po pierwsze... nie meczysz nas (przynajmniej nie mnie). forum po to jest, by innym pomagac
Poe wrote:(...)no więc tak. to, że komp musi być właczony cały czas niezależnie przy jakim systemie, to wiem, ale jak bym chcial stawiać na strone www serwer to musibyć właczony bo inaczej nie bedzie sie wyswietlać.(...)
qrcze - jak dla mnie, to nadal jest to niejasne. nie chodzilo mi o zainstalowany system a o zainstalowany serwer. chodzi o to, ze jesli zainstalujesz serwer www, to aby ktos inny z niego korzystal, to musi byc komp wlaczony w danym momencie. jak bedziesz mial serwer do wymiany plikow - to takze aby z niego korzystac, musisz miec wlaczonego kompa. proste jak budowa cepa
Poe wrote:
(...) mi chodzi o serwerek do wymiany plików.
teraz juz jasniej

jesli chodzi Ci tylko o wymiane plikow, to polecam postawienie serwera ftp. same zalety - doskonala kontrola nad userami i ich aktualnymi poczynaniami, mozliwosc ograniczania przepustowosc i transferu na poziomie uzytkownika, wieksza wygoda dla uzytkownikow (np mozliwosc wznawiania transferu).
jesli chcesz sie dowiedziec, jakie sa dostepne serwery ftp, to najprosciej sprawdzic zawartosc katalogu /usr/portage/net-ftp - tam sa dostepne w dystrybucji serwery ftp
ja na swoim kompie mam vsftpd. ale stawialem tez glftpd i tez byl bardzo fajny (zwlaszcza administracja userami byla duzo przyjemniejsza)
co do ich instalacji - tradycyjnie wystarcza emerge nazwa_programu. co do konfiguracji - na stronach poswieconych danemu serwerowi, jest dosc duzy zasob. ponadto google tez pomaga. jesli bedziesz mial kolejne pytania/problemy, wal smialo