihin paikkoihin kuin muissakin *nixeissa:
http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-howto.xml#doc_chap3

pointtina taitaa olla, että samankaltaiset kamat asennetaan samaan paikkaan. dokumentaatiot yhteen paikkaan, suoritettava ohjelma tai linkki siihen yhteen paikkaan. kirjatot yhteen, ym.

siis jos tarvitset jotain dokumentaatiota, etsit sieltä missä dokumentit yleensäkin ovat. kun käynnistät ohjelmaa komentoriviltä on kätevää, että auoritettava tiedosto on polun varressa, eikä polkuun ole tarvinnut asettaa kaikkien softien asennus kansioita.

Miksan wrote:
Esim emergasin firefoxin, ei mitään hajua minne se meni, mutta firefox komenolla se käynnisty.

kokeilepa:
Code:
$ which firefox


myös:
Code:
$ locate firefox

saattaa oll avuksi, mutta tulostaa merkittävästi enemmän tavaraa.

Miksan wrote:
Sitten emergasin (vai miten tuon nyt suomeksi taivuttaisi) eclipsen, mutta eipäs käynnistynyt enää komenolla eclipse. Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin sen jostain /opt kansiosta. Ei siellä ollu mitään muuta kuin se eclipse, outoa.

kyllä sen pitäisi käynnistyä komennolla eclipse. niin se ainakin minulla tekee. mitä tarkalleen ottaen asensit, itselläni kyseessä:
* dev-util/eclipse-sdk

Miksan wrote:
Jos teen firefoxille linkin johonkin valikkoon, mistä kaivan siihen linkkiin sen firefoxin oman ikonin? Windows-puolella olisin etsinyt ohjelman asennushakemistosta/exestä sitä ikonia, mut mites ny ku ei edes tiedä minne ne asentuu...

aika hyvä paikka etsiä kuvakkeita on esimerkiksi:
/usr/share/pixmaps/

Miksan wrote:
Miten tuon KDE:n asennus kannattaisi hoitaa tyylikkäästi? En haluaisi kaikkea tuota skeidaa, mitä pelkkä "emerge kde" koneelle laittaa (siis noita pelejä, ja jotain aakkosten opetteluohjelmia yms.) Koitin erikseen joitain kdebase yms paketteja emergailla, mutta KDE valitti käynnistyksessä jostain init -ongelmista niin kauan, kunnes tein "emerge kde":n.

itse en KDE:tä käytä, mutta komennon:
Code:
$ emerge  kde -s

perusteella kdebase vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta.

Miksan wrote:
Mitenköhän saisin tuosta KDE:n starttivalikosta tuon quick browserin ja run-komennon helvataan? En löydä paikka niiden poistamiselle.

paha sanoa, eikö normaali menun editointi auta?

Miksan wrote:
Tekis mieli nyt heivata kaikki esim noi Edutaiment-valikon alla olevat ohjelmat sankoon, miten se kannattaisi tehdä oikeaoppisesti? Kun ei ole add/remove programs -valikkoa :) Riittääkö vain emerge -C ja sitten poistan valikoista pikakuvakkeet?

niin kai, paitsi luulisi tuon unmergen poistavan ne sieltä valikoistakin, elleti sitten ole luonut niitä itse.

Miksan wrote:
KDevelop taitaa olla paras c++ ide tälläiselle vs.nettiin tottuneelle pullasorsalle.

ainakin KDE-softan vääntämiseen. itse pidän aika lailla anjutasta, mutta toisaalta minua kiinnostaakin enemmän GTK+, GTKmm ja libGlade.

Miksan wrote:
Mutta mitenkäs se pitäisi asentaa, kun kaikki laukeaa heti ensimmäisen riippuvaisuuden kääntämiseen? Tyyliin:

Code:

bash-2.05b# emerge kdevelop
Calculating dependencies ...done!
>>> emerge (1 of 4) dev-java/ant-1.5.4-r1 to /
>>> md5 src_uri ;-) apache-ant-1.5.4-src.zip
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking apache-ant-1.5.4-src.zip to /var/tmp/portage/ant-1.5.4-r1/work
 * Applying build.sh-exit-fix.patch.gz...                                 [ ok ]
 * Applying rpmbuild.patch.gz...                                          [ ok ]
>>> Source unpacked.
 * JDK_HOME not set, please check with java-config

!!! ERROR: dev-java/ant-1.5.4-r1 failed.
!!! Function src_compile, Line 38, Exitcode 0
!!! (no error message)

tuossa sanotaan aika selvästi jotta: "JDK_HOME not set, please check with java-config". mitä siis sanoo:
Code:
$ java-config --list-available-vms


onko oletus VM asetettu ja onko sen jälkeen ajettu env-update ja onko asetus myös käännösympäristön käytössä?

Miksan wrote:
Paljon kysymyksiä... Mutta olisin kiitollinen jos joku jaksaisi selventää. Ja saadaanpahan vähän suomialueen postausmääriä kasvamaan ;)

näköjään jaksoi. tosin osa oli kyllä aika RTFM kamaa, eikä niihin jaksa kovin usein vaivautua.[/code][/url]
_________________
Janne
Back to top
View user's profile Send private message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Sat May 01, 2004 7:54 pm    Post subject: Re: Kyssäreitä jostain ihan perusjutuista... Reply with quote

Miksan wrote:
Mitenköhän saisin tuosta KDE:n starttivalikosta tuon quick browserin ja run-komennon helvataan? En löydä paikka niiden poistamiselle.


K-valikon ikoni + hiiren oikea nappi -> Paneelin valikko -> paneelin asetukset

Miksan wrote:
KDevelop taitaa olla paras c++ ide tälläiselle vs.nettiin tottuneelle pullasorsalle.


KDevelop on KDE-softien vääntämiseen hyvä, voin suositella sitä.
Back to top
View user's profile Send private message
miko.nieminen
n00b
n00b


Joined: 01 Nov 2003
Posts: 6

PostPosted: Sat May 01, 2004 8:12 pm    Post subject: Re: Kyssäreitä jostain ihan perusjutuista... Reply with quote

Miksan wrote:
Minne ihmeeseen noi ohjelmat oikein asentuvat? Ei ole oikein tottunut portagen kaltaisiin juttuihin, kun on tuota wintoosaa tullu aika kauan käytettyä... Esim emergasin firefoxin, ei mitään hajua minne se meni, mutta firefox komenolla se käynnisty. Sitten emergasin (vai miten tuon nyt suomeksi taivuttaisi) eclipsen, mutta eipäs käynnistynyt enää komenolla eclipse. Pitkän etsiskelyn jälkeen löysin sen jostain /opt kansiosta. Ei siellä ollu mitään muuta kuin se eclipse, outoa.


Jos haluat tietää mitä kaikkea ja minne on asentunut jonkin paketin mukana niin voit koittaa vaikkapa "etcat -f paketti". Etcat tulee gentoolkit paketissa.
Back to top
View user's profile Send private message
Miksan
n00b
n00b


Joined: 01 May 2004
Posts: 7

PostPosted: Sat May 01, 2004 8:48 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

root@mylinux miksa # java-config --list-available-vms
[blackdown-jre-1.4.1] "Blackdown JRE 1.4.1" (/etc/env.d/java/20blackdown-jre-1.4.1) *
[blackdown-jdk-1.4.1] "Blackdown JDK 1.4.1" (/etc/env.d/java/20blackdown-jdk-1.4.1)


Tuollaista pukkaa. Eipä ole oikein mitään hajua miten mennä eteenpäin tästä. Jonkinlainen vm näyttäis olevan asennettuna, se on varmaan mennyt jonkun riippuvuutena joskus, kun en ole sitä tietoisesti asentanut. En noista java-hommista tiedä mitään, eli mitä pitäis olla asennettuna jne. Jos jotain helppiä vielä kehtais pyytää...

Mites qt:n gtk:n kanssa - molempi parempi? Taitavat vastata jotain MFC/Windows.Forms:ia? Jos ymmärsin oikein, niin KDE käyttää qt ja GNOME gtk:ta? Mutta sitä en ymmärrä miksi pitää olla kaksi erilaista, kumpaa käyttää jne...
Back to top
View user's profile Send private message
hanta
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Jun 2002
Posts: 115
Location: Vantaa - Finland

PostPosted: Sat May 01, 2004 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

Miksan wrote:
Code:

root@mylinux miksa # java-config --list-available-vms
[blackdown-jre-1.4.1] "Blackdown JRE 1.4.1" (/etc/env.d/java/20blackdown-jre-1.4.1) *
[blackdown-jdk-1.4.1] "Blackdown JDK 1.4.1" (/etc/env.d/java/20blackdown-jdk-1.4.1)

Tuollaista pukkaa. Eipä ole oikein mitään hajua miten mennä eteenpäin tästä. Jonkinlainen vm näyttäis olevan asennettuna, se on varmaan mennyt jonkun riippuvuutena joskus, kun en ole sitä tietoisesti asentanut. En noista java-hommista tiedä mitään, eli mitä pitäis olla asennettuna jne. Jos jotain helppiä vielä kehtais pyytää...

sinulla on asennettuna blackdownin java runtimet ja java development kit joista java runtime on oletuksena. hommaa voisi koettaa korjata asettamalla JDK oletukseksi, jolloin sillä voi kääntääkin tavaraa.

komenna siis:
Code:
# java-config --set-system-vm=blackdown-jdk-1.4.1


jonka jälkeen:
Code:
# /usr/sbin/env-update && source /etc/profile


ja yritä kääntämistä uudelleen.

Miksan wrote:
Mites qt:n gtk:n kanssa - molempi parempi?

jos haluaa käyttää kummallakin koodattuja sovelluksia, ovat molemmat pakollisia. itse pärjäilen aika hyvin pelkän GTK+:n turvin.

Miksan wrote:
Taitavat vastata jotain MFC/Windows.Forms:ia?

windows.formsia en tunne, mutta sekä GTK+, että Qt ovat paljon enemmän kuin MFC. MFC on pelkkä wrapperi win32api:lle, mutta sekä GTK+, että Qt piirtävät widgettinsä itse ja hoitavat samalla paljon muutakin hommaa. GTK+:n kanssa samaan pakettiin kuuluvat periaatteessa myös pari muuta kirjastoa.

sekä Qt, että GTK+ on myös portattu useammlle alustalle, eivätkä ne siis ole sidottuja yhden käyttöjärjestelmän apiin. MFC:n porttaaminen voisi olla aika hankalaakin, sillä win32api näkyy siitä hyvin paljon läpi.

Miksan wrote:
Jos ymmärsin oikein, niin KDE käyttää qt ja GNOME gtk:ta?

kyllä. alunperin GTK+ kehitettiin gimpiä varten, mutta nyttemmin sen ympärille on kehkeytynyt hyvin paljon muutakin.

Miksan wrote:
Mutta sitä en ymmärrä miksi pitää olla kaksi erilaista, kumpaa käyttää jne...

itse asiassa erilaisia kälikirjastoja on jo pelkästään linuxille huomattavasti enemmän kuin nuo kaksi. tosin nuo saavat varmasti eniten huomiota, sillä niiden päälle on rakennettu kaksi suurinta työpöytäympäsritöä.

syitä useamman kirajston olemassaoloon on varmasti monia. itselleni tulee mieleen ainakin seuraavat:

on mukavaa kun on vaihtoehtoja. moni pitää KDE:stä, minä pidän Gnomesta. näin ollen KDE:sta pitäjien ei tarvitse käyttää Gnomea eikä minun KDE:tä. kukin saa itselleen parhaan ympäristön, oli se sitten KDE, Gnome, *Box, XMMS, enlightenment tai mikä tahansa. toisaalta samalla se, että minä pidän enemmän Gnomesta saattaa hyvinkin tarkoittaa, että GTK+ kiinnostaa minua enemmän.

GTK+ ja Qt on lisensioitu eri tavalla. GTK+ on alunperin vapaata softaa ja sitä saa kuka tahansa käyttää mihin tahansa 'täysin vapaasti'. Qt puolestaan on trolltech nimisen firman crossplatform-tuote, jota saa käyttää vapaasti vapaan softan kehitykseen, mutta kaupallista kehitystä varten on ostettava lisenssi jo ennen kehityksen aloittamista. toisille vapaus on tärkeää, toiset haluavat Qt:n. kukin saa mitä haluaa.

GTK+ on alunperin kirjoitettu C:llä, joskin C++ wrapperi on olemassa. Qt on puhtaasti C++:aa, mutta tarvitsee hieman temppuilua käännöksen aikana. molemmille löytyy toki sidontoja monille muillekin kielille. pelkästään kielen vuoksi toiset pitävät Qt:ta selvänä valintana, toiset ehkä GTK+:aa.

onhan meillä useampia käyttöjärjestelmiäkin; Windows, GNU/Linux, *BSD, UNIX (solaris, aix, ...), BeOS, MacOS, AmigaOS, Dos, GNU/Hurd, jne. miksi niitä on useampia?

kumpaa sitten käyttää... no, varmaan sitten sitä joka tuntuu itsestään paremmalta. voihan niitä kokeilla vaikka molempia ja päättää sitten, tai voi valinnan tehdä käyttämänsä ympäristö perusteella, tai koska kaveri käyttää samaa. molemmilla saa tehtyä jotakuinkin samat jutut.
_________________
Janne
Back to top
View user's profile Send private message
Miksan
n00b
n00b


Joined: 01 May 2004
Posts: 7

PostPosted: Sun May 02, 2004 9:41 am    Post subject: Reply with quote

Hmm, taitais tämä KDevelop aiheuttaa eniten harmeja tähän mennessä... (jos ei lasketa mukaan nvidian ajureita + kerneli 2.6.6)

hanta, sain ohjeillasi sen ekan riippuvuuden kääntymään, mutta käännettäessä KDevelopia, tulee tälläinen (napsaisin lopusta muutaman rivin):

Code:

grep: /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la: No such file or dir
ectory
/bin/sed: can't read /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la: No s
uch file or directory
libtool: link: `/usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la' is not a
valid libtool archive
make[3]: *** [libkdeveloplgpl.la] Error 1
make[3]: *** Waiting for unfinished jobs....
grep: /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la: No such file or dir                                            ectory
/bin/sed: can't read /usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la: No s                                            uch file or directory
libtool: link: `/usr/lib/gcc-lib/i386-pc-linux-gnu/3.3.2/libstdc++.la' is not a                                             valid libtool archive
make[3]: *** [libkdevelop.la] Error 1
make[3]: Leaving directory `/var/tmp/portage/kdevelop-3.0.1/work/kdevelop-3.0.1/                                            lib'
make[2]: *** [all-recursive] Error 1
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/kdevelop-3.0.1/work/kdevelop-3.0.1/                                            lib'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/kdevelop-3.0.1/work/kdevelop-3.0.1'
make: *** [all] Error 2

!!! ERROR: dev-util/kdevelop-3.0.1 failed.
!!! Function kde_src_compile, Line 128, Exitcode 2
!!! died running emake, kde_src_compile:make


Ei taida kdevelopin asennus onnistua liian helposti :(
Back to top
View user's profile Send private message
Mikessu
Moderator
Moderator


Joined: 11 Oct 2003
Posts: 219
Location: Oulu, Finland

PostPosted: Sun May 02, 2004 10:09 am    Post subject: Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=141803
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Finnish All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum